Doc. dr. sc. Alen Pajtak, voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju OB Varaždin - kirurg koji uspješno liječi debljinu

Doc. dr. sc. Alen Pajtak, voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju OB Varaždin - kirurg koji uspješno liječi debljinu

Rijetkima je znano da u Općoj bolnici Varaždin od 2019. godine djeluje i Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju. Ukratko, kad ne pomaže uzastopna dijeta ni "Život na vagi" rješenje nudi barijatrijska kirurgija. U Varaždinu je oformljen multidisciplinarni tim koji se sastoji od liječnika, sestara i specijalista različitih specijalnosti čiji je cilj pružanje sveobuhvatne pomoći u cilju izlječenja debljine. Tim čine endokrinolozi, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, anesteziolozi, kirurzi te odjelne, ambulantne i operacijske medicinske sestre, a osnovan je na inicijativu doc.dr.sc. Alena Pajtaka, dr.med., voditelja odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin, koji će nas upoznati s načinima liječenja debljine i barijatrijskom kirurgijom kojom se bavi te zašto su takav tim i metoda liječenja danas i nama Hrvatima sve potrebniji.

Što je to barijatrijska i metabolička kirurgija?

Barijatrijska ili metabolička kirurgija je kirurgija koja obuhvaća operativne postupke kojima se remodelira probavni sustav, čime se postiže efikasno i sigurno mršavljenje pacijenata koji boluju od debljine. Debljina se može liječiti promjenom životnih navika, lijekovima ili kirurškim postupcima. Barijatrijska kirurgija predviđena je za osobe koje drugim metodama nisu uspjele smršaviti, ili pak nisu u stanju održati zdravu tjelesnu težinu. Naši pacijenti su upravo i najčešće oni koji nam dođu nakon uzastopnih više ili manje uspješnih borbi s kilogramima čije rezultate nisu uspjeli dugoročno održati.

Osim dijabetesa, gotovo je nevjerojatan učinak barijatrijske kirurgije na izlječenje visokog tlaka, povišenih masnoća u krvi i opstruktivnu apneju

A zašto naziv metabolička kirurgija?

Prvi operativni zahvati kirurškog liječenja debljine u Svijetu su počeli krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Što zapravo znači da se barijatrijska kirurgija u svijetu obavlja već gotovo 70 godina. U tom dugom razdoblju uvidjelo se da ta vrsta kirurgije nema samo pozitivan efekt na smanjenje tjelesne težine, već i brojne metaboličke efekte. Ono što smatram izrazito važnim je utjecaj barijatrijske kirurgije na dijabetes: kod 80% operiranih dijabetičara dolazi do remisije dijabetesa. To svakodnevno viđamo kod naših pacijenata. Ogroman postotak dijabetičara koji su nam na liječenje/operaciju došli sa svojom inzulinskom terapijom odlaze kući bez lijekova, a dalje je ne uzimaju. Osim dijabetesa, gotovo je nevjerojatan učinak barijatrijske kirurgije na izlječenje visokog tlaka, povišenih masnoća u krvi i opstruktivnu apneju. Smatram da je to vrlo važna poruka koju treba prenijeti pacijentima: barijatrijska kirurgija nije samo kirurgija debljine već i kirurgija liječenja metaboličkih bolesti.

Kome je preporučuje barijatrijska kirurgija?

Globalno su jasno definirane smjernice za koga je predviđena barijatrijska kirurgija. Važno je istaknuti da se u kliničkoj praksi kao kriterij definiranja uhranjenosti koristi Indeks Tjelesne Mase (ITM). ITM se vrlo lako izračuna, te ga svatko od nas može izračunati za sebe, a dovoljna su vam samo dva podatka, vaša visina i vaša tjelesna masa. Barijatrijska kirurgija je preporučljiva za sve osobe čiji ITM je veći od 35 kg/m2, te za one s ITM većim od 30 kg/m2, a boluju od popratnih bolesti kao dijabetes, visoki tlak, povišene masnoće u krvi...

Kakvi su rezultati barijatrijske kirurgije?

 Treba izdvojiti rezultat našeg pacijenta koji je došao na operativni zahvat s 256 kg, danas je prošlo nešto više od godinu i pol od operacije i on sada ima 120 kilograma. Naravno da se radi o ekstremnom primjeru, no, mogu reći da svi pacijenti postignu gubitak tjelesne težine, a većina ih zapravo dođe do svoje idealne tjelesne težine, iako to nisu imali od djetinjstva. Zanimljiv je i podatak da su više od polovice naših pacijenata dijabetičari koji nakon operativnog zahvata zapravo bivaju izliječeni od dijabetesa i više ne koriste nikakve lijekove za dijabetes. Volim istaknuti da imamo i jedan broj pacijenata koji su godinama bolovali od koštanih i zglobnih bolesti koje su iziskivale ortopedske operacije, ali zbog svoje težine nisu bili kandidati za operaciju (umjetna koljena, kukovi…). Ti pacijenti su nakon barijatrijskih operacija izgubili svoje kilograme i po mršavljenju bili ortopedski operirani – upravo takvi pacijenti najviše uočavaju popravak kvalitete života, i sve je više pacijenata koje nam šalju naši ortopedski kirurzi, kako bismo mi te pacijente učinili „spremnima za ortopedsku operaciju“.

