Djeca i mladi pohrlili na 1. Dan STE(A)M festivala u Centru znanja Međimurske županije

Djeca i mladi pohrlili na 1. Dan STE(A)M festivala u Centru znanja Međimurske županije

Novo doba donosi nove običaje, a stara vojarna u Čakovcu proteklih petnaest godina transformirala se u Centar znanja Međimurske županije mjesto koje okuplja znanstvenike, poduzetnike, kreativce, stručnjake iz raznih područja, studente, djecu i mlade te mjesto u kojem se želi njegovati i popularizirati znanost, tehnologija, matematika, umjetnost i inženjerstvo (STEAM – engl. science, technology, mathematics, art, engineering) na području Međimurske županije i šire.

Stoga je u 2023. pokrenut prvi međimurski znanstveno-umjetnički festival, STE(A)M Festival, na inicijativu Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec. Festival je ispunio sva očekivanja, posjetilo ga je više od 500 djece i mladih, uključivao je 36 stručnjaka iz 17 različitih organizacija te su organizatori odmah odlučili da će festival postati stalna atrakcija Centra znanja.

Prvi dan ovogodišnjeg izdanja STE(A)M Festivala održan je u petak 10. svibnja te ga je ovaj put posjetilo više od 700 djece i mladih, iz raznih vrtića i škola s područja Međimurske županije. Europska komisija je 2023. i 2024. godinu proglasila Europskom godinom vještina te je sukladno tome tema STE(A)M festivala bila posvećena vještinama u STE(A)M području koje potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko mišljenje kako bi pomogli djeci i mladima da nauče učiti i pronalaze sami rješenja problema koristeći logiku i maštu.

Djeca, mladi, odgojitelji, učitelji, profesori imali su priliku naučiti kako „kemijati“ u kuhinji,  kako koristiti umjetnu inteligenciju u obrazovanju ili prilikom stvaranja glazbe, kako su otkrivena umjetna sladila, zašto je dobro kad parkovi „zuje“, koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma, što je kodiranje, što su egzoplaneti, kako astronomi traže planete oko drugih zvijezda i kakve smo sve planete do danas opazili, što je kružna biokemija, za što se sve koriste 3D simulacije, kako izraditi hotel za kukce, što je slonova pasta, kako nastaje kiša, koje su tajne ljudskog DNK, kako je nastao život, što je virtualna stvarnost, kako su se razvile računalne igrice, kako koristiti LEGO kockice u robotici, za što nam služe Newton sobe, vidjeti uživo svjetsku senzaciju - robotskog psa te uz još mnoštvo igri i pokusa sami iz prve ruke isprobali koliko je znanost čarobna.   

„Djeca skupine Sunčeka su se s velikim veseljem uključila u radionicu Svijet oko nas. Svidio nam se zarazni entuzijazam voditelja, tako da su se sva djeca uključila pitanjima i isprobavanjem raznih aktivnosti koje su se nudile u sklopu radionice. S velikim zanimanjem smo istražili i eksponate Parka znanosti i teško bi odabrali koji nam se najviše svidio. Za kraj nas je posebno oduševio robotski pas, koji je hodao, skakao, mahao, dao šapu, sjeo, pa čak i šapicama pokazao znak srca. Veselimo se prilici da djeca i svoje roditelje odvedu na drugi dan festivala.“ izjavila je Milana Hozmec, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvrčak iz Čakovca. Svoje oduševljenje iskazali su i oni najmanji iz skupine Sunčeka, poput Rite koja je bila oduševeljena izradom vulkana i fosila (posebno fosila, zamolila je da naglasimo), dok je njena prijateljica Ema nakon svega izjavila da će postati znanstvenica dok odraste.

Bilo je zanimljivo i osnovnoškolcima, posebno zato jer je ovo bila jedinstvena prilika da nauče nešto novo i pritom se dobro zabave, kako nam je s oduševljenjem rekao učenik Luka iz 7. b razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri, dok je učitelj informatike u istoj školi, Neven Kutnjak, naglasio da su radionice odlično osmišljene i pritom pohvalio i predavače i organizatore festivala.

U izvedbu programa bio je uključen 31 stručnjak iz 15 različitih obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća poput Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković, DV Dječja Mašta, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škola Čakovec, Međimurske prirode, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Društva za oblikovanje održivog razvoja, Studija Žerjav, Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, Dječjeg kluba SIMS, Mladih informatičkih stručnjaka i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim posjetiteljima i izvođačima edukativnih programa što su bili dio ovog inspirativnog festivala na kojem mašta postaje stvarnost, a igra se susreće s učenjem te pozivaju sve male i velike da dođu u Centar znanja Međimurske županije na 2. dan festivala u subotu 11. svibnja 2024. od 10 do 13 sati kada će se u prekrasnom zelenilu parka Centra znanja održati bogat i raznovrstan program za djecu i odrasle koji uključuje znanstveni show i prikaz mobilnih eksperimenata Hiše eksperimentov iz Ljubljane, dan otvorenih vrata Metalske jezgre Čakovec, Ekomuzeja Međimurje u Međimurskoj palači turizma, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, igre i radionice za djecu naotvorenom poput EDUKIDO radionice koje pomažu djeci da otkriju svijet kroz LEGO® kocke i radionice Malac genijalac, prezentaciju aktivnosti članica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije (Aeroklub Međimurje, Astronomsko društvo Vega, Autoklub Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Foto kino klub Ivanovec, Mladi informatički stručnjaci, Međimurski informatički klub Čakovec, Nautički klub Labud, Oldtimer klub Međimurje, Radio klub Međimurje, Zmajarski klub Rode i Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca), izložbu povijesnih automobila i motocikala u organizaciji Oldtimer klub Međimurje, a uz sve to za sve posjetitelje organiziran je i besplatan prijevoz električnim vlakićem iz centra grada koji će povezivati Festival prometa i održivog razvoja u organizaciji Dječeg vrtića Cipelica Čakovec i STE(A)M festivala. 

Dođite i doživite čaroliju znanosti, tehnologije, umjetnosti i inženjeringa!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.