Međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao ini jezik – VIII. HIDIS održava se 16. i 17. studenoga na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao ini jezik – VIII. HIDIS održava se 16. i 17. studenoga na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Odsjekom za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu danas je započeo Međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao ini jezik – VIII. HIDIS.

Svečano otvaranje skupa održano je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudionike skupa su u ime organizatora pozdravili dekan Filozofskog Fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof., pročelnica Odsjeka za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Evelina Rudan te prof. dr. sc. Davor Dukić, predsjednik Hrvatskoga filološkoga društva.

Otvaranje je glazbenom izvedbom uljepšala istarska vila umjetnosti Elis Lovrić izvevši izbor iz svojih autorskih pjesama, među kojima Meriku i Kanat od mora.

Na Skupu, koji će se odvijati tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, okupilo se više od pedeset znanstvenika s jednim plenarnim predavanjem, četirima pozvanim predavanjima i trideset prijavljenih (su)autorskih izlaganja. Izlagači dolaze iz sedam država (i s triju kontinenata): Argentina, Australija, Austrija, Hrvatska (Gospić, Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb), Mađarska, Njemačka, Slovenija.

HIDIS se bavi poučavanjem i proučavanjem hrvatskoga onih koji ga uče kao neizvorni govornici te na jednome mjestu okuplja najrazličitije stručnjake koji se bave tim interdisciplinarnim područjem: teoretičare učenja i usvajanja jezika, lektore i nastavnike hrvatskoga kao stranoga i drugoga na hrvatskim i inozemnim obrazovnim ustanovama.

Tekst: Lada Kanajet Šimić; Foto: Snježana Radoš

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.