U Kanadi održana svečana proslava obilježavanja 35. godišnjice hrvatskog jezika u srednjim školama

U Kanadi održana svečana proslava obilježavanja 35. godišnjice hrvatskog jezika u srednjim školama

 Mississaugi je 13. svibnja održana svečana proslava obilježavanja 35. godišnjice hrvatskog jezika u srednjim školama koji se u Katoličkom školskom odboru Dufferin Peel uči u kontinuitetu od 1988. godine

Katolički školski odbor Dufferin Peel objedinjuje 151 školu koje pohađa više od 73 000 učenika u gradovima Mississaugi, Bramptonu, Caledonu i Maltonu, i jedan je od najvećih i najbrže rastućih školskih odbora u Kanadi. U srednjoškolskom sustavu u Ontariju hrvatski jezik u srednjim školama kontinuirano se uči od 1988., dok se u osnovnim školama uči od 1977. u suradnji s Crkvom hrvatskih mučenika u Mississaugi. Od kasnih 70-tih godina do danas u ovim je programima obrazovan veliki broj naraštaja učenika koji su imali prilike učiti jezik i razvijati osjećaj pripadnosti prema domovini svojih predaka.

Trenutno, Dufferin Peel  je uz Halton,  jedini školski odbor u Ontariju koji organizira nastavu  učenja hrvatskog jezika u srednjim školama u redovnom sustavu  bodovanja.  Nastava hrvatskog jezika postojala je od samog početka doseljavanja hrvatskih imigranata u ovaj dio Sjeverne Amerike, a prvotno je bila organizirana u hrvatskim župama u Hamiltonu, Sudburyju i Torontu. Zahvaljujući povijesnoj odluci i orijentaciji kanadske vlade prema multikulturalizmu, država je osigurala financiranje jezičnih programa za različite etničke grupe u okviru školskih odbora.  Takav model nastave postoji i danas.

Uz visokopozicionirane rukovoditelje iz katoličkog školskog odbora Dufferin-Peel Catholic District School Board superintendenta Maxa Vecchairino i ravnatelja programa stranih jezika i kontinuiranog obrazovanja Drage Radića proslavi su nazočili veleposlanik RH u Kanadi Vice Skračić, generalni konzul u Mississaugi Ante Jović, gradski vijećnik grada Mississauge John Kovač, direktorica Kanadsko-hrvatske gospodarske komore Wanita Kelava, osnivačica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak i vlč. Božidar Tenšek iz Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi, te veliki broj učenika, bivših učenika, učitelja, nastavnika i roditelja.

Učenici hrvatske srednje škole Father Michael Goetz pripremili su kratak video kojim su ispričali priču o postanku kravate, a u nastavku programa nastupili su bivši učenici, talentirani mladi glazbenici Julijana Hajdinjak i Andrew Šporčić izvodeći splet hrvatskih pjesama. .

U izložbenom dijelu dvorane učenici su zajedno sa svojim nastavnicima pripremili izložbu s knjigama, udžbenicima i priručnicima, te izlošcima na temu hrvatskog folklora.

Koordinatorica za programe na hrvatskom jeziku u Kanadi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i organizatorica ove proslave Ana Bačić, mag. ed. naglasila je kako je njegovanje učenja i poučavanje hrvatskog jezika kao važnog čimbenika nacionalnog identiteta izvan granica domovine, jedan od glavnih ciljeva Hrvatske nastave u inozemstvu, a cilj ove svečane proslave je povećanje vidljivosti hrvatskog jezika i odavanje priznanja učiteljima i nastavnicima koji su osnovali programe u osnovnim i srednjim školama. „Raduje me što srednjoškolci iz ovoga dijela Kanade imaju mogućnost učenja hrvatskog jezika i dobivanja diplome kroz regularni sustav nastave. Samo kroz uspješnu suradnju svih djelatnika obrazovnih  i diplomatskih predstavnika, možemo postići zajednički cilj da hrvatska djeca i mladi  nadalje čuvaju i razvijaju svoju povezanost s hrvatskim jezikom, kulturom i domovinom Hrvatskom“ – kazala je Bačić.

Uručena su priznanja najzaslužnijim i najdugovječnijim  predavačima  u osnovnim  i srednjim školama u ovome školskom odboru. Mira Pezer dobitnica je posebnog priznanja za unaprijeđenije osnovnoškolskih programa u Školskom odboru Dufferin-Peel. U svojoj dugogodišnjoj nastavničkoj karijeri uz hrvatski jezik predavala, zajedno s pokojnim suprugom Adamom Pezerom i engleski kao drugi i strani jezik. U jeku Domovinskog rata, Mira i Adam su predavali engleski jezik izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Humanitarna djelatnica i prosvjetna radnica Ana Ganza dobitnica je posebnog priznanja za unaprijeđenije srednjoškolskih programa u Školskom odboru Dufferin-Peel.  Ana Ganza (mag.eco) pridonijela je naporima za uvođenje hrvatskog jezika kao punovrijednog predmeta u srednje škole u Mississaugi, te koordinirala uvođenje u drugim mjestima Južnog Ontarija. Ana je Hrvatski jezik predavala u Hamiltonu, Mississaugi, Cambridgeu, i Kitcheneru, punih 39 godina.

Nagrade bivšim učenicima dobili su Mirjana Jerković za društveno koristan rad u hrvatskoj zajednici, dr. Alex Grbić za osobiti doprinos u inovaciji. dr. Adrijana Burazin za individualni znanstveni rad te Ilko Vidačković za izvrsnost u sportskom rukovođenju.

Tekst: Snježana Radoš

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.