Kotoriba dvodnevnom manifestacijom slavila međimursku narodnu baštinu

Kotoriba dvodnevnom manifestacijom slavila međimursku narodnu baštinu

Kotoriba dvodnevnom manifestacijom slavila međimursku narodnu baštinu

Kotoriba je bila stjecište čuvara baštine Međimurja okupivši ih tijekom subote i nedjelje na manifestaciji 13. Međimurski narodni običaji. Riječ je o tradicionalnoj smotri u kojoj domaća kulturno-umjetnička društva prikazuju niz običaja naših starih, čuvajući ih od zaborava. Organizatori smotre su Kulturno-umjetničko društvo Kotoriba i Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Iako nije natjecateljskog karaktera, smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu  prof. dr. Stjepan Hranjec i umirovljena muzejska savjetnica Smiljana Peter Marčec, te  savjetima pomogli čuvarima baštine u daljnjem radu.

I ova manifestacija jasno je pokazala da naši KUD-ovi imaju budućnost o čemu svjedoči veliki broj djece i mladih koje okupljaju, kao i predanost ugrađena u rad s njima. Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić otvorio je manifestaciju naglasivši da je Međimurci poštuju svoje korijene i blago koje baštine od svojih predaka. Brojnoj publici obratio se i predsjednik KUD-a domaćina Renato Mikulan zahvalivši kolegicama i kolegama na odazivu te pripremi za ovu iznimnu smotru narodnih običaja Međimurja.

U  ime župana i Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec pozdravio je sudionike i publiku, te čuvarima baštine zahvalio na zalaganju, a riječi podrške uputila im je, u ime suorganizatora - Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije te njezina Odbora za narodne običaje - i Jagoda Srša.

Program dvodnevne smotre međimurskih narodnih običaja vodila je Diana Šarek.

Publika je uživala u kratkim scenskim prikazima običaja, poput čehare, obilježavanja Cvetnice, sajmenih, kolinskih i svadbenih običaja, luščenja kuruze, rezanja zelja itd., koje su izveli  članovi kulturno-umjetničkih društva iz Žiškovca, Ivanovca, Svete Marije, Gornjeg Kraljevca, Kotoribe, Gornjeg Mihaljevca, Goričana te Veseli Međimurci iz Čakovca.

Fotografije: Studio VIPRO

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.