Folklorni ansambl »Nova Nada« iz Detroita na turneji po domovini

Folklorni ansambl »Nova Nada« iz Detroita na turneji po domovini

KUD »Sveti Donat« iz Zadra organizirao je doček Folklornog ansambla »Nova Nada« iz Detroita, najvećeg grada u američkoj saveznoj državi Michigan, koji su na turneji po Hrvatskoj. Početak turneje bio je upravo u Zadru i tom prigodom KUD »Sveti Donat« pripremio je svečani doček i susret KUD-ova kako bi FA »Nova Nada« upoznali s folklornom baštinom Zadarske županije, Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije. i KUD Lanterna Kraljevica unutar manifestacije Kraljevačko kulturno leto manifestacijom “Dao bi sto Amerika” ugostio je 11. srpnja na novouređenom Trgu Zrinski (ljetna pozornica) KUD Nova Nada iz Detroita i tamburaški orkestar KUD-a Zametski koren iz Rijeke. Nova Nada čuvar je hrvatske kulturne baštine, iako su tisućama milja daleko, rekla je predsjednica KUD-a Lanterna, gđa. Verica Filić. Također, 9. srpnja – U svečanom mimohodu na Đakovačkim vezovima nastupio je i Folklorni anamblNova Nada iz Detroita, Na pozornici u Strossmayerovom parku održan je nastup gostujućih skupina na kojoj je nastupio i bio dio povorke FA Nova Nada iz Detroita. 

U srcu Slavonije, gdje katedrala svetog Petra stoji kao srce u srcu, vjerni čuvar i zaštitnik Đakova, njegov simbol, ponos i dika, smjestila se još jedna čuvarica tradicije i simbol prepoznatljivosti grada, manifestacija koja svake godine okupi mnoštvo ljudi kako bi se kroz pjesmu i ples očuvala tradicija naših krajeva. To je najveći hrvatski tradicionalni festival, Đakovački vezovi. Manifestacija je međunarodnog karaktera jer na njoj sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina iz cijelog svijeta, s oko četiri tisuće izvođača. Svaka skupina ima drugačiju nošnju, a svaka nošnja drugačiji vez, objavio je u povodu te manifestacvije matis.hr.

Na susretu pak u Zadru sudjelovali su KUD »Sveti Lovre« iz Vrsi, KUD »Zora« iz Betine otok Murter, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja iz Sinja, FA »Nova Nada« iz Detroita, KUD »Podbablje« iz Podbablja i domaćin KUD »Sveti Donat« iz Zadra. Defile sudionika krenuo je od crkve Gospe od Zdravlja, pored Sv. Stošije, duž cijele Kalelarge sve do trga Petra Zoranića gdje se odvijao službeni program. Voditelj je bio Mihovil Mijo Brkić poznati novinar radio Benkovca koji je u svojoj uvodnoj riječi pozdravio sve prisutne i pozvao Mirjanu Pešu predsjednicu KUD-a »Sveti Donat« koja je pozdravila prisutne te im se zahvalila što su došli u tako velikom broju.  (Tekst i fotografije: Zadarski list / Vesna Benić)
Živa baština
– Srce mi je veliko i ispunjeno kada vidim da ima toliki broj onih koji se trude sačuvati našu hrvatsku kulturnu baštinu. Pozdravljam naše goste iz daleke Amerike koji njeguju kulturnu baštinu Lijepe naše na drugom kontinentu. KUD »Sveti Donat« ove godine slavi desetu godišnjicu osnutka. Prošli smo teške trenutke, ali ljubav prema gradu i našoj baštini je savladala sve teškoće i evo nas. Zahvaljujemo TZ-u Grada Zadra koji nas nesebično podržava, a posebno se moram zahvaliti Sindikatu umirovljenika Hrvatske – Ogranak Zadar koji nam je omogućio da realiziramo ovaj program, rekla je u uvodnoj riječi Mirjana Peša koja je time i otvorila manifestacija »Zadre grade u srcu te nosim«. Okupljenima se obratio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Ivan Šimunić koji je gostima poželio dobrodošlicu u Zadar.

– Grad Zadar je grad star tri tisuće godina i mi se nalazimo ovdje na jednom povijesnom početku Poluotoka. Zadarska županija ima 150 otoka i od toga 17 nastanjenih. Više ima mora nego kopna, hrvatski narod ovdje živi od 7. stoljeća, kako kaže jedna pjesma, i tu je nastala naša kulturna baština koju rado čuvamo. Najčešće su to spomenička baština, ali ovo što njeguju naši KUD-ovi to je živa baština koja i danas pulsira. Zato mi je neobično drago vidjeti među nama i KUD iz Amerike. Svima će nam biti zanimljivo pogledati na koji način oni njeguju hrvatsku baštinu. Znamo da je između iseljene i domaće Hrvatske velika povezanost, a sjećamo se i 90-tih godina jer bi bez njihove pomoći bilo bi puno teže stvoriti samostalnu Hrvatsku koju danas imamo. Stoga zahvaljujem svima koji su došli i koji svojim radom pomažu očuvanju kulturne baštine, a našem KUD-u »Sveti Donat« želim još najmanje deset godina uspješnog rada, rekao je Šimunić.
Turistička atrakcija
Ova manifestacija nadmašila je sva očekivanja, a okupio se i veliki broj turista koji su pozorno pratili nastup svih KUD-ova. Deseta godišnjica osnutka KUD- a »Sveti Donat« Zadar proslavljena je na najbolji način, a gosti iz Detroita bili su itekako iznenađeni dobrodošlicom koju su im pripremili. – Neizmjerno smo zahvalni što imamo prilike gostovati u gradu Zadru i upoznati naše domaćine kao i ostala kulturno umjetnička društva. Mi predstavljamo kulturnu baštinu iz Zagorja i Gradišćanskih Hrvata. U našem KUD-u djeluje oko 30 članova, ali ovdje nas je danas 25. Iz Zadra krećemo dalje pa ćemo posjetiti Slano, Dubrovnik, Mostar, Međugorje, Sarajevo, Đakovo u kojem ćemo nastupati na manifestaciji izvornog narodnog folklora Đakovački vezovi, potom u Jastrebarsko, Ogulin i Virje, kazao je Steve Talan predsjednik KUD-a »Nova Nada«.

Pokrovitelj manifestacije »Zadre grade u srcu te nosim« je TZ grada Zadra, a sponzori pekara Foša Zadar, Maraska Zadar, Restoran Primavera, Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske -Podružnica Zadar i Ante Lulić član KUD-a Sveti Donat.

 


M

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.