Sudjelujte u 11. reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Sudjelujte u 11. reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira jedanaestu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja se od 8. do 14. srpnja 2024. održava u Tomislavgradu, BiH.

Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Pozivamo Vas da se uključite i podržite Reviju i izbor u 2024. godini - ističu organizatori.

Vrijeme održavanja: 8. srpnja – 14. srpnja 2024. godine

PROGRAM 11. REVIJE TRADICIJSKE ODJEĆE I IZBORA NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

8. srpnja – Dolazak u Biograd, smještaj u hotelu i večera u restoranu ROKO

9. srpnja –  Odlazak na otok Tkon, fotografiranje kod samostana Čokovac i ručak na Pašmanu.

10. srpnja – Posjet PP Vransko jezero, posjet Zadru – zadarski pozdrav sunca, ručak. Povratak u Biograd i revija  na ljetnoj pozornici

 11. srpnja –  Doručak i polazak za Tomislavgrad. Dolazak u Tomislavgrad (posjet Samogradu pri dolasku) ručak i smještaj u hotel u Tomislavgradu. Obilazak znamenitosti grada muzej, knjižnica, afrička zbirka. Večera i druženje s mladima iz Tomislavgrada. – VEČER PRIJATELJSTVA

12. srpnja – Proba na Trgu gange, ručak u hotelu, priprema za reviju te 11. REVIJA TRADICIJSKE ODJEĆE I IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE. Svečana večera nakon revije.

13. srpnja – Doručak, fotografiranje na Libu u nošnji, povratak u hotel te nakon presvlačenja odlazak na izlet –  Masna LUKA i ručak NPR u Vrletima. Večera po dogovoru uz druženje.

14. srpnja –  Doručak i odlazak iz Tomislavgrada za Zagreb. 

Napomena: o mogućim izmjenama programa (fotografiranje i izleti) sudionice će na vrijeme biti upoznate.

Pravila za sudjelovanje:

1. Djevojke nastupaju u narodnoj nošnji kraja odakle potječu one ili njihovi pred. Ako natjecateljica nema nošnju svoga kraja, nastupa u nošnji koju izabere ona ili društvo za koje nastupa.

2. Djevojke moraju biti u dobi između 18 i 32 godine.

3. Svaka natjecateljica može kao pratnju povesti jednu osobu/pratiteljicu koja će joj pomoći u spremanju, odijevanju i slično. Djevojkama nije dozvoljeno povesti momka ili zaručnika kao njihovu pratnju.

4. Natjecateljicama i pratnji osiguran je besplatan smještaj, prehrana i prijevoz na izlete i predstavljanja te ostali vezani troškovi za vrijeme njihovog boravka na projektu.

5. Natjecateljicama i pratnji nisu osigurani putni troškovi dolaska i odlaska iz Bosne i Hercegovine. No, bit će osiguran poseban besplatan autobus iz Zagreba do Tomislavgrada (i u povratku za Zagreb) za sve djevojke koje putuju preko Zagreba.

6. Nakon prijavljivanja, a prije natjecanja sve natjecateljice trebaju poslati organizatoru svoje dvije fotografije u narodnoj nošnji: jedan portret i jednu fotografiju cijele natjecateljice {srednji plan). Poslane fotografije će se koristiti za izbor miss fotogeničnosti preko internetskih i Facebook stranica Udruge „Stećak” koji će prethoditi Reviji i izboru.

7. 11. srpnja bit će organizirano umjetničko fotografiranje djevojaka. Snimanje radi profesionalni fotograf i svaka će djevojka dobiti svoju fotografiju u narodnoj nošnji – tisak na platnu veličine 50x 70 cm.

8. Pobjednica će biti proglašena najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, a uz nju će biti proglašene njena 1. i 2. pratilja i dobit će prigodne nagrade.

9. Svaku zemlju može predstavljati najviše dvije predstavnice koju predstavljaju hrvatske zajednice i organizacije, a predstavnice iz BiH dogovaraju izravno sa organizatorom – Stećak

10. Sudionice Revije, prihvaćanjem pravila sudjelovanja odriču se bilo kakvih potraživanja od organizatora na osnovi naknade bilo kakvog oblika štete koja bi mogla nastati prigodom provedbe programa 11. Revije.

Kako se prijaviti za natjecanje:

Potrebno je ispuniti priloženi prijavni listić i najkasnije do 1. lipnja 2024. godine uputiti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  a kopiju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;

Molimo Vas da se odazovete našem pozivu i prihvatite sudjelovanje u ovom vrijednom programu s ciljem promocije hrvatske tradicijske baštine Hrvata BiH i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta.

Voditeljica projekta HMI-ja – Ivanka Rora

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.