Veliki Festival Hrvatske bratske zajednice „Tambure kroz generacije“ započeo u Zagrebu

Veliki Festival Hrvatske bratske zajednice „Tambure kroz generacije“ započeo u Zagrebu

U petak je u dvorani Vatroslava Lisinskog započeo trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice (HBZ) pod nazivom „Tambure kroz generacije“. Na ovom jedinstvenom događaju sudjeluje preko 900 izvođača, dok je ukupno više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade stiglo u Hrvatsku kako bi obilježili 130. obljetnicu najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu.

Festival je okupio čak 36 folklornih ansambala koji su došli u Zagreb kako bi proslavili ovaj važan jubilej, izvijestili su organizatori. Biskup u miru Juraj Jezerinac, pozdravivši uzvanike i sudionike, istaknuo je dugogodišnju plodonosnu suradnju između domovine i HBZ-a, posebno za vrijeme glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha. „Hrvati su u Ameriku i Kanadu ponijeli vjeru, glazbu, pjesmu i ljubav prema domovini. U vjeri su nalazili snagu i čuvali svoj identitet“, rekao je Jezerinac.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić, kao domaćin i suorganizator Festivala, naglasio je važnost očuvanja kulturne baštine hrvatskoga naroda u SAD-u. „Mnogi mladi američki Hrvati su prvi put u domovini svojih baka i djedova, što budi duboke emocije. Praunuci govore engleskim jezikom, no pjevaju hrvatskim srcem“, kazao je Marić.

Prvog dana Festivala nastupilo je 13 izvođača koji su kroz dvanaestominutne nastupe pokazali svoj rad i način čuvanja hrvatske baštine. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su snažnu emociju zbog dolaska u domovinu. Ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle, pa su na pozornici zajedno nastupali pripadnici čak četiri naraštaja iste obitelji.

Drugog dana Festivala, u subotu 29. lipnja, nastupi grupa održat će se u prijepodnevnom i popodnevnom terminu, a očekuje se i dolazak premijera Andreja Plenkovića. Ova glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovih članova značajno doprinosi izvrsnim odnosima između SAD-a, Kanade i Hrvatske te pokazuje veliki uspjeh Hrvatske bratske zajednice u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom tijekom posljednjih šezdeset i više godina.

Edward Pazo, glavni predsjednik HBZ-a, izrazio je ponos svih američkih Hrvata zbog ovog koncerta. „Dok gledam našu djecu kako u Zagrebu pjevaju hrvatsku himnu, prisjećamo se i svih naših predaka koji su prije šest generacija došli u SAD i Kanadu, ali nikada nisu zaboravili svoje korijene“, rekao je Pazo.

Državni tajnik za Hrvate izvan RH, Zvonimir Milas, kazao je kako Festival dokazuje postojanost hrvatskog identiteta među iseljenicima u najudaljenijim dijelovima svijeta i čini Hrvate jednom obitelji gdje god živjeli.

Festival organiziraju Hrvatska bratska zajednica i Hrvatska matica iseljenika, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. foto - Zagreb info

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.