Europska federacija novinara (EFJ) održat će svoj godišnji sastanak u Prištini na Kosovu

Europska federacija novinara (EFJ) održat će svoj godišnji sastanak u Prištini na Kosovu

Europska federacija novinara (EFJ) održat će svoj godišnji sastanak u Prištini na Kosovu. Očekuje se da će se oko 100 novinara i sindikalnih predstavnika iz 45 europskih zemalja sastati 23. i 24. svibnja 2024. Priština je izabrana kao grad domaćin nadolazećeg kongresa EFJ-a, koji predstavlja 320.000 novinara u Europi. U suorganizaciji Udruženja novinara Kosova (AGK), skup će se održati u Modelariju Sveučilišta u Prištini.

 “Za Kosovo je povijesna prekretnica da bude domaćin ovog važnog godišnjeg događaja. Dolazi u trenutku kada je indeks medijskih sloboda u zemlji značajno pao, a naši kolege i članovi izloženi su napadima, pa i fizičkim. To je znak solidarnosti za naše europske sugrađane, koji će se ovdje moći susresti s 18 ukrajinskih novinara, zaštićenih „Journalists in Residence Program“. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu svima u Prištini,” rekao je predsjednik odbora AGK-a, Xhemajl Rexha.

Pod temom "Novinarstvo u vrijeme rata" Kongres EFJ-a će osigurati prostor za rasprave o izvještavanju o sukobima tijekom okruglog stola s Timom Dawsonom, zamjenikom glavnog tajnika IFJ-a, Florentom Duplouyem, odvjetnikom, Platformom CoE za promicanje zaštite novinarstva, Wadeom Goddard, fotoreporter, War Photo Limited i Sergiy Tomilenko, predsjednik Nacionalnog saveza novinara Ukrajine (NUJU). Podružnice će biti pozvane da se pridruže foto akciji u znak solidarnosti s bjeloruskim novinarima u zatvorima i ukrajinskim novinarima u ruskom zarobljeništvu. Pitanje strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPPs) također će se raspravljati na završnoj sjednici.

 

Pratite rasprave #EFJPrishtina24

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.