Ministar Banožić na Udbini: Vježbe su pokazale kontinuirani razvoj i vrhunsku spremnost HV-a i saveznika

Ministar Banožić na Udbini: Vježbe su pokazale kontinuirani razvoj i vrhunsku spremnost HV-a i saveznika

 "Hvala svima na profesionalizmu, odgovornosti i vrhunskim vojnim znanjima i vještinama koje ste pokazali tijekom provođenja vježbi", poručuje ministar

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general zbora Christopher Gerard Cavoli i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nazočili su u petak 26. svibnja 2023. prezentaciji međunarodnih vježbi „Immediate Response 23“, „Astral Knight 23“ i „Laufer 23“ koja je održana u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Banožić pohvalio je angažman i profesionalnost svih pripadnika Hrvatske vojske i partnerskih zemalja koji sudjeluju u vježbama.

„Čast mi je uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske čestitati i pohvaliti sve pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji su uključeni u vježbe. Vaša predanost, profesionalizam i brza prilagodljivost zadaćama još jednom su potvrdili da je moćna i moderna vojska jamac sigurnosti za sve hrvatske građane, posebno u današnje vrijeme značajnih promjena u sigurnosnom okruženju na području Europe“, rekao je istaknuvši da novo vrijeme postavlja nove izazove i traži iznalaženja novih rješenja te brzu i pravovremenu reakciju.

 „Ove vježbe dokazale su vidljiv i kontinuirani razvoj interoperabilnosti i vrhunsku spremnost Hrvatske vojske, saveznika i partnera. I na tome vam čestitam“, istaknuo je.

 Ministar je ovom prigodom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, strateškom partneru Republike Hrvatske na još jednoj uspješnoj suradnji koja je poslala vrlo jasnu poruku, rekavši kako su savezničke i partnerske oružane snage pokazale svu moć i važnost zajedničkog borbenog djelovanja. „Hvala svima na demonstraciji profesionalizma, odgovornosti i vrhunskim vojnim znanjima i vještinama koje ste pokazali. Sve što smo danas vidjeli, jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati kako ste se obučavali i uvježbavali te da ćete i dalje biti jamac mira i sigurnosti u svijetu“ zaključio je Banožić.

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general Cavoli čestitao je 32. obljetnicu Hrvatske vojske te izrazio zadovoljstvo uspješnom provedbom vježbi koje su pokazale iznimnu snagu i sposobnost te moć zajedničkog djelovanja partnera i saveznika. „Republika Hrvatska je dugogodišnja partnerica i saveznica SAD-a i jedna od ključnih saveznica NATO-a“ poručio je.

Admiral Hranj također je pohvalio angažman svih pripadnika, zahvalio pripadnicima savezničkih oružanih snaga na dolasku u Hrvatsku i profesionalno odrađenim aktivnostima istaknuvši kako je danas prikazan mali dio jedne velike i kompleksne vježbe koja je pripremana i planirana mjesecima. „Dokazali smo da možemo djelovati po istim pravilima, procedurama i taktikama“, rekao je.

Riječ je o vježbama koje se provode se u okviru skupa vježbi “Defender 23” u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), u cilju razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike Hrvatske vojske, na teritoriju Republike Hrvatske u vježbama sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentaciji vježbi uz pripadnike partnerskih i savezničkih zemalja nazočio je i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote gb Shawn P. Manke i privremeni otpravnik poslova SAD-a Mark Flemming.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.