Otvorenje izložbe Antun Karavanić – slikar nadrealizma u Galeriji AMZ

Otvorenje izložbe Antun Karavanić – slikar nadrealizma u Galeriji AMZ

U srijedu, 22. veljače 2023. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu (Galerija AMZ, Pavla Hatza 6) održat će se otvorenje izložbe "Antun Karavanić – slikar nadrealizma".

Antun Karavanić (1930. – 2006.) diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu 1955. godine. Većinu radnoga vijeka radio je u vlastitom atelijeru u Zagrebu kao samostalni umjetnik. Oblikovao je mnogobrojne objekte i interijere te radio na području industrijskog dizajna.

Autori izložbe i kataloga „ANTUN KARAVANIĆ – SLIKAR NADREALIZMA” žele podsjetiti na slikarski opus arhitekta i dizajnera čija je djelatnost također rezultirala nizom zanimljivih tema obrađenih crtačkim i slikarskim tehnikama. Iz njegova slikarskoga opusa izdvojeno je preko 30 djela, većinom ulja, iz različitih faza autorova stvaralaštva.

Na njegovim slikama česti su motivi arhitekture, glazbe i prirode, uz snažne poruke odaslane simbolikom likovnih prikaza, najčešće u slikarskoj formi nadrealizma. Slike donose priče iz života ispripovijedane jezikom umjetnosti u kojem se sastaju arhitektura, glazba, književnost, film, priroda i slikarstvo. Premda je njegov rad ponajviše bio usmjeren na arhitekturu i dizajn, a također je i pisao, najneposrednije i najotvorenije se izražavao u slikarstvu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.