Odakle Vaš interes za barijatrijsku kirurgiju i gdje ste se educirali?

Imao sam sreću i priliku tri godine raditi s doajenom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom. Profesor Bekavac Bešlin se više od 20 godina, do umirovljenja, bavio barijatrijskom kirurgijom u KB Sestre Milosrdnice u Zagrebu. U tim sam se kontaktima i suradnji i sam zainteresirao za tu vrstu kirurgije. S profesorom sam objavio i nekoliko radova i održao više prezentacija na domaćim i stranim skupovima. Njegovim odlaskom u mirovinu ja sam u Varaždinu, oformio tim kolega i pod njegovim mentorstvom smo izveli naše prve barijatrijske operacije. Prije povratka u Varaždin bio sam i na brojnim edukacijama diljem Europe, u centrima u Nizozemskoj i Belgiji, gdje je ta kirurgija itekako prisutna, a i naš cijeli varaždinski tim prošao je brojne edukacije u barijatrijskim centrima poput Litve Latvije, gdje smo imali prilike surađivati s nekim od najboljih europskih barijatrijskih kirurga.

A kakvo je stanje s barijatrijskom kirurgijom u Hrvatskoj danas?

U Hrvatskoj trenutno, uz varaždinski centar, postoje još tri centra koji se bave barijatrijskom kirurgijom: Dubrava u Zagrebu, Osijek i Rijeka. A ono s čim se svi centri nose kao ozbiljnim problemom je upravo „stigma“ barijatrijske kirurgije. Uz Maltu, Hrvati su najdeblja nacija u Europi. Prema podacima prikupljenim 2019. godine više od 70 posto muškaraca u našoj zemlji ima prekomjernu tjelesnu težinu ili boluje od debljine, kod žena je situacija nešto malo bolja - manje od 60 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu ili debljinu. Što znači da zapravo postoji ogroman broj Hrvata koji bi već danas mogli biti operirani, a broj onih koji se odlučuju na operaciju nije ni približan europskim brojkama. Dobrim dijelom je to upravo zato što smo mi Hrvati konzervativni u mnogočemu, pa i u vlastitoj percepciji zdravlja.

Većina nije ni svjesna da se zapravo radi o bolesti, a oni koji su svjesni svoje bolesti se zapravo srame svojih problema i teško se odlučuju na operativni zahvat. Slična stigma je u Hrvatskoj bila vezana uz estetske kirurške zahvate samo prije desetak godina, no, to se promijenilo i danas su estetske korekcije na tijelu postale „nešto normalno“, dapače, čak su dio pomodarstva, dok se još uvijek o barijatrijskoj kirurgiji ne priča niti u medijima, ni u kuloarima, a operirani pacijenti (iako se rezultati itekako vide) se zapravo srame svojih operacija.

U Hrvatskoj operaciju debljine za svoje osiguranike pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Koliko koštaju takve operacije?

U Hrvatskoj operaciju debljine za svoje osiguranike pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). To zapravo znači da, ako imate indikaciju za operativni zahvat, operacija je za naše državljane besplatna. Potrebna vam je uputnica vašeg liječnika obiteljske medicine s kojom dolazite meni na razgovor, i ako utvrdimo da ste kandidat za operaciju kreće preoperativna obrada (kao i za bilo koju operaciju) našeg Tima i sama operacija koju pokriva HZZO.
Posljednje dvije godine sve više nam se javljaju stranci, a često i naša dijaspora, koji se odlučili operirati u RH. Oni tada liječenje plaćaju našoj ustanovi (Opća bolnica Varaždin), a ovisno o postupcima koji se provode i tipu operativnog zahvata cijena se kreće između 5.000 i 6.000 Eura.

Vaš tim bavi se liječenje debljine, bavite li se i prevencijom ove bolesti?

Točno, Tim se bavi liječenjem debljine u bolničkim uvjetima, no svjesni smo i one stare poslovice: „Bolje spriječiti nego liječiti“. Stoga od samog postanka, od 2019. godine, djelujemo i preventivno sudjelujući kao stručnjaci u brojnim preventivnim akcijama i nastojimo potaknuti svijest o problemu pretilosti. Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin nositelj je Županijskog dana osviještenosti o debljini, koji organizirano svakog ožujka. Upravo je i završio naš veliki projekt pod nazivom „Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti“ koji smo organizirali u partnerstvu i suradnji s Varaždinskom županijom i Sveučilištem Sjever. O tome ste nedavno i izvještavali. Cilj tog projekta upravo je i bio potaknuti svijest naših građana o problemu i tako djelovati preventivno u našoj zajednici. U sklopu tog projekta održani su brojni okrugli stolovi i događanja u Varaždinu, Ludbregu i Novom Marofu.

Svi koji žele saznati više o operacijama debljine mogu se informirati na web: https://operacija-debljine.eu 
 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.