Vizija budućnosti - Aleksandar Bjelić, na braniku mediteranske Boke Kotorske

Vizija budućnosti - Aleksandar Bjelić, na braniku mediteranske Boke Kotorske

Aleksandar Bjelić, jedan od istaknutih članova inicijativnog odbora za osnivanje Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Kotoru, svoju životnu priču gradi na spoju tradicije i modernih izazova. Kao dugogodišnji član Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, on je čvrsto posvećen očuvanju kulturnog identiteta i prava hrvatske manjine u Boki Kotorskoj, mjestu koje mu je uvijek bilo u srcu, čak i kada su ga daleka mora vodila po svijetu.

Bjelićev radni vijek započeo je kao pomorac, profesija koja ga je odvela na putovanja širom svijeta. Ipak, bez obzira koliko su daleka bila mora kojima je plovio, Boka Kotorska je uvijek bila njegova stalna luka i u doslovnom i u simboličnom smislu. To ga je nakon godina provedenih na moru, vratilo njegovim korijenima, gdje je postao aktivan u zajednici Škaljara, kao zamjenik predsjednika Mjesne zajednice.

Danas, kao privatni poduzetnik, Aleksandar Bjelić nastavlja da doprinosi svojoj zajednici, sada kroz poslovnu perspektivu. Slogan Hrvata “Na bedemu mediteranske Crne Gore” ne označava samo političku misiju HGI-a, već i njegovu ličnu životnu filozofiju – čuvati bedeme kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i ekonomske stabilnosti u vremenu kada globalizacija prijeti da izbriše ulogu i značaj manje brojnih naroda.

Bjelić često citira velikog Antuna Gustava Matoša: “Narodi mogu postići sve, samo ime ne ako ga izgube.” Ovaj citat oslikava njegovu životnu misiju – da kroz rad u HGI, Hrvatskom nacionalnom vijeću, ali i kroz vlastiti poduzetnički angažman, osigura da ime i identitet Hrvata u Crnoj Gori ostanu prepoznatljivi i cijenjeni. Uloga Aleksandra Bjelića, kako na političkoj tako i na poslovnoj sceni, svjedoči o jednom dubljem pozivu: da kroz rad i trud svakodnevno izgrađuje zajednicu a istovremeno čuva njen kulturni i povijesni identitet. Kao čovjek koji razumije i more i zemlju, Bjelić donosi jedinstvenu perspektivu i energiju koja spaja prošlost i budućnost Boke Kotorske.

Njegovo zalaganje za interese hrvatske manjine u Crnoj Gori odražava se u njegovom radu na očuvanju kulturnih i povijesnih vrijednosti, kao i na poboljšanju životnog standarda za sve članove zajednice. Posebno je posvećen projektima koji omogućavaju mlađim generacijama da ostanu u Boki Kotorskoj i doprinesu njenom razvoju. Uvijek je bio tu da potakne dijalog i suradnju, bez obzira na političke ili društvene barijere, vjerujući da snaga jedne zajednice leži u njenom jedinstvu i solidarnosti. Bjelić je, kroz godine, izgradio široku mrežu kontakata, ne samo u Crnoj Gori, već i u inostranstvu, čime je omogućio brojne projekte vezane za kulturnu i privrednu suradnju. Njegov strateški pristup i sposobnost da uspostavi odnose povjerenja čine ga ne samo liderom, već i posvećenom, osobom koja motivira druge da se uključe i doprinesu napretku zajednice. Njegov strateški pristup i posvećenost kulturnom i ekonomskom razvoju predstavljaju primjer istinskog liderstva u 21. vijeku – liderstva koje ne zaboravlja prošlost, ali je u potpunosti okrenuto ka budućnosti.

https://www.hia.com.hr/eu-i-svijet/regija/item/41393-hrvatski-glas-kotora-profesorica-dijana-milosevic-predvodi-listu-hrvatske-gradanske-inicijative-hgi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.