Prosvjed HND-a: Tražimo povlačenje članka o curenju informacija

NOVINE/ILUSTRACIJA

Na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva (HND) protiv "lex AP" u srijedu u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uvodno je rekao da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga.

- HND zahtijeva da se "lex AP", zakon opasnih namjera, odnosno Članak 307.a u cijelosti odbaci. Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite, rekao je Zovko na pljesak okupljenih. 

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo. 

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica najavili su u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena zakona dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

- Jučerašnja parada s izmjenama u pet do 12 nije ništa nego jeftini politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu, rekao je Zovko.

Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretirani. 

- Užasnuti smo činjenicom da nas nijednom niste demantirali kako se novinarima i novinarkama neće oduzimati mobiteli i laptopi sa svim sadržajem u njima. Do utvrđivanja što je javni interes u sudskim postupcima trajat će višemjesečno maltretiranje naših kolegica i kolega i zastrašivanje zviždača, istaknuo je. 

"Ako se ušutkaju zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati"

Istovremeno, prosvjed se održava i u Splitu, a Zovko je izjavio da je ponosan na to što HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim, kako kaže, premijer Andrej Plenković želi u superizbornoj godini ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog.

- Ako se ušutkaju zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati, rekao je Zovko, pri tome podsjetivši na slučajeve Dekanić i Berak.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever poručila je kako je nedopustiva "bahatost i cinizam kojim se predstavnici ove Vlade odnose prema struci, novinarstvu, javnom interesu i prema građanima".

Okupljeni su na prosvjedu zamjerili i izbor novog glavnog državnog odvjetnika, Ivana Turudića, kao osobe koja će taj zakon provoditi u praksi, dovođenje saborskih zastupnika u situaciju da moraju podržati taj "zloglasni" zakon ako žele podržati uvrštavanje femicida kao kaznenog djela te nekonzultiranje sa strukom prilikom donošenja zakona.

Potpredsjednik HND-a i novinar Telegrama Drago Hedl zakon je nazvao Lex APokalipsa jer bi njegovo usvajanje bila stvarna apokalipsa za slobodno novinarstvo, s velikim slovima AP "poput inicijala njegovog stvarnog autora".

- Tražimo da se lex AP neodložno, jednom za oduvijek skine s dnevnog reda, da se od njega odustane jer njegovo uvođenje u Kazneni zakon znači kraj istraživačkog novinarstva koje se najčešće oslanja na izvore, one poštene ljude u sustavu koji se ne slažu sa zataškavanjem detalja iz istrage, čime se često pogoduje visokim dužnosnicima ili visoko pozicioniranim ljudima iz vrha stranke, pojasnio je Hedl.

Novinar Branko Mijić podsjetio je na Juliana Assangea i WikiLeaks te ocijenio kako se tajming donošenja ovog zakona "nimalo slučajno" podudara s izborom novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

- Što može značiti samo jedno - da će i zakon i tužitelj štititi lik i djelo Andreja Plenkovića, kao i njegovih suradnika od bilo kakvog mogućeg razotkrivanja u javnosti, naveo je.

Prosvjed novinara u Splitu: Kršit ćemo "lex AP"

Nekoliko stotina novinara i građana okupilo se u srijedu na trgu ispred HNK-a na prosvjedu protiv "lex AP", tj. najavljenih izmjena Kaznenog zakona u vezi curenja informacija iz istraga, na kojem su govornici poručili da se neće dati zastrašiti već će, ako treba, i kršiti taj zakon.
Članica Izvršnog odbora HND-a Davorka Blažević nazvala je najnoviji ustupak Vlade, da će se u izmjene zakona dodati odredba kako neće biti kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu, "perfidnom podvalom" kojom se željelo poručiti da prosvjedni skup nije potreban.

- Tko je taj koji će reći da je neka informacija u javnom interesu? Što znači 'pretežito' javni interes, upitala je Blažević ustvrdivši kako je cilj izmjena Kaznenog zakona zastrašivanje novinara, kako bi im se mogli oduzimati laptopi da bi se preko njih došlo do izvora informacija.

Predsjednik ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Damir Petranović ocijenio je kako je "lex AP" najopasniji zakon koji se zadnjih godina pojavio u Hrvatskoj, jer se njime želi uskratiti pravo javnosti da sazna informacije od javnog interesa.

- Poručujemo Andreju Plenkoviću i njegovoj i svakoj idućoj Vladi, poručujemo budućem glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću da ćemo kršiti ovaj zakon u javnom interesu, rekao je Petranović.

Pritom je za Turudića ustvrdio kako je bio među najglasnijim zagovornicima "jednog od najskandaloznijih zakona, koji poziva na privođenje novinara na obavijesne razgovore".

Novinarka Slobodne Dalmacija Gabrijela Radanović kaže da je Plenkovića premijer s najviše novinarskih presuda u mandatu.

- Andrej Plenković je premijer koji nije imao ništa protiv curenja podataka i demokracije dok se u jednom spisu nisu pojavili njegovi inicijali 'AP'. Plenković želi uređivati vijesti sudskim putem, ustvrdila je.

Na prosvjedu su bili istaknuti transparenti s natpisima protiv "lex AP-a", a Plenkoviću i Vladi upućeni su zvižduci.

Među prosvjednicima bili su i splitski gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Saborski SDP i Socijaldemokrati podržali prosvjed HND-a

Saborski SDP i Socijaldemokrati podržali su u srijedu prosvjed koji Hrvatsko novinarsko društvo organizira na Trgu svetog Marka protiv, kako navode, "zakona opasnih namjera", tj. izmjena Kaznenoga zakona.

Tim izmjenama otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo. 

- Prosvjedom se brani pravo javnosti na istinu, pruža otpor ušutkavanju i kaznenom progonu onih koji o korupciji i njenom zataškavanju javno progovaraju, kazala je Sabina Glasovac (SDP) u saborskom govoru na slobodnu temu.

Poručila je i da jedino snažan građanski otpor može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera koji demokraciju, slobodu i vladavinu prava želi pomesti pod tepih.

Davorko Vidović (SD) pak ističe da će taj prosvjed biti ne samo prosvjed novinara nego prosvjed sve slobodoljubive javnosti koja zna što takav udar na demokraciju i javni interes znači.

Za izmjene Kaznenog zakona, koje oporba zove i lex AP, kaže da je neosporno jedan od onih koji spadaju u tzv. kuhanje žabe, da njegovim donošenjem Hrvatska neće preko noći postati radikalno nedemokratska zemlja, ali da je njegovim upućivanjem u drugo čitanje učinjen velik korak prema nedemokratskom ambisu.

Malenica: Što je javni interes odlučivat će Državno odvjetništvo i sudovi

Na pitanje što bi poručio prosvjednicima koji u srijedu, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), prosvjeduju protiv ''zakona opasnih namjera'' kojim bi se ušutkali zviždači, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je odgovorio kako su s novim dodatkom u zakonu poslali jasnu poruku.

Malenica je u utorak najavio da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi s curenjem informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Ministar je precizirao da će konačni prijedlog, u odnosu na prvi prijedlog, sadržavati i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja, a dodana je i odredba koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hnd-organizira-prosvjede-protiv-zakona-opasnih-namjera--11329250

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.