Ministar Anušić: Ponosan sam što sam ministar vojske koju prepoznaju po njezinim djelima i vjeri

Ministar Anušić: Ponosan sam što sam ministar vojske koju prepoznaju po njezinim djelima i vjeri

 Lourdes je neraskidivo vezan s Hrvatskom vojskom i policijom. Hrvatska se stvarala s krunicom oko vrata i neraskidiva je veza s našom Katoličkom crkvom“, rekao je ministar Anušić u Lourdesu. Foto: MORH/ F. Klen

Paljenjem svijeće te svečanom povorkom orkestara, među kojima je bio i Orkestar Hrvatske vojske, mimohodom zastava trideset i pet zemalja sudionica ovogodišnjeg hodočašća, u večernjim satima u petak 24. svibnja 2024. godine, u bazilici Sv. Pija X. u Lourdesu, započelo je 64. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I.). Otvorenju je nazočio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, uz brojna visoka izaslanstva zemalja sudionica hodočašća u Lourdesu. Tijekom ulaska Orkestra Hrvatske vojske, hrvatski hodočasnici su uz pjesmu „Mi smo garda hrvatska<, razvili dvadesetmetarsku zastavu koja se ponosno vijorila iznad kninske tvrđave. Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet uputivši poseban pozdrav papinom izaslaniku – tajniku za odnose s državama nadbiskupu Paulu Gallagheru. Potom je msgr. Romanet izrekao blagoslov zavjetne svijeće 64. PMI. Pročitana je i poruka kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika Svete Stolice.

Sveta misa u Bazilici Svete Krunice

U jutarnjim satima u petak 24. svibnja potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić je zajedno s hrvatskim hodočasnicima u Bazilici Svete Krunice u Lourdesu sudjelovao na svetoj misi na kojoj su blagoslovljeni bračni parovi prigodom obljetnice ženidbe.  Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju vojnog biskupa u RH msgr. Jure Bogdana, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH don Marka Mede, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH don Josipa Tadića te tridesetak vojnih i policijskih kapelana i svećenika iz Hrvatske i BiH. Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i klapa MUP-a Sv. Mihovil predvodile su liturgijsko pjevanje.  „U Božjem geniju i namisli, zamišljeni smo i stvoreni kao Božja slika i prilika“, rekao je nadbiskup Vukšić na početku svoje propovijedi te naglasio kako sličnost s Bogom nije fizička, nego duhovna, i kako to nije statična sličnost, nego dinamična koja se treba ostvariti u punini tek po našim životima.

Vojna ceremonija na Trgu Esplanade ispred Bazilike Svete Krunice

Zatim je održana međunarodna vojna ceremonija na Trgu Esplanade ispred Bazilike Svete Krunice kojom se odaje počast svim palim vojnicima u ratovima, stoga ova ceremonija ima veliku simboličnu vrijednost kao znak jedinstva među vojskama koje sudjeluju na Međunarodnom vojnom hodočašću. Na vojnoj ceremoniji sudjelovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP Dragan Tokić, umirovljeni general Ivan Pokaz i vojna izaslanica RH u Francuskoj Republici pukovnica Sandra Jonjić.

Ministar Anušić u posjetu hrvatskim hodočasnicima u vojnom kampu

Tijekom ranih popodnevnih sati u petak 24. svibnja ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima posjetio je vojni kamp u kojem na ovogodišnjem hodočašću borave hrvatski vojnici i policajci. Obraćajući se hrvatskim hodočasnicima u kampu, ministar Anušić je istaknuo kako mu je drago što je poput većeg broja hrvatskih hodočasnika prvi put u Lourdesu. „Ponosan sam kad vidim da ljudi prepoznaju pripadnike Hrvatske vojske i policije kao snažne, jake i hrabre. Mi smo zemlja koja ima svoju prošlost, ponosnu i časnu. Hrvatska vojska i policija stvarali su i obranili državu u ratu, oslobodili je. Danas smo članica Europske unije i NATO-a, jaka snaga koja svakim trenutkom postaje sve jača. Tako će biti i ubuduće.

Hvala vam na svemu što činite za hrvatsku državu i hrvatski narod. Danas smo ovdje, na posebnom, svetom mjestu. Lourdes je neraskidivo vezan s Hrvatskom vojskom i policijom. Hrvatska se stvarala s krunicom oko vrata. Neraskidiva je veza s kršćanstvom i našom Katoličkom crkvom. Naš dolazak ovdje snažna je poruka hrvatskoj državi i hrvatskom narodu“, rekao je ministar Anušić. Govoreći o međusobnom uvažavanju vojski svijeta koji je i te kako vidljiv u Lourdesu, ministar Anušić je posebno istaknuo ugled koji uživa Hrvatska vojska i policija: „Ponosan sam što sam ministar vojske koju prepoznaju po njezinim djelima, što se naša povijest prepoznaje i cijeni!“, rekao je. Uz ministra Anušića sa suradnicima, kamp su posjetili i vojni biskup Jure Bogdan i zapovjednik i zamjenik zapovjednika hodočašća.

Ministar Anušić s hrvatskim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji

Ministar Anušić se susreo i s hrvatskim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji koji se nalaze na vojnom hodočašću u Lourdesu. Iskazao im je duboku zahvalnost naglasivši kako su oni naša neprolazna vrijednost, oni su dokaz kako se hrvatska sloboda stvarala krvlju. Susret je uveličala klapa Sv. Juraj HRM. Podsjećamo, u marijanskom svetištu Lourdes na 64. međunarodnom vojnom hodočašću sudjeluje preko 14 000 tisuća vojnika i policajaca iz cijeloga svijeta, među kojima je oko tisuću hrvatskih hodočasnika. Ovogodišnjim 30. hodočašćem Hrvatske vojske, policije i branitelja zapovijeda zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Željko Ljubas.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.