Ministrica Obuljen Koržinek održala radni sastanak s predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice

Ministrica Obuljen Koržinek održala radni sastanak s predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je radni sastanak s predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, v.d. ravnateljice Katarinom Čeliković i tajnikom Zavoda Josipom Bakom.

Bilo je riječi o jačanju zajednice vojvođanskih Hrvata te naporima koji su uloženi u zaštitu materijalne i nematerijalne baštine tog područja. Ministrica Obuljen Koržinek pohvalila je projekte koji su pokrenuti posljednjih nekoliko godina i uspješno realizirani u suradnji s različitim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je dogovoren posjet i predstavljanje zajednice vojvođanskih Hrvata na Panonskom sajmu knjige, koji će se krajem svibnja održati u Osijeku, kako bi sve te vrijedne nakladničke aktivnosti bile vidljivije u Republici Hrvatskoj, a razgovaralo se i o potrebi veće prisutnosti hrvatskih kazališta u Vojvodini, posebno u Subotici. Razmijenjene su ideje i prijedlozi za gostovanja i koprodukcije putem kojih bi hrvatsko kazalište postalo vidljivije i prisutnije na području na kojem žive brojni pripadnici hrvatskog naroda.

Razgovaralo se i o suradnji u području nakladništva i izdavaštva, kao i nastupu hrvatskih nakladnika na jesenskom sajmu u Beogradu. U svrhu dodatnog isticanja aktivnosti zajednice vojvođanskih Hrvata na beogradskom sajmu, ministrica je predložila intenzivniju koordinaciju i suradnju Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

V.d. ravnateljice Katarina Čeliković podsjetila je prisutne na manifestaciju „Noć knjige“, prilikom koje su u prostoru Hrvatske matice iseljenika predstavljene knjige “Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština i identitet” (2022.) i “Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine” (2020.) koje se bave recentnim etnološkim i kulturno-antropološkim istraživanjima Hrvata u Vojvodini. Uz promocije spomenutih knjiga, otvorena je i izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod znakovitim nazivom ŽIVA BAŠTINA i izložba cjelokupne nakladničke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u čast 15. obljetnice djelovanja.

Sastanku su također prisustvovali voditelj hrvatskoga programa na sajmu u Beogradu Nikica Micevski, posebna savjetnica ministrice Dubravka Đurić Nemec, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić te viša stručna savjetnica u Službi za knjigu i nakladništvo Marija Rubić.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.