Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-a, o nastavi i planovima za 2022.

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-a, o nastavi i planovima za 2022.

O nastavi i planovima za 2022. godinu, koja je otpočela s novim epidemiološkim mjerama uslijed novog vala pandemije koronavirusa ukratko smo porazgovarali s dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep.

 - Kako se FOI prilagođava novim epidemiološkim mjerama? Kad ponovno počinje i koliko je izgledno da nastava bude uživo?

-  Fakultet organizacije i informatike, kao i dosada, prati sve epidemiološke preporuke Nacionalnog stožera, kao i resornog Ministarstva te Sveučilišta u Zagrebu. Za sada je odlučeno da će se ljetni semestar na Fakultetu organizacije i dalje izvoditi prema hibridnom modelu, no sve je i dalje podložno novim mjerama i odlukama nadležnih tijela.

- Kakvi su rezultati što se tiče uspjeha na ispitima u tijeku pandemije u odnosu na vrijeme prije toga te uspjeha u završavanju studija? 

- Detaljna analiza uspjeha studenata i usporedba s prethodnim godinama je još uvijek uvijek je u tijeku no, ako je suditi prema podacima anketa koje su obuhvatile studente svih razina studija, a koje pokazuju veliko zadovoljstvo izvođenjem online nastave, onda zasigurno postoji indikacija da su i sami akademski uspjesi sve bolji.

- Je li mobilnost studenata i profesora u vrijeme pandemije bitno manja nego prije? 

 - U 2020. godini, broj mobilnosti je bio smanjen i interes je bio, logično, ipak manji zbog neizvjesnosti koju nam je donijela ta godina. No može se reći da je u akademskoj godini 2021./2022. mobilnost ponovno porasla i da se vratila na razinu od prije pandemije, pa čak i više. Tome u prilog govore brojke. FOI će u ovoj godini ostvariti 30- ak dolaznih i 30- odlaznih mobilnosti studenata i zasigurno oko 15 mobilnosti našeg nastavnog i nenastavnog osoblja.

 - Koji su zacrtani programi i planovi za 2022. godinu? 

- Cilj FOI-ja u 2022. godini je, kao i svake godine, popuniti kvote na svim studijskim programima i privući što kvalitetnije učenike i studente. FOI to radi kroz kontinuirano ulaganje u razvoj novih i reviziju postojećih studijskih programa, što maturanti i studenti, naposljetku i prepoznaju. Što se tiče investicija, cilj je u ovoj godini u potpunosti dovršiti obnovu Vile Oršić i predstaviti javnosti novoobnovljeno zdanje, u kojem će biti smješteni naši laboratoriji za istraživanja i suvremena tehnologija za izvođenje nastave, a time će se također rasteretiti i uredski kapaciteti zgrade FOI 1 na Korzu. Također, FOI ima puno planova u području projektnih aktivnosti, koje će uključivati i dodatna zapošljavanja stručnih kadrova u domeni IKT-a.

 - Kako teku investicije?

 - Kao što je već spomenuto ranije, radovi na obnovi Vile Oršić idu svojim tijekom i nadamo se otvorenju do početka nove akademske godine 2022./2023. S druge strane, projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza 2 ušao je na listu projekata uvrštenih u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske te je na taj način određen kao prioritetni projekt za Varaždinsku županiju i kao takav je potvrđen od strane Vlade Republike Hrvatske.

Izgledi da IT Kampus bude realiziran su sada puno veći, no i dalje treba postaviti financijsku konstrukciju tj. odrediti izvor(e) financiranja i sufinanciranja. S obzirom da se radi o investiciji od 24 milijuna eura, projekt IT Kampusa se primarno može financirati iz NPO-a (2021-2026) ili Operativnog programa za sljedeće programsko razdoblje. Sljedeći potez je da Vlada te resorna Ministarstva odrede koji će to biti izvori financiranja za projekte sporazuma sjever kako bi se projekti mogli realizirati. Nadamo se da će se konačno postići sinergija djelovanja po cijeloj vertikali od lokalne do nacionalne razine i da će projekt konačno zaživjeti u potpunosti.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.