Partnerstvo i kvalitetna suradnja s članicama Arapske lige pridonijet će rješavanju ključnih sigurnosnih problema

Plenković - Arapska liga
Plenković _arapska liga HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković drugog dana boravka u Sharm el-Sheikhu u Egiptu sudjelovat će na sastanku šefova izaslanstava na temu "Zajedničko rješavanje regionalnih izazova" te drugom plenarnom sastanku na temu "Jačanje Euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova".

U izjavi za medije predsjednik Vlade je kazao da je ključna teza okupljanja naglašavanje visoke doze partnerstva i poštovanja u odnosima s državama Arapske lige. 

"Cilj je da partnerstvo pridonese jačanju gospodarske suradnje, trgovinskih odnosa, sprječavanju nezakonitih migracija te omogući - i nama i državama u ovom dijelu svijeta - riješiti ključne sigurnosne probleme. Ti su problemi proteklih godina, i još uvijek su, na dnevnom redu kada je riječ o Siriji, Iraku, Jemenu, pa i Libiji", istaknuo je.

Napomenuo je da je će 2019. biti izborna godina za nekoliko zemalja te će biti važno vidjeti kako će se razvijati politički procesi. Izdvojio je pritom da je Europska unija dolaskom na najvišoj razini željela poslati poruku partnerstva. 

"Rješavanje naših pitanja na području unutarnje sigurnosti izrazito je vezano za kvalitetnu i partnersku suradnju te dijalog sa zemljama, osobito onima na sjeveru Afrike", poručio je.

Smanjen intenzitet nezakonitih migracija

Vezano za jedinstveni stav Europske unije o migracijama, Plenković je kazao da treba biti vrlo realan o toj ocjeni. "Od razdoblja otprije tri i pol godine smanjili smo intenzitet nezakonitih migracija. Sva su tri migracijska pravca znatno manjeg intenziteta, mnogo su bolje kontrole i suradnja između pojedinih članica Europske unije i država tranzita. Jer, mnogi migranti dolaze iz Subsaharske Afrike", rekao je Plenković, dodavši da su neke zemlje od tranzitnih postale zemlje destinacije. 

Stoga je, nastavio je, važna  vanjskopolitička aktivnost EU-a i,osobito, razvojna pomoć kako bi se jačale institucije država u ovom području svijeta. 

"One bi tako svojom snagom i gospodarskim razvojem, ali i iskorjenjivanjem siromaštva, spriječile radikalizaciju, a onda ne samo spriječile nezakonite migracije, nego bile i one koje preveniraju", pojasnio je.

Poredak utemeljen na međunarodnom pravu

Novinare je zanimalo i pitanje ljudskih prava u ovom dijelu svijeta. Predsjednik Vlade je odgovorio da je pozicija Hrvatske i Europske unije vrlo jasna. 

"Želimo snažiti  multilateralne institucije i organizacije, želimo poredak utemeljen na međunarodnom pravu i da onda na nacionalnoj razini ne samo da se poštuje međunarodno pravo, nego i da se respektira vladavina prava i nacionalna prava", kazao je.

Izvijestio je da su te poruke bile sadržane u govorima gotovo svih europskih dužnosnika i dio su onoga što se šalje kao vrijednost vanjskopolitičkih aktivnosti. Naglasio je da tu postoji prostora za napredak u ovom dijelu svijeta i da su toga svjesni svi lideri partnerskih zemalja.

Daljnje jačanje gospodarske suradnje

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s emirom Kuvajta šeikom Sabahom al-Ahmad al-Jaber al-Sabahom, s kojim je razgovarao o daljnjem razvoju gospodarske suradnje Hrvatske i Kuvajta.
 
U pogledu bilateralnih odnosa, istaknuo je da je Hrvatska u Kuvajtu otvorila veleposlanstvo te želi nastaviti gospodarsku i trgovinsku suradnju. 

"Trgovinska razmjena s članicama Arapske lige je potencijal koji su iskoristile mnoge naše tvrtke, osobito one iz građevinskog sektora i obrambene industrije. Vlada podržava te napore i tu smo da omogućimo daljnju prisutnost naših tvrtki na ovim područjima", zaključio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.