Nova izložba u Klovićevim dvorima: Atelijeri Medulićeva- „Sjećanje na zaborav“

Nova izložba u Klovićevim dvorima: Atelijeri Medulićeva- „Sjećanje na zaborav“

Galerija Klovićevi dvori ima čast najaviti novu izložbu: Atelijeri Medulićeva / Sjećanje na zaborav, koja će se održati na 1. katu Klovićevih dvora od 20. travnja do 28. svibnja 2023. godine.

Izložba je dio ciklusa „Zagrebački slikarski i kiparski atelijeri druge polovine 20. stoljeća“, i prva je od tri izložbe koje će se jednom godišnje održavati u Klovićevim dvorima. Prva izložba osvrće se na rad umjetnika koji su stvarali iz atelijera u Medulićevoj ulici br. 12, a u iduće dvije godine posvetit ćemo se umjetnicima iz Atelijera Žitnjak i Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje. Ciklus obrađuje fenomen gradskih atelijera: konglomeraciju kreativnih prostora umjetnika koji, dobivši mjesto za svoj rad, koriste njegov puni potencijal, stvaralačku sinergiju koja nastaje u spomenutom ozračju. Cilj nam je predstaviti do sada rijetko i malo viđene rezultate rada majstora koji su oblikovali trendove na hrvatskoj umjetničkoj sceni u posljednjih 50 godina.

Atelijeri u Medulićevoj 12 mjesto su kreacije od 1969. godine, a do danas se u tim prostorima izmijenilo mnogo različitih umjetnika – na različitosti i posebnosti svakoga od njih počiva i naša izložba. Svaka je soba ove izložbe jedinstvena i samosvojna: ogledalo svakog umjetnika ponaosob. Na ovoj ćemo izložbi izložiti djela Josipa Zlatka Biffela, Jure Labaša, Stanka Vukadina, Francine Doleneca, Miljenka Bosanca, Tomislava Ostoje, Stanka Jančića, Marije Ujević Galetović, Ljubomira Stahova, Ivana Kožarića, Stipe Sikirice, Mile Kumbatović, Nataše Cetinić, Šime Vulasa, Dore Kovačević i Zlatka Šimunovića. Radi se o umjetnicima koji mahom nisu dio stalnih postava naših muzeja i galerija, a godinama su stvarali u centru metropole! Neki od njih afirmirani i nadaleko poznati, poput Ivana Kožarića, a drugi manje poznati umjetnici koju su uspjehe pak doživjeli u afričkoj Gvineji, poput Stanka Jančića.

Umjetnička produkcija izvor je našla u radu i suživotu dvorišta Medulićeve 12 u kojem su se korisnici družili i provodili svoje slobodno vrijeme, kao što ćemo vidjeti na rijetkim dokumentarnim fotografijama razasutima kroz našu izložbu. Brojna djela koja danas imamo možemo zahvaliti tom dvorištu koje je doslovno i metaforički povezivalo generacije hrvatskih umjetnika. Dajemo im još jedan prostor, na Jezuitskom trgu br. 4.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.