Predsjednik Milanović primio sudionike Foruma hrvatskih manjina

Predsjednik Milanović primio sudionike Foruma hrvatskih manjina

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, koji su se okupili u Zagrebu u povodu održavanja 28. Foruma hrvatskih manjina.

 Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić predstavio je predsjedniku Milanoviću Forum kazavši kako je to stručni skup na kojem se razmatraju tematike vezane uz hrvatsku manjinu u prostoru srednje i jugoistočne Europe. Naziv teme ovogodišnjeg Foruma je „Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji“.

 Kao cilj okupljanja predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica istaknuta je valorizacija dosadašnje suradnje između obrazovnih, kulturnih i znanstvenih ustanova kako bi se učinkovitije prepoznavale potrebe hrvatskih manjinskih zajednica. Sudionici će na Forumu propitivati, između ostalog, područja kao što su pozitivne prakse proizašle iz suradnji hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH,  projekti i programi realizirani u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom u RH kao i izazove u realizaciji veza s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH.

 Na sastanku su osim ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića bili dr. Evald Höld sa Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata, dr. Stanko Horvat iz Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, dr. Robert Hajszan s Panonskog instituta iz Austrije, Darko Perić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Francesca Sammartino iz Molisea, Italija, Juan Carlos Damir Murković iz Hrvatske zajednice u Trstu, Janosz Gugan iz Hrvatske državne samouprave Mađarske, Andrija Handler iz Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj, Timea Šakan-Škrlin iz izdavačke kuće Croatica iz Mađarska, Agnesa Živković-Mandić iz hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma "Miroslav Krleža“ iz Mađarske, Slobodan Giureci Ghera iz Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, Anka-Svetlana Facraci iz Karaševa, Rumunjska, Josip Tunić i Nenad Živković iz Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji, Radoslav Jankovič i Kristian Maschkan iz Hrvatskog kulturnog saveza Slovačke, Đanino Kutnjak iz Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Koraljka Čeh iz Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru, Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Antonella D'Antuono predstavnica hrvatske manjine iz Molisea, Italije.

 Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.