„Digitalna Komora“ štedi vrijeme poduzetnicima

„Digitalna Komora“ štedi vrijeme poduzetnicima

Svoj novi projekt predstavila je Hrvatska gospodarska komora, radi se o tzv. Digitalnoj komori. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK, javnoj upravi i građanima. Implementacijom sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija) ubrzat će se komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirat će se izdavanje dokumenta za javne ovlasti i omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira. Osim toga, gospodarstvenicima će izvore financiranja učiniti dostupnijima i omogućiti im kvalitetniju promociju njihovih proizvoda i usluga.

Predsjednik HGK Luka Burilović tom je prilikom istaknuo kako gospodarstvenici željno iščekuju reforme, naročito po pitanju pojednostavljenja procedura i uklanjanja administrativnih barijera. „Ne žele gubiti svoje dragocjeno vrijeme na šalterima. Žele doći do informacija u svakom trenutku, iz svoga ureda i u svega par klikova, a upravo je to cilj Digitalne komore. Vrijednost projekta je više od 28 milijuna kuna,  a financiran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, rekao je Burilović.

U sklopu projekta Digitalna komora, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, predstavio je prvu uslugu -  web portal Gospodarska mreža. Riječ je o poslovnom portalu s besplatnim pristupom za članice HGK. „Gospodarska mreža objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za realne stope rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug“, kazao je Radoš, naglasivši kako će  korisnicima biti na raspolaganju i tražilica poslovnih subjekata koja će uz osnovne podatke nuditi i aktualne financijske pokazatelje te analize poslovanja. „Poslovni subjekti mogu se pretraživati po nazivu, odgovornim osobama ili statistici djelatnosti te se mogu uspoređivati s ostalim subjektima s istim NKD-om“, pojasnio je Radoš.

Pristup informacijama na portalu Gospodarska mreža sljedeća dva dana otvoren je za sve, a može mu se pristupiti običnom identifikacijom. Nakon toga bit će potrebna identifikacija preko sustava e-građani. Portalu se može pristupiti na www.digitalnakomora.hr.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.