Ministar Banožić na Zagrebačkom sigurnosnom forumu: Trend ulaganja u obranu nije samo obveza, već i nužnost

Ministar Banožić na Zagrebačkom sigurnosnom forumu: Trend ulaganja u obranu nije samo obveza, već i nužnost

Kako bi saveznici i partneri održali demokratski poredak temeljen na zajedničkim vrijednostima, potrebno je jednako razumijevanje izazova i ispravna situacijska svjesnost, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić putem video poziva iz Sjedinjenih Američkih Država, u kojima boravi u službenom posjetu, sudjelovao je u petak  20. listopada 2023. na 8. Zagrebačkom sigurnosnom forumu koji se održao u Kongresnom centru na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Osmi Zagrebački sigurnosni forum na temu „Transatlantska suradnja i nova sigurnosna arhitektura“ održava se u organizaciji Hybrid Warfare Research Institute i St. George Associationa.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pruža potporu organizaciji ovog Foruma, koji predstavlja jednu od najznačajnijih prilika za razmjenu znanja i iskustava na temu aktualnih geopolitičkih izazova s naglaskom na hibridne prijetnje.

Ovom prilikom Ministar Banožić rekao je kako nakon ruske agresije na Ukrajinu, koja je uzdrmala temelje sigurnosne arhitekture euroatlantskog prostora, svi iz sigurnosno-obrambenog sektora dobro razumiju široki negativni potencijal rata u Ukrajini na sveukupnu globalnu sigurnost.

„Više od godinu dana poslije suočeni smo s kriznim žarištima na Kavkazu, Bliskom istoku, Sahelu, Zapadnom Balkanu, kao i s izazovima na tržištima energije i hrane. Nažalost, prošlotjedni brutalni teroristički napad na Izrael koji najoštrije osuđujemo, dodatno usložnjava situaciju na Bliskom istoku te predstavlja novi veliki sigurnosni izazov globalnih razmjera“, rekao je ministar Banožić.

Banožić je istaknuo kako je ovakav razvoj događaja osim brojnih izazova, donio i nužne promjene kojima su zaustavljeni trendovi stagnacije i smanjivanja obrambenih izdvajanja, te posljedično gubitak obrambenih sposobnosti. Trend ulaganja u obranu  više nije samo obveza, već i nužnost, što su NATO saveznice i potvrdile  na ovogodišnjem NATO summitu u Vilniusu.

U tom kontekstu ministar obrane je rekao: „Gledajući iz perspektive Republike Hrvatske, obrambeni proračun u značajnom je porastu od 2021. godine, kada smo s 30% izdvajanja za opremanje i modernizaciju po prvi puta, ne samo dosegnuli, već i značajno premašili NATO smjernicu od 20% izdvajanja. Ovaj trend se nastavlja i u narednoj godini, za koju je proračun uvećan za više od 60 milijuna eura u odnosu na 2023. godinu, što će nam omogućiti daljnji rad na razvoju sposobnosti, potrebnih za suočavanje s konvencionalnim i nekonvencionalnim prijetnjama.“

U svom obraćanju ministar Božić osvrnuo se i na sveukupnu europsku i globalnu situaciju te istaknuo kako se pred obrambeni sektor postavlja zahtjev da 'već jučer' bude spreman dati svoj jači doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.  

„Upravo zato, ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama kao našim najvažnijim strateških partnerom, održavamo niz sastanaka i razgovora čiji je cilj nastaviti dugogodišnju bilateralnu i obrambenu suradnju kroz zajedničke projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske“, rekao je ministar Banožić.

„Iz navedenog vidljivo je kako da bi saveznici i partneri održali demokratski međunarodni poredak temeljen na zajedničkim vrijednostima, potrebno nam je prije svega jednako razumijevanje izazova te ispravna situacijska svjesnost“, poručio je.

Ovom prilikom ministar Banožić podsjetio je kako Republika Hrvatska ima svoju ulogu i dio odgovornosti u ovom izazovnom sigurnosnom kontekstu.

„Republika Hrvatska promovira euroatlantske integracije, te poduzima napore u detektiranju i suzbijanju  raznih zlonamjernih vanjskih utjecaja koji, zajedno s lokalnim suradnicima rade na potkopavanju stabilnosti i euroatlantskog puta regije. Shodno tome, Republika Hrvatska snažno podupire euroatlantski put svih zemalja ove regije, uz jasno inzistiranje na ispunjavanju svih pristupnih kriterija“, istaknuo je ministar.  

Također, ministar Banožić osvrnuo se i na hibridno ratovanje, dezinformacijske kampanje, pravno ratovanje, prisvajanje hrvatske kulturne baštine i migrantske tokove usmjerene prema Republici Hrvatskoj.

„Možemo zaključiti kako su izazovi koji stoje pred nama veći nego ikada od završetka Domovinskog, odnosno Hladnog rata. Upravo je zato ovo osmo izdanje Foruma pravi trenutak i pravo mjesto da se nastavi poticati međuresorna i međudržavna suradnja, koja je neophodna u suprotstavljanju širokom spektru hibridnih prijetnji s kojima smo suočeni“, zaključio je ministar Banožić.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.