Projekt „Participro“: volonteri Crvenog križa educirani o postupanju kod nepogoda i katastrofa, svoja znanja prenosit će građanima

Projekt „Participro“: volonteri Crvenog križa educirani o postupanju kod nepogoda i katastrofa, svoja znanja prenosit će građanima

Educirati volontere o sustavu civilne zaštite te ih osposobiti da svoja znanja o postupanju u slučaju nesreća, potresa, poplava i drugih nepogoda prenose dalje građanima, bio je glavni cilj EU projekta „Participo – participacija u planiranju u civilnoj zaštiti”. Projekt vrijedan 60.000 eura je Varaždinska županija provodila zajedno s vodećim partnerom iz Italije, ustanovom „Quesite Srl“ iz grada Pinerelo pokraj Torina.  

Završna konferencija održana je danas u Županijskoj palači, a tom prilikom predstavljen je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) te održan okrugli stol o ulozi volontera u civilnoj zaštiti.   

- Iz Varaždinske županije je u projekt „Participo“ bilo uključeno bilo šest volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. Stekli su znanja o sustavu civilne zaštite te funkcioniranju sustava ranog upozoravanja kod elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća. Svoja znanja će sada prenositi građanima te ih educirati kako postupati te kako se zaštititi u slučaju nesreća, prirodnih nepogoda i katastrofa – rekla je zamjenica Silvija Zagorec.   

Dodala je da svjedočimo sve većem broju prirodnih nepogoda, pa je nužno i važno u sustav civilne zaštite uključiti građane. - Svi zajedno možemo utjecati na smanjenje rizika, a takvim zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti ono najvažnije, svesti štete bilo koje vrste na minimum. Zahvaljujem i čestitam svima koji su bili uključeni u ovaj EU projekt te ga uspješno priveli kraju – istaknula je zamjenica.    

Voditelj projekta, koji je sufinanciran iz programa ERASMUS+ „Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, bio je mr. sc. Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu.   

- Najveće ugroze koje prijete Varaždinskoj županiji i gradu Pinerolo su poplave, što je i dovelo do partnerstva u ovom projektu. Tri rijeke protječu uz njihov grad, od čega jedna duž cijelog Pinerola. Budući da su smješteni podno Alpa, gotovo polovica grada izložena je bujičinim poplavama. Uočili su da je pritom najveći problem to da građani nisu osviješteni što trebaju raditi u trenutku poplava, a slično je i kod nas. Stoga su u projekt bili uključeni naši volonteri Crvenoga križa, koji su izradili plan prema kojem pripremaju građane što bi trebali učiniti i kako razmišljati ako se nalaze u područjima koja su ugrožena. Uz to, u obje države se radi na sustavu ranog upozoravanja, pri čemu je kod nas SRUUK već uveden, a u Italiji će biti sljedeće godine. S obzirom na to, građane treba pripremiti što trebaju činiti kad dobiju poruku da će se dogoditi elementarna nepogoda ili katastrofa – pojasnio je mr. sc. Jarmić.  

Ela Okreša Đurić iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin jedna je od volontera uključenih u projekt, a otkrila je što bi trebao sadržavati tzv. „ruksak za katastrofe“.

- Bitno je da građani osjete da je važno biti pripremljen za nepogodu ili katastrofu. Trebali bi svakako sjesti s članovima svoje obitelji, prijateljima ili susjedima kako bi napravili plan, odnosno dogovorili kako će međusobno komunicirati dođe li kakvog problema. Isto je tako važno da imaju pripremljen „ruksak za katastrofe“, koji bi trebao sadržavati hranu dugog roka trajanja i vodu, zatim medicinske potrepštine kao što je kutija za prvu pomoć, ali i ostale potrepštine kao što su punjači, baterije, nožić, radio prijemnik i slično – navela je Ela Okreša Đurić.  

Događanje je završilo predstavljanjem knjige „Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću“ dr. sc. Roberta Mikaca s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.  

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.