U Čakovcu 1. kolovoza počinje najpoznatija vjersko-turistička manifestacija - Porcijunkulovo

U Čakovcu 1. kolovoza počinje najpoznatija vjersko-turistička manifestacija - Porcijunkulovo
Pod sloganom “Vjera, tradicija, veselje” ove godine obilježava se jubilarno 60. Porcijunkulovo u Čakovcu, koje će trajati od četvrtka, 1. kolovoza, do ponedjeljka, 5. kolovoza. Detalje programa ove petodnevne manifestacije predstavili su na konferenciji za novinare gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat te gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Filip Đurđević.

Porcijunkulovo, koje je preraslo u najveću međimursku turističku manifestaciju, duboko je ukorijenjeno u religijskom nasljeđu. U srži manifestacije leži proslava Gospe od Anđela, svetkovine koja potječe iz prvih franjevačkih dana i obilježava obraćenje sv. Franje Asiškoga 1208. godine u crkvici svete Marije od Anđela podno Asiza. Centralna tema je duhovna obnova i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta, što je srž cijele proslave.

 Duhovni Program

Duhovni dio programa započinje već u utorak, 30. srpnja, trodnevnicom koja uključuje čitanje bule, pjesmu, predstavu “Glasnik Velikog Kralja” o prvom Porcijunkulovu, ispovijedi i svetu misu. Fra Siniša Pucić iz Rijeke vodit će trodnevnicu, pružajući vjernicima priliku za duhovnu pripremu i ispovijed kako bi mogli primiti Porcijunkulski oprost. Na sam blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, mise će se održavati na hrvatskom, mađarskom i slovenskom jeziku u više termina, a središnje slavlje počet će procesijom kroz središte grada do dvorišta samostana, gdje će misu predslaviti varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš.

Tradicionalni i Zabavni Program

Porcijunkulovo nije samo duhovna proslava, već i prilika za uživanje u bogatom kulturnom i zabavnom programu. Prije 60 godina Turistička zajednica Grada Čakovca započela je s organizacijom “Sajma tradicijskih zanata” koji je tematski vezan za Porcijunkulovo, a s vremenom se proširio i postao glavna turistička atrakcija. Ove godine, posjetitelji će uživati u raznovrsnim sadržajima, uključujući “Porcijunkulski buvljak” koji ima za cilj prikupljanje sredstava za obnovu Gospina oltara. Na glavnoj pozornici u SRC-u Mladost nastupit će poznate hrvatske estradne zvijezde. Manifestaciju će otvoriti “A strana” s Filipom Rudanom, Dinom Purićem i gostom iznenađenja. U petak će nastupiti Vesna Pisarović, subotu će obilježiti nastup Halida Bešlića, u nedjelju će na pozornicu izaći Jole, dok će završni dan, ponedjeljak, zatvoriti koncert Crvene jabuke.

Osim glavne pozornice, program 60. jubilarnog Porcijunkulova bit će podijeljen na više zona, a novost ove godine je i srednjovjekovni sajam Zrinskih koji će se održavati podno zidina Starog grada. Tako će se u Family zoni među glavnim izvođačima svakako svojim nastupom istaknuti Zdenka Kovačiček, a u Urbanoj zoni popularni Kandžija i, između ostalih, Techno Vikings, hrvatski street band od četiri saksofonista i jednog bubnjara.

 Uz brojne koncerte, više od 200.000 posjetitelja čeka i bogata gastro ponuda, zona s proizvodima domaćih OPG-ova, tradicijski zanati, ulični zabavljači, ali i tradicionalno proštenje te religijski obredi na više jezika.

Povijesni Program: Proštenje za vrijeme Zrinskih

Na konferenciji za novinare u Starom gradu Čakovec, u povodu najave programa Porcijunkulova 1.-5. kolovoza 2024. godine, predstavljen je i vrlo zanimljiv sadržaj podno zidina Starog grada Zrinskih. Radi se o “Proštenju za vrijeme Zrinskih” koje će nastojati vjerno prikazati početke Porcijunkulova u Čakovcu.

Više o samom konceptu srednjovjekovnog sajma, odnosno Proštenja za vrijeme Zrinskih, saznali smo od Filipa Horvata, direktora Turističke zajednice Grada Čakovca koja je bila začetnik ovog koncepta. “Dugo godina razmišljamo na koji način proštenje oblikovati i prezentirati na adekvatan način. Tu smo zaključili da nedostaje nekoliko stvari, a jedna od njih je povijesni aspekt Porcijunkulova. Naš najveći dragulj je Stari grad Zrinskih, no cijelu tu kulisu nije se koristilo adekvatno te joj se nije davalo dovoljno pozornosti.

Prošle godine smo preselili koncerte na SRC Mladost, što je mnogi prepoznali kao bolju i adekvatniju površinu za koncerte. Tako nam se jezero otvorilo za neke druge sadržaje poput viteških igara, sokolara iz Slovačke, starih zanata i streličara uz bedeme Starog grada. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Koprivnice i Renesansnim festivalom razvili smo program i sadržaje koji će prikazati Porcijunkulovo u doba Zrinskih. Posjetitelji će moći isprobati zanimljive aktivnosti iz doba Zrinskih, poput kulinarskih radionica prema poznatoj Kuharici Zrinskih,” rekao je Filip Horvat.

Održavanje Tradicije i Duhovnog Aspekta

Iako zabavni program privlači velik broj posjetitelja, organizatori naglašavaju važnost očuvanja duhovne dimenzije manifestacije. Fra Filip Đurđević ističe kako je bitno da svi ostali sadržaji prate crkveno slavlje i budu prilagođeni poruci “Vjera, tradicija, veselje”. Upravo zato, program je osmišljen tako da se duhovni i kulturni sadržaji međusobno nadopunjuju, pružajući posjetiteljima cjelovito iskustvo. Porcijunkulovo tako ostaje manifestacija koja ujedinjuje vjeru, tradiciju i veselje, podsjećajući nas na važnost duhovne obnove i zajedništva u slavlju ovog značajnog jubileja. 

--

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.