Varaždinu prestižna titula UNESCO-vog grada glazbe

Varaždinu prestižna titula UNESCO-vog grada glazbe

Gradu Varaždinu prvome je u Hrvatskoj pripala titula UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova. Službena potvrda o pridruživanju Varaždina UNESCO-voj mreži kreativnih gradova stigla je prekjučer, na sam Svjetski dan gradova, kada je UNESCO objavio popis od 55 gradova, novih članova Mreže, odabranih na natječaju za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja s gospodarskih, socijalnih, kulturnih i okolišnih aspekata. Mreža sada broji 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta i pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

Na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Podršku kandidaturi Grada Varaždina dalo je i Ministarstvo kulture i medija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.