Američko hrvatski kongres prerastao u Svjetski brand

Američko hrvatski kongres prerastao u Svjetski brand

Ovoga petka smo imali priliku sudjelovati na jednoj nesvakidašnjoj svečanosti, koja je okupila potomke Hrvata iz više država Južne Amerike, javalja nam Nada Pritisanac Matulich predsjednica Američko hrvatskog kongresa. Svečanost je održana online, na Podcastu BAR CROATA iz Rosaria u Argentini, programu koji je kao RADIO BAR CROATA započeo s radom pred 19 godina.
Glavni urednik, profesor Javier Santich uz svoje suradnike Faustinu Zarich i Ivana Grbca svakog petka volonterski osmišljava program koji se prati i izvan Argentine na svim kontinentima. U chatu se javljaju Hrvati iz raznih država Južne Amerike, a nije rijetkost primiti pozdrave i iz daleke Australije, Sjeverne Amerike i Europe. BAR CROATA ima svoje dopisnike, također volontere, poput Patricije Avila Kuljis iz La Paza u Boliviji i Južnoj Americi posebno omiljene, Branke Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj. I sasvim je prirodno da se povežu s drugim volonterima iz iseljeničkog miljea, pa je ovog petka u programu BAR CROATA, Nada Pritisanac Matulich predsjednica Američko hrvatskog kongresa svečano uručila 15 pristupnica, uz asistenciju Branke Bezić Filipović, u globalnu Hrvatsku iseljeničku obitelji. Pritisanac Matulich je pojasnila da je Američko hrvatski kongres neprofitna udruga osnovana u Kaliforniji i da je sastavljena od volontera svih kontinenata čiji je cilj umrežavanje i povezivanje iseljeništva i zauzimanje za njihova prava, organiziranje projekata s područja kulture, obrazovanja, sporta, ali i ekonomije. Za sada je jedan od vodećih programa Kongresa, Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen na 3 kontinenta , 14 lokacija u Hrvatskoj i diljem svijeta kroz samo osam mjeseci. 
Američko hrvatski kongres po drugi puta je sudjelovao na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu prošlo ljeto okupivši potomke Hrvata svih 50 američkih saveznih država i osvojio najviše medalja od svih drugih zemalja sudionica HSI 2023, ukupno 25 (10 zlata, 10 srebra i 5 bronci).
Kongres ne naplaćuje članarinu pa samim tim nema svojih sredstava, zbog čega članovi posežu u svoje džepove i financiraju projekte, a ostvarenje planova im je najveća nagrada.  Program koji je protekao u svečanom ozračju otvorio je profesor Javier Santich koji je uz svoje suradnike Faustinu Zarich i Ivana Grbca također primljen u Kongres, kao i njihov BAR CROATA. Iz Argentine su pristupnice primili još i Adriana Smajic i Joza Vrljicak iz Buenos Airesa svima na daleko poznati kao aktivni članovi hrvatske zajednice i urednici časopisa ‘’Studia Croatica’’ koji je dostupan online već dugi niz godina. Uz njih treba spomenuti i Pabla Rendicha uglednika iz Buenos Airesa, općine Merlo koji je uvijek na raspolaganju kada treba odraditi nešto Hrvatsko. Pristupnicu je dobila i Catalina Lonac počasna konzulica Republike Hrvatske u Tucumanu, kao i njezino Sveučilište San Pablo. Suradnja s Catalinom Lonac seže još u 2005. godinu kada je primila veterane Hajduka s Brankom Bezić Filipović. Pridružio nam se i Jose Raul Ban iz Srednje poljoprivredne škole iz Venada Tuerta, čiji su učenici posjetili splitsko Veleučilište Aspira u studenom 2023. godine.
Potom su primljeni novi članovi iz drugih južnoameričkih država poput direktora Juan Manuela Ostoja iz Lime u Peruu. Pristupnicu su dobili i on i njegovo Sveučilište San Ignacio de Loyola, partnerska ustanova splitskog Visokog učilišta Aspira. Kongresu je pristupio i Lucas De la Torre Damianovic iz čileanskog Punta Arenasa, mladi profesor i knjižničar Hrvatskog doma. Na kraju, tu su bile novinarka Ines Pereyra Rivero iz Montevidea, zaslužna što je Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen u studenom u najstarijem i najuglednijem teatru u Južnoj Americi, Nacionalnom Teatru Solis, kao i njezina teta Elena Rivero Vidovich slikarica i restauratorica koja je Projektu poklonila jednu svoju umjetničku sliku, u tehnici akrilika na platnu. 
Dirljiva je bila scena kada su se u istom trenu na ekranu našli potomci Hrvata iz Argentine, Urugvaja, Perua i Čilea, uz Nadu Pritisanac Matulich iz San Pedra u Kaliforniji i Branku Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj. To zajedništvo je vrijedilo truda i pokazalo da ne smijemo posustati, već nastaviti osmišljavati nove projekte i prilike za povezivanje Hrvata iz Hrvatske i potomaka Hrvata iz cijeloga svijeta,” jer krv nije voda”, kako često ističu u Južnoj Americi. A uz postignuto zajedništvo umrežavanjem rezultati su neupitni - zaključuje Nada.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
OdgovorProslijedi
 
Ovu ste poruku primili putem skrivene kopije i zato ne možete reagirati emojijem

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.