Premijer Plenković: Poruke mons. Kutleše doživjet će veliki odjek u hrvatskom narodu

Premijer Plenković: Poruke mons. Kutleše doživjet će veliki odjek u hrvatskom narodu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, sudjelujući na na liturgijskom slavlju u povodu preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, ocijenio je da će poruke koje je mons. Kutleša poslao o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjeti veliki odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije i cijelog hrvatskog naroda. Uime hrvatske Vlade poželio mu je entuzijazam, motivaciju i uspjeh u vođenju Zagrebačke nadbiskupije.  "Zadovoljstvo mi je da smo bili svjedoci preuzimanja službe novoga zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, želimo mu puno ovako jasno iskazanog elana, entuzijazma, motivacije, da bude pastir zagrebačke Crkve, a isto tako i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije", rekao je novinarima Plenković. 
Osvrnuvši se na nadbiskupovu propovijed rekao je kako su čuli lijepu zahvalu kardinalu Bozaniću, ali i inspirativne riječi o blaženim kardinalu Stepincu i kardinalu Kuhariću. 
"To jedinstvo zagrebačke Crkve, poruke koje je poslao danas o važnosti solidarnosti, vjere, obitelji mislim da će doživjeti svoj odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije, ali i cijelog  hrvatskog naroda", rekao je premijer.
 
Siguran sam da ćemo nastaviti sustavan dijalog koji smo kao Vlada uspostavili s Hrvatskom biskupskom konferencijom
 

Novom zagrebačkom nadbiskupu poželio je puno uspjeha. "A s obzirom na izvrsnu suradnju koju smo imali proteklih godina u nekim njegovim drugim ulogama, siguran sam da ćemo nastaviti sustavan dijalog koji smo uspostavili kao Vlada s Hrvatskom biskupskom konferencijom", rekao je Plenković. 
Na pitanje o reformi Crkve te kako on kao vjernik gleda na to treba li se ona mijenjati ili treba zadržavati svoje stare vrijednosti, premijer je uzvratio kako Crkva, prije svega, predstavlja kontinuitet. 
"To je jasno rekao i mons. Kutleša u svojoj propovijedi, ali isto tako osvijestiti okolnosti suvremenoga svijeta, nerijetko i promijenjenih navika ljudi, novih tehnoloških okolnosti, novih fokusa... Zato mi se čini da je on kao mlad čovjek itekako svjestan i da će u jednom dugom razdoblju koje je pred njim učiniti sve da vjernici budu na okupu i da Crkva i dalje zadrži ključnu ulogu koju je imala za opstanak, identitet i čitavu povijest hrvatskog naroda", poručio je premijer Plenković.
 
Uz predsjednika Vlade na liturgijskom slavlju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.