Ministrica Brnjac na Danima turizma u Rovinju: Vlada je osigurala sve preduvjete za razvoj održivog turizma

Ministrica Brnjac na Danima turizma u Rovinju: Vlada je osigurala sve preduvjete za razvoj održivog turizma

Danas je u Rovinju započeo tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT) koji se 9. i 10. studenoga održava u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije. Dvodnevni program ove manifestacije donosi niz prezentacija, panela te svečanu dodjelu nagrada najuspješnijima i najzaslužnijima u turizmu u 2022. godini. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma otvoreni su panelom „Doba održivosti u hrvatskom turizmu“ u organizaciji Ministarstva turizma i sporta.

U uvodnom dijelu panela, u razgovoru 1 na 1 ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac govorila je o reformi upravljanja razvojem turizma, novom Zakonu o turizmu, kao i o budućim koracima koji će doprinijeti održivosti hrvatskog turizma.

„Turizam nam se predugo događao i razvijao bez plana, a brojne destinacije su već postale ugrožene prekomjernim turizmom. Stoga smo od početka mandata paralelno s rješavanjem aktualnih izazova krenuli i sa sveobuhvatnom reformom upravljanja razvojem turizma. Danas, tri godine kasnije, imamo izrađen strateški i zakonodavni okvir te osigurana rekordna financijska sredstva od 1,3 milijarde eura za turistički sektor i mogu reći da je ova Vlada osigurala sve preduvjete za razvoj održivog turizma“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je u razgovoru posebno istaknula i važnost domaćeg gosta za razvoj hrvatskog turizma te predstavila nove aktivnosti oko Hrvatske turističke kartice.

„Ove jeseni smo intenzivirali aktivnosti oko Hrvatske turističke kartice i osigurali velike popuste uz njeno korištenje. Kartica uistinu pruža pogodnosti za sve, od korisnika kartice, do pružatelja usluga u turizmu, ali i poslodavaca koji na ovaj način mogu nagraditi svoje zaposlenike, a iznos koji im uplate na karticu je neoporeziv. Pozivam i ovim putem sve građane da postanu korisnici Hrvatske turističke kartice i uživaju u putovanjima cijelom Hrvatskom, cijele godine, uz odlične popuste“, rekla je Brnjac.

U nastavku panela gradonačelnici Dubrovnika, Rovinja i Pule, Mato Franković, Marko Paliaga i Filip Zoričić podijelili su svoja iskustva u upravljanju destinacijama te pozdravili donošenje novog Zakona o turizmu koji upravo županijama i gradovima daje alate za upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti. 
U popodnevnom dijelu programa prezentaciju će održati jedan od najpoznatijih turističkih futurologa današnjice, Ian Yeoman, koji će kroz predavanje pod nazivom „The future of European tourism - in depth scenario“ govoriti o scenarijima razvoja turizma u Europi.

Izbor:Ministarstvo turizma i sporta RH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.