TZ grada Novi Marof - Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održani 10. godinu za redom

TZ grada Novi Marof - Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održani 10. godinu za redom

Vrganj je i dalje glavna zvijezda  Dana vrganja i crnog tartufa u Paki  - rečeno je na manifestaciji održanoj po deseti put u Paki kod Novog Marofa proteklog vikenda. Vrijeme je ove godine poslužilo gljivare i šetače, no gljiva je zbog suše bilo manje. Bez obzira na uvjete, berači su otišli u šumu i našli nešto gljiva, tako da je u konačnici predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, Branko Bartolić, na kraju imao dosta posla prilikom determinacije – istaknula je direktorica TZ Novi Marof, Renata Horvatić te dodala da je ovogodišnja manifestacija zaista imala bogat program.   

-Prekrasan je bio naš sajam s jako je puno izlagača i svi su u svoje proizvode ubacili ili vrganj ili crni tartuf. Održane su i kulinarske radionice za djecu na temu vrganja, a Tomislav Špiček je kuhao za odrasle. Održana je i šetnja na 10 kilometara kojoj se odazvalo preko 100 šetača. Održano je i predavanje na utvrdi Paka te stručni obilazak. Imali smo i zanimljivo predavanje o dabrovima, jer ovdje živi dabar Pako, a i najveća brana je u Varaždinskoj županiji. Nemojmo zaboraviti ni na zabavni program uz Žigu i bandiste te puno drugih sadržaja. Bilo je za svakog ponešto i tako privlačimo sve više ljudi i iz drugih krajeva, primjerice iz Zagorja, Međimurja i Zagrebačke županije – zaključila je Horvatić.

U ime suorganizatora, Udruge privatnih šumovlasnika Graber, jedan od idejnih začetnika događanja Mladen Jakopović istaknuo je da su ove godine po prvi put na natjecanju u traženju tartufa i psi tragači. Naime, iako je u prvom planu manifestacije upravo vrganj, sve više se zna i priča o crnom tartufu koji se nalazi na ovim područjima. -Na predavanju održanom u subotu bilo je i profesionalaca, i poluprofesionalaca i entuzijasta iz cijele Hrvatske koji su došli saznati nešto više o uzgoju tartufa, o plantažnom uzgoju koji je još uvijek u Hrvatskoj u povojima – rekao je Jakopović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.