Rafale i MiG zajedničkim povijesnim letom pozdravili tisuće posjetitelja AIRVG-a

Rafale i MiG zajedničkim povijesnim letom pozdravili tisuće posjetitelja AIRVG-a

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa zrakoplovima HRZ-a sudjelovali su 11. svibnja na AIRVG2024 – Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici koja je održana na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman.  U sklopu programa AIRVG-a avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u izložbenom dijelu programa (static display) i u letačkom dijelu programa (flying display).

Hrvatski Rafali i MiG-ovi prvi put zajedno na hrvatskom nebu

Najveće zanimanje građana privukao je atraktivan letački program u kojem su prvi put zajedno sudjelovali avioni Rafale i MiG 21 koji su izveli zajednički formacijski let i pojedinačni prelet.  
Posebna zanimljivost bila je da je povijesni zajednički prelet Rafala i Miga pratila pjesma Rim Tim Tagi Dim, hrvatskog predstavnika na Euroviziji i tako je HRZ dao podršku našem predstavniku u večerašnjem finalu. 
Također, u letačkom programu nastupila je akrobatska grupa Krila Oluje sa službenim letačkim programom za sezonu 2024. Avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Range izveli su demonstracijski let, a prikazane su i sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilot RESCUE“.

Izložena legendarna „Kockica“, Rudijev MiG i helikopteri Black Hawk i Kiowa Warrior

U izložbenom dijelu građani su imali prilike obići izložene zrakoplove HRZ-a: avione C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – „kockica“, MiG 21 R – oznake „26 112- Rudijev MiG”, MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikoptere OH-58D „Kiowa Warrior“, UH-60M„Black Hawk“, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh te helikopter AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije i besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3 u sastavu Oružanih snaga RH.

Mig-ovi su donijeli pobjedu u Domovinskom ratu, a Rafali nam garantiraju uspješnu budućnost  

Koordinator aktivnosti AIRVG2024, brigadir Stanko Hrženjak istaknuo je kako je danas divan dan za vidjeti naše borbene avione MiG-ove i Rafale te helikoptere Black Hawk, Kiowa Warrior i Bell. „Poseban je zanimljiv danas izloženi avion MiG-21 Bis i drago mi je što građani imaju mogućnost razgledati ga“, rekao je.  
Brigadir Hrženjak koji je ujedno i pilot MIG-a istaknuo je značaj MiG-ova u povijesti HRZ-a i Republike Hrvatske istaknuvši: „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je s MIG-ovima pobijedilo u Domovinskom ratu i ima jednu posebnu vrijednost na koju smo ponosni.„
Čelnik projektnog tima Oružanih snaga RH za VBA Rafale brigadir Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo dolaskom Rafala u Hrvatsku i javnim predstavljanjem u Velikoj Gorici naglasivši: „Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i to smo čekali tri desetljeća, još od devedesetih godina kada sam bio kadet." Barišić je govorio o važnosti MiG-ova i Rafala i kazao: „MiG-ovi su iznijeli Domovinski rat, a Rafali nam garantiraju uspješnu budućnost. Dva aviona MIG-21 i Rafale zajedno u Hrvatskoj za nas je stvarno povijesni trenutak.“  

Budućnost je počela za HRZ, pridružite nam se

Na panel raspravi na temu “Kako postati vojni pilot?“ vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija Aeronautika mladima podijelili su sa zainteresiranim posjetiteljima vlastita iskustva o motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi. 
U toj prigodi brigadir Damir Barišić, koji je ujedno jedan od osnivača akrobatske grupe Krila Oluje govorio je o počecima svoje karijere i motivu da postane vojni pilot:  „Ovakav aeromiting bio je poticaj za mene da postanem vojni pilot u čemu sam na sreću i uspio. Pozivam mlade da se pridruže HRZ-u, budućnost je za nas počela, budite dio nje!“, poručio je Barišić. 
Bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera govorila je o vlastitim iskustvima te istaknula specifičnost i posebnost poziva vojni pilot: „Odgovornost i strpljenje odlike su vojnog pilota, jer je obuka dugotrajna i zahtjevna, ali sve se isplati.“  Također, bojnica Trupinić izrazila je zadovoljstvo porastom interesa za zanimanje vojni pilot i sve kvalitetnijim kadrom. 
Satnik Robert Matok iz 393. Eskadrile helikoptera pojasnio je detalje letačkog programa helikoptera HRZ-a i govorio je o vlastitom iskustvu i poticaju da postane vojni pilot jer je njegov otac bio hrvatski branitelj.  

Pripadnici HRZ-a mladima predstavili poziv vojni pilot

Tijekom cijelog dana na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji imali su mogućnost razgovarati s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova te djelatnicima Središnjice za upravljanje osobljem i dobiti više informirati o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca.

Najveće zanimanje na info pultu privukle su VR (virtual reality) naočale s kojima su najmlađi posjetitelji kroz osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.    
             

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.