Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ približio je Sunce i sunčevu energiju građanima Čakovca i Međimurja

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ približio je Sunce i sunčevu energiju građanima Čakovca i Međimurja
Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ približio je Sunce i sunčevu energiju građanima Čakovca i Međimurja. Zelena energetska zadruga (ZEZ), Astronomsko društvo VEGA i Grad Čakovec organizirali su edukativni događaj “Zagledaj se u Sunce”, održan na čakovečkom Trgu Republike i u zgradi Scheier. 
Obnovljivi izvori energije, osobito energija Sunca, u središtu su pozornosti cijelog svijeta pa tako i našega grada. Gledanje u Sunce teleskopom, načini korištenja energije užarenog planeta, demonstracija rada solarnih sustava i produbljivanje znanja o tom području bile su središnje teme događaja koji je 17. lipnja, u srcu Čakovca, okupio veliki broj građana.  
Izniman je interes vladao za dva predavanja održana u Zgradi Scheier te za upoznavanje s komponentama solarne elektrane, izradu okvirnog izračuna investicije u vlastitu solarnu elektranu, demonstraciju mobilnog solarnog sustava i testiranje znanja o solarnoj energiji kroz tečaj Solarna pismenost. Posebna atrakcija bila je „solarna kava“, skuhana u aparatu na Sunčev pogon.
 
Događaju se odazvala i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te u razgovoru s građanima potvrdila smjer u kojem će se na objektima u vlasništvu Grada Čakovca učestalije postavljati solarne elektrane.
Projekt Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju nas je dodatno motivirao da sagledamo mogućnosti instaliranja solarnih elektrana na krovovima naših objekata. Radovi na postavljanju solarne elektrane snage 220 kW na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ su započeli i polovicom kolovoza očekujemo njezino stavljanje u pogon, a time i smanjenje emisije CO2 za 40 tona te financijske uštede u potrošnji električne energije. S proširenjem parkirališnog prostora na Bazenima planiramo postavljanje dodatnih solarnih panela i programiramo instaliranje solarnih elektrana na objektima škola i ustanova. Drago nam je što smo u projektu Dobra energija upoznali nove partnere i stekli prijatelje iz 8 hrvatskih gradova, dok od 2 nizozemska partnera dobivamo korisne informacije bazirane na njihovom vrhunskom iskustvu. Današnjim edukativnim događajem, koji je dio projekta „Dobra energija“, mi i dugoročno želimo dati doprinos povećanju korištenja potencijala Sunčeve energije jer on je ogroman i rado bismo potaknuli građane da istražuju, educiraju se i potencijalno zaposle na tržištu solarne energije jer ono vrlo brzo raste“, istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini dodajući da je postavljanje solarne elektrane na Bazenima bilo planirano u ožujku ove godine, no zbog poništenja postupka javne nabave potkraj prošle godine termin se oduljio.
 
Na subotnjem edukativnom događaju članovi Zelene energetske zadruge (ZEZ) održali su predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane“, a članovi Astronomskog društva VEGA predavanje o solarnoj energiji, zračenju i Suncu. Građani su potvrdili da je interes za korištenje sunčeve energije izniman, opravdan i financijski opravdan.
 
Interes građana za solarnom energijom je sve veći, a s njim i potreba da se razumiju mogućnosti koje ona pruža. ZEZ nastoji svojim aktivnostima biti što otvoreniji prema građanima kako oni ne bi bili prepušteni sami sebi. Događaj “Zagledaj se u Sunce” omogućuje da ljudi uče na interaktivan način, uz podršku stručnjaka, da se upoznaju s digitalnim sadržajima koji produbljuju znanja i vještine u području solarne energije, ističe Svibor Jančić iz ZEZ-a, organizator programa.
 
Događaj “Zagledaj se u Sunce” dio je projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ u sklopu kojeg Grad Čakovec na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ postavlja svoju prvu solarnu elektranu na javnom objektu i dio je niza aktivnosti projekta “SOL4ALL – Community-Led Solarization” kojima ZEZ uz podršku Google.org-a doprinosi povećanju znanja i vještina građana u području solarne energije.
 
Zajedno za zelenu Europu
 
Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.