Australsko-hrvatski redatelj, producent i scenarist Steve Ravić i Majestic na 77. filmskom festivalu u Cannesu

Australsko-hrvatski redatelj, producent i scenarist Steve Ravić i Majestic na 77. filmskom festivalu u Cannesu
Ove godine na 77. filmskom festivalu u Cannesu, australsko hrvatski redatelj, producent i scenarist Steve Ravić proslavio je svoje 10. službeno prisustvovanje na toj najprestižnijoj svjetskoj filmskoj manifestaciji. Bila je to peta godina da je njegova firma Majestic Film imala štand unutar počasnog Palais Du Festivala.
 
 
  
foto: Steve Ravić

Ove je godine Ravić iskoristio priliku da unese i nešto domoljubno dodijelivši dio štanda Majestic Filma kao platformu za izlaganje i predstavljanje filmova s povijesnim hrvatskim sadržajem. Pitali smo Stevea kako je do toga zapravo došlo. “Već sam 10 godina dio ove impozantne kulturne i poslovne manifestacije i na žalost svake godine vidim sve manje zastupljenosti Hrvatske u Cannesu i još manje hrvatskog sadržaja. Većina zemalja ima svoje štandove ili paviljone kojima slave svoj identitet i kulturu, dok Hrvatska iz bilo kojeg razloga odlučuje biti dio balkanskog stila jugo-istočno europskog paviljona kojim gubi priliku da se prezentira na najbolji mogući način kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca. Zemljom koja je posebno prepoznata i po sportskim uspjesima te bogatstvom prirodnih ljepota i kulturne baštine. 

 

 foto: Steve, Branko, Arsen Ostojic

Prošle godine sam imao govorničke angažmane uključujući i ACAP konferenciju u Zagrebu gdje sam govorio o temama “film” i “veterani’. Apelirao sam na hrvatsko vodstvo da braniteljima pruži više prilika kojima se mogu uključiti u zajednicu, a ne da budu zaboravljeni. Također sam izrazio potrebu da se podrži i omogući produciranje više filmova hrvatskog povijesnog sadržaja. Osjećao sam da to nedostaje i moram priznati da sam bio razočaran kako Republika Hrvatska to baš ne radi onako kako bih to želio vidjeti.

 foto: Steve i Miss Universe

To me potaknulo da pozovem i ugostim Branka Perića. Ja ne želim samo pričati nego i pokazati se dobrim djelom, tako da je moj štand unutar Palaisa bio platforma prezentacije hrvatske dijaspore gdje sam predstavio Branka Perića kao redatelja hrvatskih filmova iz Tomislavgrada, BiH i glumca Valentina Perkovića iz Sydneya u Australiji koji sada živi u Zadru i igra ključnu ulogu u biografskom filmu o Draženu Petroviću pod nazivom ‘Nešto jače od mene’. I naravno na kraju, prezentirao sam i moj glavni projekt, svoj sljedeći film 'My Way'. Film koji će se temeljiti na istinitoj priči najpoznatijeg živućeg umjetnika na svijetu, slavnog hrvatsko australskog umjetnika Charles Billicha. Njegov put od siromaštva do bogatstva i priču koja počinje sa njegovim tragičnim djetinjstvom u kojem je svjedočio genocidu nad Hrvatima koji je počinila komunistička Jugoslavija. Njegovom bjegu iz komunističkog režima da bi postao globalno slavljena legenda blistave umjetnosti”, kaže Ravić.

Ovo obećava biti značajan film kroz koji će biti ispričana priča o hrvatskoj dijaspori. Za sve koji žele podržati ili sudjelovati u tome, svoj interes možete izraziti putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 foto: Valentin, Branko

Branko Perić kaže “Svoje sudjelovanje na najvećem festivalu filma u svijetu, u Cannesu, mogu zahvaliti isključivo produkcijskoj kući iz Australije Majestic film. Naravno, njihovom vlasniku i mom velikom prijatelju hercegovačkih korijena Stivu Raviću. Bez njegove pomoći i organizacije, šanse za ovako nešto su, skoro, pa nemoguće. U Cannesu sam predstavio svoja dva filma. Film "Hajduk" o najvećem hajduku i odmetniku iz naših krajeva Mijatu Tomiću i film "Diva". Diva je priča velikoj heroini s ovih prostora, koja svojom mučeničkom smrću svjedoči vjeru, ljubav i odanost svome narodu, odgoju i ono najbitnije, prema Bogu. To je priča, kako reče jedan stariji gospodin prilikom snimanja, koju svaki katolik treba pogledati. A za ovo vrijeme, i svaki mladi čovjek. Nebitno koje je vjere ili nacije. Bit će mu jasno što znači princip i moral. Svake se  godine slavi Sveta misa na obroncima Vran planine, na mjestu gdje je Diva ubijena i pokopana.

Okupe se deseci tisuća ljudi. Poznati hrvatski pjevač Marko Perković Thompson je opjevao ovu djevojku u svojoj pjesmi "Diva Grabovčeva".  Velika mi je čast reći da nam je Marko ustupio, to jest dao autorska prava za korištenje ovo pjesme u filmu. Vjerujem i znam  da publika, pogotovo iz Hercegovine, s nestrpljenjem očekujem prikazivanje filma. Opet se zahvaljujem Raviću, koji je maksimalno trudi pomoći nam da film ugleda svjetlo dana”.

 foto: Steve, Branko

Nakon glamura crvenog tepiha, Steve Ravić je osigurao višestruke distribucijske aranžmane u Cannesu za svoje filmove, a za njihovo posebno lansiranje u Cannesu, Majestic Film je objavio više filmova na VHX platformi putem Vimea. Ovi su filmovi trenutno dostupni za gledanje prije nego što budu objavljeni na platformama poput Amazon Prime. To uključuje dokumentarac 'Billich: Beyond The Canvas' koji sada možete gledati diljem svijeta putem donje poveznice.

https://majesticfilmentertainment.vhx.tv/products/billich-beyond-the-canvas

Publika Sjeverne i Južne Amerike sada mogu gledati i najnoviji Ravićev akcijski/triler film ‘Hotel Underground’ na Amazonu i You Tubeu, a australska publika putem poveznice https://majesticfilmentertainment.vhx.tv/products/hotel-underground. Film uskoro će biti dostupan i ostatku svijeta. Majestic Film također je najavio novu interaktivnu i imerzivnu komponentu za firmu koja će između ostalog biti uključena i u proizvodnju virtualne stvarnosti i igrica.

  
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.