Gradišćanski Hrvati 21. siječnja priređuju svoj 76. po redu Hrvatski bal

Gradišćanski Hrvati 21. siječnja priređuju svoj 76. po redu Hrvatski bal

 Ususret ovogodišenjem najvećem društvenom događaju Gradišćanskih Hrvata - 76. hrvatskom balu u Beču koji će se održati 21. siječnja u Parkhotelu Schönbrunn, u Hrvatskom centru u Beču početkom prosinca prošle godine predstavili su 76. bal s posebnim naglaskom na na blagoslovu balskoga vina i prezentaciji gesla i programa Hrvatskoga bala.

 Katarina Tyran u svojoj višejezičnoj moderaciji, rekla je da će moto bala biti će „Od tradicije do inovacije“ i naglasila da joj je posebno drago što nas "po dvi ljeti pauze opet čeka bal, kako smo ga bili naučni još pred pandemijom i moć ćete se opet družiti, razgovarati, tancati, veseliti, a to ne doma pred vašimi ekrani, nego u predivnom Parkhotelu Schönbrunn uz raznolik i raznovrstan zabavni, kulturni i muzički program!“

 

 photo by Zoran Cindrić

  Najprije je kanonik Tome Krojer pred nazočnom publikom blagoslovio balsko vino, „Mišoviti rasad 2022.“ vinarije Mariel iz Vulkaprodrštofa. U tom mješovitom vinu - kupažu su: Rizling Silvaner, Muskat Ottonel, Sauvignon Blanc, Zeleni Veltliner i Pinot blanc i radi se "o sočnom, oživljavajućem i okripljućem lakom bijelom vinu, koji time odlično odgovara kao lagano i pitko balsko vino" -  rečeno je na predstavljanju.

Hrvatski bal je u međuvremenu odlikovan »Večernjakovnom domovnicom« za online-produkciju iz 2021. te našao put u znanstvena istraživanja. Nedavno je izašla knjiga o »Južnoslavenskom Beču«, u kojoj se 16 članaka bavi vidljivošću i prezentnošću različnih južnoslavenskih jezika i kultura u velegradu Beču. A u toj knjizi je i jedan članak o Hrvatskom balu, koji je napisala Lidija Novak.

  

photo by Zoran Cindrić

 Na stranici nadalje piše u izvornom gradišćanskom jeziku:

Svaki bal održava se pod posebnim geslom, pod tematskom natuknicom, pa tako i ovaj 76. Hrvatski bal ima moto „Od tradicije do inovacije“ ili skraćeno „Tradinovacija“. U posljednje dvije godine vidjelo se da se balski tim u stanju snaći i u tako neočekivanim situacijama. I 2021. i 2022. godine su oduševljenoj publici predstavljene dvije online-produkcije, sadržajno drugačije, ali su obje ukazale na povijest i tradiciju ovoga bala.

 Kako je istaknula Katarina Tyran „…Ta duh, ta elan, kanimo sada i u ovo novo – ufamo se konačno post-pandemijsko razdoblje – sobom zeti. Nudjamo vam čuda toga, ča je dobro poznato, i moremo graditi na tradiciju, ali premislili smo si neke inovacije. U skladu s geslom će biti i ljetošnje otvaranje, ko će se osvrnuti na to, kako se migracija i povezanost s odredjenom tradicijom ponekad i sukobljava s potribnom inovacijom, ako se človik mora snajti u novoj sredini. Program se oslanja na muzičko stvaralačtvo Vilija Rešetarića, ki kao osoba stoji za to putovanje iz stare seoske u novu gradsku sredinu, i ki nas je ljetos neočekivano i prerano napustio. Skupa s umjetniki otvaranja - Ernst Molden, Nataša Mirković, BasBariTenori - vas čeka na pozornici glavne dvorane Orkestar Sigi Feigl. A koga morete još čuti na dojdućem balu da bi zatancali: Koprive, Cimbalovku bratov Kuštarovcov, Paxe, Balkalar, KroaTarantatu, i Stinjačko kolo. 

U ponoć nas dakle očekuje potpuna inovacija – Kolo Slavuj & Folklorelektro će predstaviti novi skupni projekt »Kolectrified«. A potom će dva Zagrebačka DJ-a ujedinjena u Folklorelektro, zagrijati balski disko u Bijoux-baru, naizmjence s dobro poznatim dvojcem Scooby Duo. A katarina  je na dalje najavila.  

"Jedna od inovacijov zadnjih ljet je bio balski paket, koga si je balski tim pod peljanjem Petra Tyrana bio izmislio da bi mogli doprimiti balski flair domom u dome ljubiteljev Hrvatskoga bala. Pokidob da je odziv bio tako dobar, su odlučili ovu ponudu i nadalje nuditi: more se jur u božićni prazniki, vikend pred balom ili večer pred balom doma zagrijati, more se dan po balu doma dalje slaviti: sve ča je potribno ćedu nabavljači toga paketa najti u balskom paketu, koga morete kupiti za 35,- eurov u Hrvatskom centru.

 Nadalje su u ponudi Startasice tradicionalnoga hrvatskoga poduzeća Borovo a gdo nima partnera ili partnericu za tancanje se ne tribate skrbiti, jer na balu imaju kao i zadnja ljeta Taxi-plesače! A ako tribate izgovor za big od tancanja – Szigeti Sekt-bar je svenek dobra alternativa plesnomu parketu.  Ako po dugoj noći gosti već ne kanu domom, rezervirati se moru hižu u hotelu uz posebne kondicije za prenoćevanje u Parkhotelu za goste ovoga bala!-

Još jedna novost na Hrvatskom balu bit će i bal-bag, torbica puna darova koju će gosti bala na kraju dobiti na izlazu.  

 photo by Zoran Cindrić

  Voditelji bala bit će Vera Buranić i Filip Stoišić.  Ulaznice i mjesta se mogu rezervirati mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili prema kontaktnom formularu na stranici.  Do Božići je bila moguća pretprodaja ulaznica i rezervacije telefonskim putem, a osobno od 2. siječnja od ponedjeljka do petka od 18 do 20 sati u Hrvatskom centru.  

 

 photo by Zoran Cindrić

 Mladi tamburaški sastav Gauženjaki je muzički pratio ovu prezentaciju bala, na kojoj se na koncu moglo i probati balsko vino.

 

 

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.