Međimurje domaćin Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika

Međimurje domaćin Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika

Sveti Martin na Muri domaćin je ovogodišnjeg izdanja Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN), koja ove godine obilježava 60 godina postojanja. Dani HURiN-a održavaju se uz podršku Zaklade Konrad Adenauer, HDS-ZAMP-a i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Kao jedino strukovno okupljanje radijskih nakladnika u Hrvatskoj, Dani HURiN-a imaju ključnu ulogu u jačanju radijske industrije i određivanju smjernica za njezin daljnji razvoj, a u  sklopu skupa održat će se panel-rasprave i radionice na aktualne teme kao što su - utjecaj umjetne inteligencije na novinarstvo, pomlađivanje radijskog etera te suradnja između lokalnih radijskih postaja i lokalnih vlasti.

„Imamo li vremena?, pitanje je na koje moramo odgovoriti želimo li biti ukorak s dobom u kojem živimo. Zato su teme naše ovogodišnje konferencije vezane uz umjetnu inteligenciju: što nam donosi? Hoće li nas zamijeniti? Hoće li slušatelji prepoznati naše radove? Mogu li zloupotrebe naštetiti radiju kao mediju koji uživa najveće povjerenje među građanima. O tim temama potrebno je govoriti, jednako kao i o zakonskoj regulativi s čijim donošenjem kasnimo. Umjetna inteligencija imat će ogroman utjecaj na sve medije i zato je iznimno važno spriječiti zlouporabe“, istaknuo je Željko Švenda, u pozdravnom govoru gostima i uzvanicima godišnje konferencije HURIN-a, održane u Toplicama Sveti Martin.

Danas u Hrvatskoj postoji više od 143 radijskih postaja koje su upisane u službeni upisnik, od čega 9 imaju status nacionalnih postaja. Radijske postaje igraju ključnu ulogu u pružanju informacija, zabave i edukacije građana ali i u povezivanju lokalnih zajednica. S nacionalnim postajama, koje pokrivaju cijelu zemlju, te brojnim lokalnim postajama koje specifično djeluju u svojim regijama, radijski nakladnici u Hrvatskoj doprinose pluralizmu medija i raznolikosti sadržaja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poželio je dobrodošlicu i brojnim uzvanicima koji su stigli iz drugih dijelova Hrvatske, uz poziv da pronađu vremena i za uživanje u susretu s Međimurjem i njegovim ljepotama: „U kratkom vremenu svijet, prilike i okolnosti bitno su se promijenile, što se snažno odražava i na svijetu medija. Radiopostaje uistinu uživaju veliko povjerenje građana, tako je bilo i prije 20-ak godina, i to nije slučajno. Zato je iznimno važna kvaliteta programa koji kreirate i proizvodite, jednako koliko i podrška koju vam društvo daje. Biti radijski nakladnik u ovom trenutku velikih mijena i izazovnih procesa zaista nije lak posao. Želim vam podršku vaših slušatelja, te da vam zakonska regulativa pomogne u zaštiti vašega rada i vaših programa“, naglasio je župan Posavec, dodavši da ga raduje se i ova godišnja konferencija HURIN-a te dodjela nagrada ponovno odvija u Međimurju.

 „I nova istraživanja potvrđuju da čak 47,2 mladih slušatelja smatra da se radiju može vjerovati, a građani svih dobnih skupina složni su da u programu radiopostaja ima najviše vjerodostojnih informacija“, rekla je te Jasna Vaniček Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske , te dodala da bi radijski nakladnici dobrobiti trebali osjetiti i implementacijom strateškog nacionalnog plana 2023.-2027., prvog sveobuhvatnog dokumenta te vrste namijenjenog upravo razvoju i stjecanju boljih uvjeta za rad medija.  

Na svečanom otvorenju Dana HURiN-a, uzvanicima su se obratili Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju (KAS), Željko Topić, član Vijeća za elektroničke medije (VEM) Agencije za elektroničke medije, Milan Majerović Stilinović, voditelj Sektora komunikacija i odnosa s javnošću HDS-ZAMP-a, te Danijel Vlahović, rukovoditelj odjela kontrole RF spektra Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).  Svi su oni naglasili da je radio medij kojem građani najviše vjeruju, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da pruža objektivne, točne i pravovremene informacije. Istaknuto je da radio ne slijedi senzacionalizam, već se oslanja na provjerene izvore i vjerodostojne informacije, što ga čini iznimno pouzdanim medijem.

Na samom kraju skupa bit će dodijeljene godišnje nagrade HURiN-a za najbolja postignuća u radijskoj industriji, uključujući nagrade za jinglove, emisije i akcije, čime se dodatno ističe doprinos radijskih postaja medijskom prostoru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.