Tradicionalni 60. po redu Međimurski fašnik ulicama Čakovca održava se od 9. do 11. veljače

Tradicionalni 60. po redu Međimurski fašnik ulicama Čakovca održava se od 9. do 11. veljače

Filip Horvat, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca sazvao je press konferenciju da bi najavio ovogodišnja fašnička događanja u Čakovcu koja se održavaju 60. godinu za redom, a započinju u subotu “Dječjim fašnikom” dok je vrhunac karnevalskih događanja dan kasnije - u nedjelju.
Prvi će u karnevalskoj povorci gradom Čakovcem već u petak u 16 sati prošetati mališani najmlađeg predškolskog uzrasta, dok će se u subotu s početkom u 10 sati održati tradicionalni "Dječji fašnik" koji okuplja više od 800 djece međimurskih dječjih vrtića, te članova udruga i jedan je od najvećih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Vrhunac „Međimurskog fašnika“ održava se već tradicionalno u nedjelju uz maskirane povorke središtem grada, gdje se tradicijskim maskama iz Međimurja; čapljama, pikačima, laframa, mukavcima, maškorima pridružuju i maskirane skupine iz raznih krajeva Hrvatske i iz inozemstva. "Međimurski fašnik" završava suđenjem "Fašniku" i veselim fašničkim plesnjakom na Trgu Republike.

U suradnji s fašničkim udrugama, svake se godine međimurska pokladna tradicija predstavlja u drugim karnevalskim središtima: Samoboru, Lovranu, Matuljima, Ptuju, Đakovu, Ivancu, Koprivnici. Grad Čakovec jedan je od pet gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, a zahvaljujući njegovanju tradicije i njegovanju “Međimurskog fašnika”, naš je grad 1995. godine postao članom Europske karnevalske udruge FECC. Pokladna tradicija u Međimurju uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine u sklopu registra kulturnih dobara Republike Hrvatske kojeg donosi Ministarstvo kulture RH. Posebnost pokladnih tradicijskih maski u Međimurju najbolja je pozivnica za brojne goste koji svake godine organizirano posjećuju Međimurski fašnik iz susjednih županija, ali i iz susjednih nam zemalja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.