U Čakovcu predstavljena knjiga o uredskom i svečanom primjerku Povelje gradu, prof.dr.sc. Matije Berljaka

U Čakovcu predstavljena knjiga o uredskom i svečanom primjerku Povelje gradu, prof.dr.sc. Matije Berljaka

Knjiga “Juraj IV. Zrinski. Uredski i svečani primjerak povelje gradu Čakovcu iz 1579. godine“ najnovija je knjiga profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu i svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Matije Berljaka,  koja je svečano predstavljena u prostoru Galerije Centra za kulturu u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca.

Naime upravo je Povelja Jurja IV. Zrinskog izdana u Čakovcu 29. svibnja 1579. godine, a po njoj kralj Rudolf II. priznaje slobodarstvo grada Čakovca, dok njegove posebnosti i povlastice osigurava veleposjednik Juraj IV., na molbu suca te građana i stanovnika grada. Kako se pritom navodi dodijelio im je slobode, povlastice i oproste od mnogih davanja vladajućima, s nakanom da grad iz dana u dan „sve više i više raste i postaje bolji kako većim mnoštvom i brojnošću građana, bogatstvom i uređenijom upravom, tako i skladom i sjajem kuća“. Radi se o tipičnoj povelji onoga vremena, čiji se original danas čuva u Muzeju Međimurja Čakovec.

“Knjiga govori o ispravi koja je napisana na samo jednoj stranici, dok se samo djelo proteže na nešto manje od 100 stranica. Mišljenja sam kako svaka knjiga ovisi o vlastitom doživljaju, tako i ova, no svakako ima za temu bez sumnje najvažniji dokument za ČakovecPrepoznalo je to i Gradsko vijeće 28. velje 1994. godine, kada je donijelo odluku o proglašenju Dana grada. Kako je tada rečeno, taj će se dan obilježiti svake godine 29. svibnja, svečanom sjednicom ili na neki drugi način”, objasnio je prof.dr.sc. Berljak koji je kao pravi zaljubljenik u rodno Međimurje ovim, tek jednim od dijela u nizu, dao doprinos međimurskoj povijesti i velikaškim obiteljima hrvatskog sjevera. Uz iznošenje svojih zaključaka o jednoj od najvažnijih isprava ne samo za Čakovec, nego i za Međimurje i puno šire, naglasio je kako će se u 2024. godini obilježiti 30 godina Grada.

Kada su obljetnice u pitanju, knjiga je izdana upravo prigodom 444. godišnjice spomenute Povelje te 420. godišnjice smrti Jurja IV. Zrinskog, što je istaknuo i Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde Čakovec, s kojom je u sunakladništvu autor objavio knjigu. “Ponosan sam što mogu uz Dane Grada biti dio ove svečanosti predstaviti ovu vrijednu knjigu. Ponosan sam iz više razloga, ponajviše jer je prof. Berljak član Zrinske garde, jer smo ovime sunakladnici već njegove treće knjige, ali i što po ovoj Povelji obilježavamo dan Čakovca. O autoru ne treba puno govoriti, javnosti je itekako poznat, a i međimurskoj javnosti, iako je rano otišao iz svog kraja. Drago mi je da svoje Međimurje i Čakovec ne zaboravlja i što je baš kao i mi ponosan na naše Zrinske i Zrinsku gardu. Hvala mu još jednom i ovim putem”, rekao je pritom Bel.

Knjiga, opsegom sedamdesetak stranica, donosi brojne bibliografske navode o predmetnoj tematici, sažetke na engleskom i mađarskom jeziku, kazalo osoba, mjesta i pojmova, podatke o autoru te fotografske priloge u boji. Recenzenti knjige su Jure Brkan i Nedjeljko Pintarić, za jezično uređivanje knjige potpisana je s. Ines Tutić, za grafičko oblikovanje Danijel Lončar, a kazala je izradio Robert Ivančan. U prvom dijelu knjige autor piše o Povelji Jurja IV. Zrinskog, izdavatelju, moliteljima i povodu za Povelju, zatim o Uredskom i Svečanom primjerku povelje, te o sadržaju i stilskom obliku Povelje i njezinom značenju. U drugom dijelu knjige objavljen je preslik rukopisnog izvornika Uredskog primjeraka povelje te njegov prijepis, kao i preslik, prijepis i hrvatski prijevod Svečanog primjerka povelje.

O povijesti Čakovca, liku i djelovanju Jurja IV. Zrinskog, ali i vrijednosti ovog djela, na predstavljanju knjige govorio je Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. “Ovo je djelo koje proučava  i zadužuje međimursku histografiju, što ne čudi kako ga predstavlja autor impresivne karijere. Sretan sam što se objavila ova knjiga i što se Povelja prevela Povelja, te danas svatko me vidjeti o kako se važnom dokumentu radi za ovaj kraj i grad. Čakovec je tadpostao središnje mjesto Međimurjasama Povelja označava završetak jednog perioda u povijesti i pozicioniranja Čakovca”, objasnio je između ostalog predsjednik ogranka u svom obraćanju.

Sve prisutne pozdravila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je naglasila važnost trenutka u kojem se predstavlja ova vrijedna knjiga i ujedno obilježava veliki datum čakovečke povijesti. “Današnji upravi okvir i ustroj lokalne samouprave postoji 30 godina, a prije 29 godina, Čakovec je svoj dan počeo obilježavati upravo 29. svibnja zahvaljujući Povelji o kojoj danas govorimo. Uzimajući upravo godišnjicu dodjeljivanja gradskih povlastica za Dan grada, tadašnji gradski vijećnici i poglavari naglasili su nekoliko stvari i činjenica. Prvo, Čakovec je formalno svoj razvoj kao grad, sa svim institucijama, obilježjima, infrastrukturom i svemu ostalome što podrazumijeva neko urbano središte, započeo upravo ovom poveljom. Drugo, Čakovec je ovime potvrdilo da je središte Međimurja, te da je podgrađe koje se razvilo podno tvrđave jezgra društvenog, gospodarskog i upravnom života šireg područja. Treće, obitelj Zrinski svojim je upravljanjem Čakovcem trajno i neizbrisivo obilježila našu povijest te uzimanje kao Dan grada datum na koji je član ove velikaške obitelji udijelio povlastice stanovnicama, još je jedna potvrda njihovog značaj”, rekla je u svom govoru gradonačelnica i zahvalila autoru što je pristao ovu čakovečku promociju pokloniti gradu za rođendan. Zahvalila je i Zrinskoj gardi, ovogodišnjim dobitnicima javnog priznanja Grada Čakovca, na svemu što čine kako bi sačuvali povijest i prezentirali je današnjim naraštajima.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.