U vijećnici grada Rijeke držana svečana promocija projekta „Povratak korijenima“

U vijećnici grada Rijeke držana svečana promocija projekta „Povratak korijenima“

Prije nekoliko dana u vijećnici grada Rijeke održana je svečana promocija projekta „Povratak korijenima“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika podružnica Rijeka i pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Nakon tri godine suradnje i četiri susreta, Osnovna škola Bakar kao idejni začetnik i koordinator Erasmus projekta “Povratak korijenima” na čelu s ravnateljem Tomislavom Uzelac Šćiran i koordinatoricom projekta Ksenijom Litović zajedno sa OŠ „Ivan Milutinović“ iz Subotice, Istituto Compresivo Ricciardi iz Palate i NMM Groβpetersdorf mit kroatischem schwerpunkt iz Velikog Petarštofa okupila je nastavnike i učenike gradišćanskih, moliških i bunjevačkih Hrvata s ciljem da upoznaju domovinu, jezik i običaje svojih predaka te da ih se osnaži u očuvanju hrvatskoga jezika i kulture, a učenici iz Hrvatske da osvijeste  činjenicu da i izvan domovine Hrvatske žive Hrvati koji njeguju običaje svojih predaka.

Predstavili su svoje tiskane proizvode: „Pregled aktivnosti Erasmus+ KA 229 projekta Povratak korijenima“, „Kuharicu“ u kojoj su sakupili autohtone recepte, „Razlikovni rječnik s poslovicama“ u kojem su svoje mjesto našle riječi na hrvatskom književnom jeziku, na čakavskom narječju, na jeziku Na našu, na gradišćansko hrvatskom jeziku i na hrvatskom jeziku Hrvata iz Vojvodine te video u kojem su popraćene sve aktivnosti projekta.

Prvi susret ovog projekta održao se u Bakru pod nazivom „Bilo jednom u našem kraju“, drugi u Subotici  »Kako smo se nekada igrali«, treći u Italiji »”Uživajmo zajedno”, a posljednji »Ja sam za ples« u Gradišću.

U obraćanju ravnatelja, koordinatora, učenika i ostalih sudionika svi su istaknuli dobrobiti ovoga projekta te naglasili kako je najveći doseg projekta to da su partneri postali prijatelji. Kao što je spomenuo Ivan Stipić, ravnatelj OŠ iz Subotice, da je ovo bila prilika da se upoznamo i da se vidi ono što je njih oblikovalo u ono što jesu. Gradišćanski Hrvati nisu mogli biti nazočni, pa su se obratili dirljivom audio porukom. Ravnatelj škole iz Italije Guido Rampone iskazao je svoje oduševljenje i kako je moliškohrvatski „ricchezza“.

Za ugođaj su se na promociji pobrinuli Eugen Šegolja, učenik OŠ Bakar s izvedbom pjesme Najdraža Rijeko na harmonici te Gordana Kovačević i Jadranka Ajvaz u izvedbi simpatičnog skeča Merikani. Vesna Štraser, učiteljica koja je boravila i radila u Moliseu predavajući hrvatski, počastila nas je odjeljkom iz knjige Giacoma Scottija „Hrvatski trokut u Italiji“ te se osvrnula na iskustva svojih učenika, kako su joj učenici nakon posjeta Hrvatskoj rekli da sada znaju zašto uče hrvatski i da im je bilo jako lijepo upoznati djecu iz drugih zemalja koja govore hrvatski. Moliške Hrvatice Tiziana Cianfagna i Gabriella Ricciuti počastile su nazočne čitanjem poezije Antonia Sammartina „Staromu jeziku“  i Lorenza Blascette „Govoru zvizde“ na moliškohrvatskom, a za kraj, moderatorica Gordana Kovačević  poslala je svima pozdrav s Kvarnera stihovima Drage Gervaisa.

Nakon promocije uslijedila je šetnja gradom i posebno lijep posjet Galeriji Zajc uz stručno vodstvo Katarine Mažuran Jurešić iz HNK.

Tekst i foto: HMI Rijeka

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.