Ovogodišnje “Antunovo” na čakovečkom Jugu od 9. do 13. lipnja - pogledajte program!

Ovogodišnje “Antunovo” na čakovečkom Jugu od 9. do 13. lipnja - pogledajte program!

U Župnom uredu Župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu danas je predstavljena manifestacija „Antunovo 2023.”. Ovogodišnji centralni crkveni i svjetovni događaj na čakovečkom Jugu krenut će ovog tjedna, počevši od petka, 9. lipnja, a potrajat će sve do utorka, 13. lipnja, blagdana sv. Antuna Padovanskog.

Antunovsko proštenje jedna je od manifestacija koje priprema Turistička zajednica Grada Čakovca te kojom počinju ljetna događanja na čakovečkom području. Cilj je organizatora i južni dio grada oživjeti u večernjim satima, raznim programima, o čemu su na konferenciji za medije o nadolazećim događanjima govorili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat, župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec fra Stanko Belobrajdić i Vlatka Železnjak, članica Župnog vijeća i voditeljica Caritasa u Župi sv. Antuna Padovanskog.

Ususret 30. Antunovskom proštenju koje nas očekuje 2024. godine

Antunovsko proštenje u prvom redu je duhovna manifestacija, povezana s blagdanom sv. Antuna Padovanskog, po kojem ime nosi župna crkva i župa na čakovečkom jugu. Nova župa je još 1999. godine službeno ustoličena u Čakovcu, a njome kao i drugom župom u gradu upravljaju Franjevci, zato i nosi ime ovog franjevačkog sveca. Valja spomenuti kako se prvo proštenje održalo 1994.”, rekla je u uvodu čakovečka gradonačelnica, najavivši pritom i jubilarnu 2024. u kojoj nas očekuje 30. Antunovo. “Događanjima na Jugu započinjemo ljetni dio događanja u našem Čakovcu, ovogodišnja manifestacija traje 5 dana te se zaključuje već tradicionalnom svetom misom i procesijom. Jug je dio grada koji ima veliku važnost za razvoj Čakovca i obuhvaća vrijednu zajednicu, dakako uz preostala dva kotara, i smatramo da zavređuje svoju poziciju otvorenja ljetnih zbivanja, ali da u lipnju bude lokacija susreta, lijepih događanja, centralno mjesto dolazaka i druženja što više Čakovčana i naših gostiju”, naglasila je Cividini i pozvala sve da u što većem broju dođu na Antunovsko proštenje u Čakovec.

Koncerti Big Banda i Dixieland Banda Čakovec te Saše Lozara na velikoj pozornici 10. lipnja

Antunovo je od prošle godine u prvom redu usmjereno sadržajima i programima za roditelje s djecom i prema mladima, pa je i u tom smjeru pripreman i ovogodišnji program, što je u obraćanju potvrdio direktor turističke zajednice. “Očekuje nas nastup Dixieland banda i Big Banda Čakovec koji tradicionalno prate zbivanja na Jugu, a ove godine tu ponudu proširujemo s koncertom Saše Lozara na velikoj pozornici, u subotu 10. lipnja. Izvođači se po glazbenom izričaju  i sadržaju dobro uklapaju u ambijent, a usmjereni prema roditeljima s djecom, mladim obiteljima i mladima općenito, pripremili smo i sve ostalo što standardno dolazi s proštenjem”, objasnio je Horvat naglasivši da to obuhvaća lunapark, štandove s klasičnom proštenjarskom robom, bogatu ugostiteljsku ponudu i dobar štimung. “Pozivamo sve da nas dođu podržati od petka do nedjelje, puno smo toga pripremili, a uz zabavni program, dakako neizostavan za posjetiti je i vjerski dio programa”, zaključio je. Spomenimo da osim navedenih, Antunovo donosi i nastupe Tamburaškog sastava PodrumariVlatka i Eve Vukina, predstavu za djecu „Tata slikovnica“ Igora Bakse i drugo.

Procesija i sv. misa u utorak, 13. lipnja

Kao i svake godine, Franjevci koji upravljaju župom pobrinuli su se za duhovni dio manifestacije, pa je tako fra Stanko najavio kako će se, između ostalog, na sam blagdan Antunova, u ponedjeljak 13. lipnja, održati procesija i sveta misa. Fra Belobrajdić prisjetio se kako je na sam blagdan sv. Antuna 1993. godine blagoslovljen kamen temeljac za crkvu. “S duhovnom pripremom za blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika naše župe, tako ove godine krećemo u subotu, 10. lipnja sv. misom, a mise će se održavati od 19 sati od subote do ponedjeljka. Središnji dio je duhovna obnova koja počinje u utorak, 13. lipnja. Dan kreće misama u 7 i 9 sati, u 11 sati svetu misu predslavi fra Ante Barišić, nakon mise slijedi procesija s moćima sv. Antuna Padovanskog. Od 17 sati uz antunovski blagoslov djece i ljiljana održat će se dodjela nagrada i zahvalnica sudionicima natječaja “Cvjetići sv. Antuna”. U 19 sati zahvalno euharistijsko slavlje predslavi fra Josip Šoštarić kojim se i zaključuje ovogodišnje 29. proštenje”, u obraćanju je rekao župni vikar.

130 djece iz cijele Hrvatske dio natječaja “Cvjetići sv. Antuna”

O samom natječaju za djecu govorila je voditeljica Caritasa. “Drago mi je da ispred tima za natječaj mogu govoriti o našem malom okruglom jubileju – 5. likovnom natječaju za duhovno stvaralaštvo na koji pozvana djeca predškolskog uzrasta i osnovnih škola u literarnom i likovnom izričaju. Moram naglasiti kako imamo zaista dobar odaziv iz cijele Hrvatske te je pristiglo oko 130 radova s ovogodišnjom temom Molitva za mir. Povjerenstva su imala težak zadatak odabrati najbolje, njih očekuju ih nagrade i pohvalnice, a ostale zahvalnice i poklon”, kazala je i naglasila kako su mentori i djeca uložili puno truda, na što su iznimno ponosni. Uz ovaj već tradicionalni natječaj, pritom je najavila nastavak tradicije i okupljanja 80-godišnjaka na druženju, pa će se tako okupiti 50-ak osoba rođenih 1942. i 1943. godine koje će sudjelovati slavlju Antunova, a prigodan susret imati 18. lipnja.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.