Međimurje: Održani četvrti Dječji folklorni susreti u Žiškovcu

Međimurje: Održani četvrti Dječji folklorni susreti u Žiškovcu

U Žiškovcu su održan četvrti po redu . Dječji folklorni susreti. Veliki dan za mališane započeo je mimohodom malih izvođača mjestom, do kapelice sv. Vida u Žiškovcu, gdje im se s par riječi obratio vlč. Anđelko Košćak, župnik župe svetih Petra i Pavla Mačkovec, te im uz blagoslov zaželio puno uspjeha na pozornici. Program se nastavio u Društvenom domu, gdje su djeca svojim nastupima pokazala zavidno umijeće u plesu i pjesmi, podsjetivši nas na važnost očuvanja kulturne baštine.

Na samom početku gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini zahvalila se svim malim folklorašima na dolasku i uputila im riječi podrške. “Vaša ljubav prema folkloru, prema plesu i pjesmi, prema običajima naših predaka,  uistinu su nam na ponos. U svijetu koji se brzo mijenja, važno je čuvati ono što nas povezuje s našim korijenima. Vaši dosadašnji nastupi na prethodna tri susreta dokaz su kako  tradicija nije samo prošlost, već i dio naše sadašnjosti i budućnosti. Danas smo ponovo svjedoci nečega doista prekrasnog, okupljanja brojnih malih talenta koji s ponosom njeguju i čuvaju kulturnu tradiciju svojih roditelja, djedova i baka. Nema straha za budućnost očuvanja tradicije u Međimurju jer vi, dragi mališani, kroz vaše nastupe, plesom i pjesmom prenosite poruke ljubavi i poštovanja prema naslijeđu tradicije. Budite ponosni na sebe i na ono što radite. Čestitam vam na vašem trudu  i želim vam da uživate  u svakom trenutku današnjeg nastupa, a  isto tako hvala i vašim voditeljima i voditeljicama, vašim učiteljima plesa što čuvaju  našu tradiciju i što je prenose  na druge, posebno na naše mlade.“, kazala je gradonačelnica Cividini.

Mnogobrojnoj publici pritom su naučeno predstavili mladi plesači i pjevači iz Dječje skupine KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica, DV “Cvrčak”- Područni odjel “Stonoga” Novo Selo Rok, Dječja skupina KUD-a “Seljačka sloga” Donja Dubrava, Dječja skupina KUD-a „Sveti Jeronim“ Štrigova, Dječja skupina KU „Seljačka sloga“ Prelog te domaćini iz Dječje skupine KUD-a Žiškovec.

Program su vodile  Alina Žižek i Tarja Novak  mlade članice  KUD-a Žiškovec  koje su također kroz veselu i zanimljivu konferansu naglasile kako je   jedan od ciljeva ovakvih druženja čuvanje tradicije naših baka i djedova, ali i približiti djeci kulturne sadržaje poput ovih.

Predsjednica  KUD-a Žiškovec Monika Ciglarić, istakla je kako su kao organizatori ponosni činjenicom da su po četvrti  put okupili male čuvare kulturne baštine i tradicije, ali i što su sami izvođači dokazali da međimurski folklor ima budućnost. Također, zahvalila je gradonačelnici Ljerki Cividini i Gradu Čakovcu na financijskoj podršci u organizaciji susreta, te svim nazočnima u publici  na velikom odazivu i podršci koju su dali malim folklorašima.

Ovakvi susreti imaju izniman značaj jer potiču uključivanje djece i mladih u rad kulturno umjetničkih udruga, što je ključno za očuvanje tradicije. Cilj je ne samo čuvati običaje baka i djedova od zaborava, već i djeci približiti bogatstvo kulturne baštine kroz zabavan i njima blizak način. Dječji folklorni susreti u Žiškovcu potvrđuju da tradicija živi i da će se prenositi s koljena na koljeno, čuvajući tako identitet i bogatstvo naše kulture.

Upravo je uključivanje najmlađih u rad kulturno-umjetničkih udruga ključno za očuvanje bogatstva naših običaja. Dječji folklorni susreti u Žiškovcu predstavljaju hvalevrijedan primjer prenošenja tradicije s generacije na generaciju. Sudeći prema osmjesima i entuzijazmu mališana u Žiškovcu, misija je i više nego uspješno ispunjena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.