Lana Husnjak, direktorica TZ Varaždinskih Toplica o Aquafestu 2022. koji počinje danas

Lana Husnjak, direktorica TZ Varaždinskih Toplica o Aquafestu 2022. koji počinje danas

U Varaždinskim Toplicama danas počinje Aquafest, koji se održava od četvrtka 2. lipnja i traje do subote 4. lipnja, a evo što o ovogodišnjem festivalu kaže Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice.

Festival se održava svake godine početkom lipnja i ovo je 15.izdanje, Festival na neki način slavi i magični izvor ljekovite termalne vode koji se nalazi na arheološkom lokalitetu Aquae Iasse, a isto tako slavi i tu našu antičku baštinu,  ostatke  jednih od najvrjednijih rimskih termi u ovom dijelu Europe.

Ovogodišnji Aquafest započinjemo u četvrtak 2. lipnja, prekrasnom predstavom Cezar, Glugl teatra, to je zapravo duodrama koja će se održati u originalnom ambijentu na lokalitetu rimskog foruma, ispred hramova i izvorišnog bazena, a u petak ujutro na programu je 4. izdanje našeg međunarodnog znanstvenog skupa koji s različitih gledišta tematizira termalnu vodu. Tu okupljamo znanstvenike i stručnjake koji se bave termalnom vodom iz aspekta kulture, turizma, geologije, arheologije...

Skup će uvodnim predavanjem otvoriti ravnatelj naše Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, dr. Denis Kovačić, Od gostujućih predavača spomenimo Silviju Cenge, voditeljica budimpeštanskih spa-centara, oni su kao i Varaždinske Toplice članovi EHTE udruženja termalnih gradova Europe.

Ona će prezentirati važnost te asocijacije  i osvrnuti se na termalnu baštinu Budimpešte i njihovih Spa centara. kao metropole SPa -ova. Bit će tu i Tatjana Horvatić iz Ministarstva kulture i medija, a prezentirat će nam kulturne rute Vijeća Europe jer su Varaždinske Toplice dio tih ruta, a ono što se nadovezuje na našu temu  su kulturna ruta rimskih careva i kulturna ruta termalnih gradova.

Također dolaze nam i Emil Svažić iz zagorskih termi koji će se predstaviti temom Termalni izvori kao čimbenici razvoja destinacije s osvrtom na korištenje termalnih voda u kozmetičkoj i industriji. Dr. sc. Jadran Antolović govorit će o upravljanju i ekonomskoj vrijednosti arheoloških lokaliteta, a dr. Romana Lekić s Edward Bernisa ispričat će o događajima kroz vodu, uz vodu i na vodi...Ravnateljica našeg zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović ima priču o rimskim ritualima i žrtvama, a u petak i subotu u dva termina na rasporedu je i film Putovi vode.

Osim znanstvenog skupa Aquafest obiluje i drugim događanjima, što posjetitelje očekuje na ovogodišnjem festivalu?

Posebno atraktivna je tema vode na koncertu u petak navečer, dvije akademske glazbenice dočarat će nam vodu u glazbenom duhu uz flautu, udaraljke i glas. Koncert je uz bazen na arheološkom lokalitetu, a nakon toga imamo kostimiranu povorku pod bakljama uz legionare i dame u rimskim togama te na arheološkom lokalitetu uz scenski prikaz prinošenje žrtve božici Diani Luni. A sve o čemu pričamo kroz taj prikaz je pronađeno na arheološkom lokalitetu rimskih termi. Nakon toga nastupa Dioklecijanova legija gemina iz Splita, a prikazat će nam rimske vojne formacije kroz borbe gladijatora. 

Tko su ovogodišnji gosti festivala?

Dioklecijanova legija iz Splita svake godine nam uljepša i popuni program, imali smo dobru suradnju i s Ptujčanima. A u programu imamo i krasne radionice: Postani gladijator ili legionar na jedan dan, Od niti do tkanine - radionica vezana uz antičku izradu tkanina, Izradu antičkog vjenčića u suradnji sa Srednjom školom Arboretum Opeka...

Kako biste vi pozvali posjetitelje na ovogodišnje događanje?

Budite nakratko Rimljanin, družite se s gladijatorima, uživajte u koncertima i predstavama, večerajte s rimskim carevima i otkrijte antičko naselje Aqua Iasae, hramove posvećene Minervi, Jupiteru i Junoni, te putevima vode otplovite u antičku prošlost.

Posjetitelje očekuje bogat program koji započinje 2. lipnja predstavom "Cezar" Glugll teatra na rimskom forumu. U petak će se uz sajam i radionice održati i 4. Međunarodni stručni skup "Termalna voda jučer, danas sutra", te u večernjim satima koncert posvećen vodi, povorka pod bakljama i borbe gladijatora. U subotu vas očekuju povorka Rimljana, borbe gladijatora i brojni drugi zanimljivi sadržaji.

 

 https://www.facebook.com/aquafestV

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.