Hrvatski koncert »Ljubljani iz srca«

Hrvatski koncert »Ljubljani iz srca«

Dan državnosti Republike Hrvatske u Sloveniji se slavi i obilježava sve do nedjelje 4.lipnja kada se na glavnom trgu Ljubljane održava koncert „Ljubljani iz srca“, kojega priređuje Savez hrvatskih društava u Sloveniji, u izvođenju Tamburaškog hrvatskog kulturnog društva Pomurju-Lendava i Komornog pjevačkog Vita-Lendava. U programu koncerta na Kongresnom trgu je 20 točaka hrvatskih popularnih pjesama i folklornih plesova, od Međimurja i Hrvatskog zagorja(„Međimurja kak si lepo zeleno“, „Suza za zagorske brege“), slavonsko panonskih („Ko te ima taj te nema“) do spleta dalmatinskih pjesama narodnih fešta uz more(„Večeras je naša fešta“, „Kad si bila mala Mare“) i nezaboravnih nacionalnih šlagera  „Ruže crvene“ , Oliverove „Vela Luke „ i legendarne „ Da te mogu pismom zvati“ klape „Maslina“ , te po koju slovensku za tu večer („Nocoj je ena luštna noč“).

Nekoliko pjesama iz tog repertoara slušali smo i na diplomatskom događaju proslave Dana državnosti na cvjetnom vrtu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani, koju je priredio veleposlanik Boris Grigić i njegova supruga Davorka Božić-Grigić, sa osobljem veleposlanstva i uz svesrdnu pomoć hrvatskih gospodarskih tvrtki, koje posluju u Sloveniji.

U svom pozdravnom govoru veleposlanik Grigić, je uz prisjećanje na povijesni čin uspostavljanja samostalnosti i nezavisnosti države Hrvatske s očitim ponosom i zadovoljstvom istakao ovu godinu obilježavanja prve decenije od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ovogodišnji ulazak Hrvatske u Europsku monetarnu uniju i u režim Schengena na svojim granicama sa državama Europske unije. To je, prema riječima veleposlanika Grigića „otvorilo nove mogućnosti plodne suradnje Slovenije i Hrvatske na mnogim područjima, što pozdravljaju i naši narodi i osjećaju u svakodnevnom životu“. Dobro smo to primijetili u razgovorima sa diplomatima više država i zapažanjima susreta našeg veleposlanika sa županima(gradonačelnicima) općina, najbližih susjeda Hrvatskoj. Na slikama se može vidjeti susreti veleposlanika Grigića sa županom Podčetrtka Petrom Misjom i županom Lendave Janezom Magyarom. Obojica su pozvali veleposlanika Grigića u posjet njihovim općinama, da se još više zajednički doprinese procvatu tih pograničnih, a tradicionalno prijateljskih susjednih krajeva dvije države.    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.