Za slavodobitnika 308 Sinjske alke nadmetati će se 17 alkara kopljanika

Za slavodobitnika 308 Sinjske alke nadmetati će se 17 alkara kopljanika
Ovogodišnja, 308. Sinjska alka održava se u nedjelju 6.kolovoza, no uvodna natjecanja počinju već danas kada se održava Bara s početkom u 17,30, te  Čoja, sutra u subotu s početkom u 17,30 sati, dok Alka počinje u nedjelju u 16,30 sati. Uz mnogobrojne goste i uzvanike nazočit će joj i državni vrh.
Prije nekoliko dana Alkarski vojvoda Mario Šušnjara, poslije završenih proba, pred postrojenim kandidatima odredio je alkare 308. Sinjske alke. Za slavodobitnika će se nadmetati 17 alkara kopljanika: Ivica Filipović Grčić, alaj-čauš, Ante Runje, zamjenik alaj-čauša, Kristijan Bikić, Petar Tomašević, Tino Radanović, Ivo Zorica, Jure Domazet Lošo, Andrija Hrgović, Ante Zorica, Josip Čačija, Frano Ivković, slavodobitnik 307. Sinjske alke, Frano Talaja, slavopobjednik "Pokazne Alke" u Badenu kod Beča, Marko Vrca, Martin Šušntu 5.kolovoza s početkom u 17,30 satijara, Mihovil Župa i dvojica debitanata Bože Mandac i Stipe Bogdan.

U pratnji barjaka s isukanim sabljama jahat će alkari Filip Vučemilo, Davor Svalina, Paulo Stupalo, Branimir Vučković, Josip Gugić i Davor Dalbello. Vojvođanski ađutant i ove godine bit će alkar Josip Jadrijević, a alkarski barjak nosit će Mate Bilobrk.Alkarsku odoru u svečanoj procesiji za blagdan Velike Gospe prvi put će obući dosadašnji kandidat Josip Benja koji će od tada imati status alkara pratitelja barjaka. Od alkarske odore opraštaju se dva alkarska veterana, Kristijan Bikić i Petar Tomašević. Njima je 308. Alka oproštajna pa im je vojvoda Šušnjara poželio da je odrade viteški i budu što uspješniji. Ovu godinu sudjelovanje u alkarskoj povorci iznimno će pauzirati alkar Pavao Prolić.

Kandidati su odluku alkarskog vojvode primili i prihvatili viteški, bez pogovora. Svoju odluku alkarima vojvoda Šušnjara priopćio je u nazočnosti predstavnika alkarske uprave kao i članova Časnog suda, predsjednika Boška Vladovića i članova dr. Tomislava Župića i Mladena Pletikosića.

FOTO:Alkarski vojvoda Mario Šušnjara, odabrao alkare 308. Sinjske alke, koja se održava u nedjelju  / SINJSKA ALKA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.