Bokeljski Hrvati spona između Mediterana i Crne Gore

Bokeljski Hrvati spona između Mediterana i Crne Gore

Pred nama su lokalni izbori u Kotoru 29. septembra, a među brojnim listama koje se bore za ulazak u lokalni parlament posebno mjesto zauzima lista HGI pod imenom „Na bedemu mediteranske Crne Gore.“ Ova lista, na čijem čelu se nalazi uvažena profesorica Dijana Milošević, predstavlja ne samo politički program već i simbol borbe jedne od najugroženijih manjina u Crnoj Gori – Hrvata Boke Kotorske.

 Hrvati Boke Kotorske su kroz vjekove čuvali i gradili svoj identitet, jezik, kulturu i običaje usprkos izazovima vremena i političkih promjena. Danas, suočeni sa novim izazovima globalizacije i političke marginalizacije, potrebna im je podrška i priznanje kao nezaobilaznog dijela kulturne i povijesne baštine ovog prostora. Sam naziv liste „Na bedemu mediteranske Crne Gore“ nosi snažnu poruku. To nije samo faktrografski izraz, već simbolički bedem koji Hrvati Boke Kotorske grade i brane svojim djelima i vrijednostima. Ovo je bedem koji ne štiti samo primorsku teritoriju, već i nevidljive granice identiteta, jezika, običaja i povijesnog nasljeđa.

Veličanstveni Miroslav Krleža je zapisao: „Mi odjekujemo na zabilježene tuđe doživljaje odjekom svojih vlastitih uspomena!“ Ovaj citat nas podsjeća da bez aktivnog angažmana, bez glasa i političke borbe, moja braća i prijatelji Hrvati postaju dio prošlosti, dio uspomena. Ali ja ne želim da Hrvati Boke Kotorske budu uspomena. Oni nisu samo bedem mediteranske Crne Gore; oni su bedem svih civilizacijskih tekovina od postanka ljudske civilizacije do 21. vijeka u kome živimo. Njihova borba za priznanje, za očuvanje identiteta, jezika, nije samo borba u Kotoru – ona je borba za očuvanje bogatstva kulturnog mozaika Crne Gore i cjelokupnog Jadranskog regije.

Ova lista i njen nosilac, profesorica Dijana Milošević, prepoznata je kao jedan od najdragocjenijih čuvara kulturnog blaga Boke Kotorske. Njeno dugogodišnje zalaganje za očuvanje tradicije, jezika i identiteta hrvatske zajednice u Boki treba da bude prepoznato, podržano i ojačano kroz ove izbore.

 Nakon Krležinih riieči, valja se osvrnuti i na još jednog velikana hrvatske književnosti, Antuna Gustava Matoša, čija nas misao o jeziku podsjeća na važan element očuvanja identiteta naroda. Matoš je rekao: „Jezik, čist materinji jezik poznavati je prva i glavna dužnost svakog pisca. Tko ga ne poznaje, može biti uman, odličan, zanimljiv čovjek, ali dobar, uspješan pisac ― nikada.“ Ove riječi nisu samo uputstvo piscima, već i svim pripadnicima jedne zajednice. Jezik je srce hrvatskog identiteta, temelj na kojem počiva hrvatski kulturni i povijesni opstanak. Kada govorimo o Hrvatu Boke Kotorske, govorimo o zajednici koja vjekovima čuva i njeguje svoj jezik kao neotuđivi dio svog bića, kao bedem protiv asimilacije i zaborava.

 Upravo je očuvanje jezika, kulture i identiteta ono što lista „Na bedemu mediteranske Crne Gore“ nosi kao svoj glavni izborni slogan. Ovo nije samo politička fraza, već poziv na akciju, poziv na buđenje svijesti o važnosti zaštite hrvatskog naroda u Boki Kotorskoj. Jer bedem koji brane nije samo bedem prošlosti, već bedem budućnosti, utemeljen na čvrstim vrijednostima jezika i kulture.

 U duhu velikana Matoša, završit ću njegovim riječima: „Jer što je domovina? Svakako nije narod – narod bez zemlje, kao ni zemlja što nije zemlja bez naroda.“ Zato, draga braćo i sestre, pozivam vas da 29. septembra podržimo Hrvate Boke Kotorske, da stanemo uz listu „Na bedemu mediteranske Crne Gore“, jer samo zajedničkim snagama možemo osigurati da hrvatski narod ostane na svojoj zemlji, čuvajući svoj jezik, običaje i identitet, danas i u budućnosti. Pozivam  sve Hrvate ali ne samo njih već i sve druge intelektualce, profesore, povjesničare, kulturologe, pisce i književnike da podrže listu HGI, „Na bedemu mediteranske Crne Gore“, jer naša braća Hrvati nisu samo prošlost, oni su naša budućnost – bedem na kojem se gradi bolji, pravedniji i bogatiji Kotor, Crna Gora i Jadran.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.