HGK: Samo 10 od 100 najvećih tehnoloških poduzeća u svijetu dolazi iz EU-a

HGK: Samo 10 od 100 najvećih tehnoloških poduzeća u svijetu dolazi iz EU-a

Hrvatska gospodarska komora, zajedno s 27 europskih udruženja iz različitih djelatnosti unutar sektora digitalne tehnologije, potpisala je Zajedničku izjavu: Poziv na akciju za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta do 2030. Digitalne tvrtke moraju biti u mogućnosti brzo rasti ako žele ostati u EU. Samo 10 od 100 najvećih tehnoloških tvrtki prema tržišnoj kapitalizaciji dolazi iz EU-a, a samo 8 posto su jednorozi. Najperspektivnije tvrtke kao najveće prepreke rastu u Europi vide sljedeće: pretjerane propise, različita pravila u državama članicama, nedostatak ulaganja, pristup talentima i podacima. Sve su to problemi s kojima se suočava jedinstveno digitalno tržište.

"Ključni izazovi svakako su kako osigurati dostatna sredstva za digitalnu tranziciju, te kako osigurati financiranje AI inovacija i ideja unutar EU. Rizični kapital je jedini pravi odgovor za rješavanje budućih financiranja i inovacija", rekao je Alojzije Jukić iz Udruga za informatiku HGK.

U pozivu je istaknuto da jedinstveno tržište predstavlja tridesetogodišnji savez koji je u srži europskog projekta i koji hitno treba obnovu. Jedinstveno tržište u pravom smislu riječi, na kojem tvrtke upravljaju jednim tržištem u skladu s jednim skupom pravila, ima potencijal iskoristiti 719 milijardi eura tijekom pet godina i pomoći EU-u da privuče potrebnih 745 milijardi eura ulaganja za postizanje dvostrukog prijelaz u 2030. Stoga je 28 potpisnika definiralo 7 područja koja zahtijevaju hitnu akciju, a jedno od njih je privlačenje i zadržavanje najboljih talenata.

"Kadrovi su jedan od ključnih izazova i postoji izuzetno velik prostor za ozbiljne iskorake. Promatramo li današnje čelne ljude u najvećim tehnološkim kompanijama u svijetu, jasno je da je veliki dio imigranata iz Azije zemalja koje su se obrazovale i gradile karijere u SAD-u EU nema dovoljno dobru afirmaciju fakulteta iz STEM područja na koje bi studenti iz cijelog svijeta hrlili i ostajali u EU graditi svoje karijere Imamo isto problem unutar Republike Hrvatske“, pojasnio je Jukić.

Poziv sadrži popis područja koja zahtijevaju hitnu akciju i iscrpno izvješće u kojem se ističu glavna problematična područja koja onemogućuju nesmetano poslovanje tvrtki unutar jedinstvenog tržišta te konkretne preporuke za njihovo rješavanje.

Područja koja zahtijevaju hitnu akciju:

1.Stvorite pravo EU tržište rizičnog kapitala uklanjanjem birokratskih prepreka kako biste privukli ulagače i inovacije unutar naših granica. Tržište SAD-a gotovo se uvijek ispostavlja kao prvi izbor za europske tvrtke čije potrebe premašuju 50 milijuna eura.

  1. Zagovarati rast tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom i ulaganja u razvoj umjetne inteligencije kao društvenog dobra te osigurati pravnu jasnoću u vezi sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji i važećim zakonima. Europa može biti svjetionik pouzdanog razvoja umjetne inteligencije.
  2. Potaknite digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija pojašnjavanjem pravila EU-a o pristupu i razmjeni podataka, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i interakciju Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i postojećeg sektorskog zakonodavstva. Zdravstveni podaci ključni su primjer.
  3. Ojačati europsku digitalnu otpornost omogućavanjem digitalnog izvješćivanja u državama članicama na temelju "samo jednom" i konsolidacijom upravljanja u EU-u kako bi se što bolje iskoristili dostupni i cijenjeni stručnjaci za kibernetičku sigurnost.
  4. Povećajte mogućnosti nove 6G tehnologije u svakoj državi članici koordiniranjem politike spektra i uklanjanjem prepreka za ulaganja pružatelja infrastrukture.

6.Iz temelja promijeniti sustav pružanja javnih usluga uz pomoć digitalizacije, uz osiguravanje troškovne učinkovitosti i vrijednosti za porezne obveznike usklađivanjem zakona o nabavi i poticanjem paneuropske nabave, čime će se novim digitalnim tvrtkama koje služe europskom javnom sektoru omogućiti proporcionalan rast u EU.

  1. Omogućite tvrtkama u razvoju da zaposle najbolje talente pojednostavljivanjem postupaka zapošljavanja u EU i inozemstvu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.