Veleposlanik Daniel Glunčić na prijemu u veleposlanstvu Japana u Republici Austriji u povodu 64. rođendana japanskog cara

Veleposlanik Daniel Glunčić na prijemu  u veleposlanstvu Japana u Republici Austriji u povodu 64. rođendana japanskog cara
Veleposlanik Daniel Glunčić sudjelovao je na prijemu koji je organiziralo Veleposlanstvo Japana u Republici Austriji u povodu 64. rođendana japanskog cara, a na kojem je veleposlanik Glunčić imao mogućnost za opširni razgovor s bivšom austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik.
Botschafter Daniel Glunčić nahm am Empfang der Botschaft von Japan teil, der anlässlich des 64. Geburtstags des japanischen Kaisers gegeben wurde. Bei dieser Gelegenheit hatte Botschafter Glunčić die Möglichkeit zum ausführlichen Gespräch mit Außenministerin a.D. Dr. Ursula Plassnik.

Naruhito je rođen 23. veljače 1960. godine kao prvi sin princa Akihita i njegove supruge Michiko te kao unuk tadašnjeg cara Hirohita. On je prvi japanski car kojeg nije odgojila dojilja i koji nije odrastao uz odgajatelje, već je odrastao uz roditelje, u palači u središtu Tokija. Diplomirao je na Sveučilištu Gakushin, gdje je 1982. diplomirao povijest. Osim toga, proveo je dvije godine u Engleskoj, studirajući ekonomsku povijest na Merton Collegeu, jednom od fakulteta Sveučilišta u Oxfordu, gdje je pokazao poseban interes za vodene putove. Time je postao prvi japanski prijestolonasljednik koji je studirao u inozemstvu, zbog čega je naučio raditi stvari koje nitko od njegovih prethodnika nije imao prilike te iskusio kako studentski život izgleda u pravom smislu te riječi.

Akihito je abdicirao 30. travnja 2019., a Naruhito je u ponoć 1. svibnja stupio na prijestolje kao 126. japanski car.  Od tada počinje razdoblje njegove vladavine, koje će biti poznato kao Reiva Era, što u prijevodu znači "lijepa harmonija", a nakon njegove smrti Naruhito će biti zapamćen kao Reiva car. Proglašen je carem na ceremoniji na kojoj je primio carsko blago Japana – mač, dijamantnu krunu i ogledalo.  

Tako je na svoja leđa prihvatio dugu povijest ustanove "Tenno", što u prijevodu znači "nebeski vladar". Prema legendi, loza kojoj on pripada datira iz sedmog stoljeća prije Krista, a dinastiju je utemeljio Jimu, pra-pra-praunuk božice sunca Amaterasu. Zato je u ritualnoj molitvi prilikom ustoličenja u šintoističkom svetištu bio izaslanik tradicije i ogledalo, koje je kao amblem božice Amaterasu prešlo u posjed cara Naruhita.  

Naruhito je već na početku svoje vladavine isticao da želi njegovati očev način vladavine koji je bio  blizak narodu i pomagao socijalno ugroženima, čime je posebno istaknuo svoju ulogu cara kao simbola nacionalnog jedinstva. ma, čime je posebno istaknuo svoju ulogu cara kao simbola nacionalnog jedinstva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.