Gala večera chefa Željka Nevena Bremeca u istanbulskom The Ritz-Carltonu oduševila dalmatinskim delicijama

Gala večera chefa Željka Nevena Bremeca u istanbulskom The Ritz-Carltonu oduševila dalmatinskim delicijama

Na istanbulski summit "B40 Balkan Cities Network Summit“ koji je krajem studenog okupio gradonačelnike i predstavnike Budimpešte, Sarajeva, Atene, Beograda, Podgorice, Tirane, Skoplja, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih gradova, stigla je i splitska delegacija predvođena gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Među njima bio je i chef Željko Neven Bremec, predsjednik Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji je bio zadužen za hrvatski jelovnik na gala večeri u istanbulskom The Ritz-Carltonu. Večeru je u suradnji s Mustafom Süzerom, vlasnikom Kent banke u Hrvatskoj, organizirala generalna konzulica RH u Istanbulu dr.Ivana Zerec.

U realizaciji su pomogli Grad Split i Turistička zajednica grada, a stotinjak uzvanika predstavnika summita te  poslovnog miljea Turske uživalo je u mariniranim krakovima hobotnice s paštetom od slanutka i cherry rajčicama, carpacciu od Jakobovih kapica s limetom, tartaru od jadranske tune te bisque ( krem juhi) od Jadranskog škampa. Posluženi su i filet bijele ribe u krosti od dalmatinskog začinskog bilja te rimski njoki s pireom graška i glaziranom mrkvicom. Za desert i kraj Bremecove gala večere u The Ritz-Carltonu stigla je dalmatinska rožata s dodirom mandarine u mini porciji.

"Namjera mi je bila predstaviti dalmatinsku kuhinju, grad Split i jela koja su vezana za tradiciju i mogućnost konzumacije tih jela u splitskim restoranima gdje u velikom dijelu kuhinje vode članovi naše udruge. Organizator večere je bio hrvatski konzulat, a da sve prođe besprijekorno pomogla je vrhunska suradnja s djelatnicima kuhinje hotela Ritz-Carlton na čelu s executive chefom Selamiem Guleryuzom. Visoka profesionalnost i uigranost kuhara zaokružila je dalmatinske okuse, a vrhunska opremljenost kuhinje i decentnost servisa, učinili su ovaj naš zajednički događaj nezaboravnim - istaknuo je Bremec.

Pored gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoğlua i Ivice Puljka, među brojnim uzvanicima bili su vlasnici najvećih turskih poslovnih grupacija; Saran holding, Soyak holding, Karaca Grupa, Anatolia Grupa, Nurol Grupa, burze u Izmiru te regionalni direktori Kent banke, zatim predstavnici lokalne samouprave te dvadeset generalnih konzula. Izražavajući dobrodošlicu gostima iz Turske i i Hrvatske, konzulica Zerec naglasila je važnost dugotrajne i uspješne suradnje dviju država na političkom, gospodarskom i kulturnom planu, u čemu umnogome pridonose aktivnosti generalnog konzulata smještenog u najživljem dijelu turske ekonomije i gradu ogromnih potencijala.

"U tom će smislu od velike važnosti biti i skori hrvatski ulazak u zonu Schengena čime bi mi Turskoj mogli postati prva schengenska destinacija i potencijalno tržište za 82 milijuna stanovnika. Te bi aktivnosti uskoro mogle dovesti do uspostave nove izravne linije Turkish Airlinesa za Split, odnosno nove strateške preraspodjele u regiji - navela je dr. Zerec.

Gala večeru i prigodni koncert glazbenika Franka Božca (harmonika) i  Charlene Farrugije Božac (klavir), prenijela je turska državna televizija u prime-time terminu, kao i svi važniji mediji.

 Foto: Generalni konzulat RH u Istanbulu, ŠKMER

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.