Mladi hrvatski kipar Teo Herceg izlaže u prestižnom Europskom muzeju moderne umjetnosti (MEAM) u Barceloni

Mladi hrvatski kipar Teo Herceg izlaže u prestižnom Europskom muzeju moderne umjetnosti (MEAM) u Barceloni

Mladi hrvatski kipar Teo Herceg, poznat pod umjetničkim imenom Pronus, nakon uspješnog sudjelovanja na prošlogodišnjem Londonskom bijenalu, ponovo je u fokusu međunarodne umjetničke scene. Ovaj put, Herceg je pozvan da sudjeluje na izložbi „The Beyond Borders“, koju organizira renomirana galerija Artio. Izložba se održava od 11. do 13. listopada 2024. godine u prestižnom Europskom muzeju moderne umjetnosti (MEAM) u Barceloni, gdje Herceg predstavlja svoju skulpturu pod nazivom „Kao za broš“. Ovaj poziv još je jedan značajan iskorak u njegovoj karijeri, potvrđujući status Pronusovih radova na međunarodnoj sceni.

„Neizmjerno sam zahvalan i počašćen što sam jedan od ukupno dva kipara koji su dobili priliku sudjelovati na izložbi 'The Beyond Borders' u tako prestižnom prostoru, kao što je MEAM u Barceloni. Ovaj poziv za mene je ne samo priznanje za moj dosadašnji rad, već i iznimna prilika da međunarodnoj publici predstavim svoj kip 'Kao za broš'. Uzbuđen sam što sudjelujem na ovoj inspirativnoj izložbi i radujem se novim iskustvima i susretima s kolegama umjetnicima iz cijeloga svijeta“, istaknuo je Herceg uoči izložbe u Barceloni.

Izložba „The Beyond Borders“ okuplja 40ak umjetnika iz cijelog svijeta, uglavnom slikara, predstavljajući bogatstvo stilova, tehnika i vizija. Cilj ove izložbe je preispitati tradicionalna ograničenja umjetnosti i potaknuti dublje i šire razumijevanje umjetničkog izraza. Kroz predstavljene radove, izložba teži povezivanju kultura, ideja i perspektiva, pokazujući kako je umjetnost univerzalni jezik koji nadilazi fizičke i konceptualne granice. No, „Beyond Borders“ nije samo izložba, već i poziv na istraživanje beskonačnih mogućnosti umjetnosti te prepoznavanje snage kreativnosti koja povezuje ljude iznad njihovih razlika.

O Teu Hercegu – Pronusu

Rođen 1998. godine, Herceg je već ostvario značajan uspjeh u svijetu umjetnosti i svojim jedinstvenim stvaralačkim izričajem privukao pažnju umjetničke zajednice. Njegovo umjetničko obrazovanje uključuje stjecanje titule magistra kiparstva 2022. godine, dok je prethodno završio diplomski studij kiparstva 2021./2022. godine i stekao titulu Baccalaureusa kiparstva 2021. godine. Priznanje koje umjetnik dobiva izborom na svjetski poznatu i priznatu umjetničku manifestaciju poput londonskog bijenala ili , mnogo znači i talentiranom hrvatskom kiparu. 

Herceg je sudjelovao na brojnim izložbama, radionicama, suradnjama i natječajima diljem Hrvatske i inozemstva, primjerice skupna izložba „16. trijenale zagorskog suvenira“ u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, grupna žirirana izložba „Kult Ružnoće“ u Galeriji HDLU Istre, grupna žirirana izložba „FLU-FLUXUS: Hard Rains' A-gonna Fall” u Kulturnom centru Travno - Galeriji Atomsko Sklonište te samostalna izložba „Nevere“ u Galeriji Kraluš u Sv. Ivanu Zelini. Njegove izložbe uključuju i prodajnu/žiriranu skupnu izložbu "Plati i nosi" u Domu HDLU u Zagrebu, samostalnu izložbu "Presijecanje" , kao i postavljanje javne skulpture "Knjiški niz" u knjižnici Dubec u Zagrebu. Također, važno je spomenuti i samostalnu izložbu „Balerine“ u galeriji Oris kuća arhitekture te sudjelovanje na otvaranju javnog spomenika Izidor Kršnjavi u Feričancima.

Hrvatski umjetnik sudjelovao je i u prestižnim izložbama i događanjima poput skupne izložbe novih članova ULUPUHA-a u Galeriji ULUPUH u Zagrebu u veljači 2022. godine. Postao je članom Udruge N/A u travnju 2022. godine te članom ULUPUH-a u rujnu 2021. godine. Uz svoje umjetničke uspjehe, Herceg je stekao i vrijedno radno iskustvo. Radio je u Ljevaonici Umjetnina ŠEB, gdje je sudjelovao u izradi kalupa, odlijevanju figura u vosak, pripremi za lijevanje metala te cizeliranju i završnoj obradi.

Tea možete pratiti na:

Instagramu: https://www.instagram.com/pronus.hr/

Facebooku: https://www.facebook.com/people/pronushr/100083675005621/

Tik tok: @pronus.hr

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.