Predsjednik Milanović: Zagrebačko sveučilište je dobro sveučilište

Predsjednik Milanović: Zagrebačko sveučilište je dobro sveučilište

Zagrebačko sveučilište je dobro sveučilište“, izjavio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelujući na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu - „Dies Academicus“. Podsjećajući kako je i sam završio Sveučilište u Zagrebu, a potom se školovao i u inozemstvu, predsjednik Milanović je posebno istaknuo kvalitetu profesora zagrebačkog Sveučilišta kazavši da bi svi njegovi tadašnji profesori mogli predavati na srodnim ili istim školama i sveučilištima u svijetu.

 „Organizacija Sveučilišta je drugo pitanje, tu hvatamo korak, hvatamo one koji su najbolji najjači i najkvalitetniji. Tu se stvari zadnjih stoljeća i nisu puno mijenjale, uloge su davno podijeljene i svatko ide svojim putem i rijetke su priče o velikom uspjehu“, poručio je Predsjednik.

 Nadalje, govorio je i o važnosti pismenosti te istaknuo da je pismenost uvijek bila enormna snaga. „Uvijek je onaj tko je bio pismen bio za taj fatalan korak ispred onoga tko nije bio pismen“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo da možemo biti zadovoljni kako je danas rangirano Sveučilište u Zagrebu. „Budimo svjesni da je ovo Sveučilište rangirano dobro. Jer, kada gledate te rang liste one govore da su iznad zagrebačkog Sveučilišta ona sveučilišta s kojima se u pravilu teško mjeriti“, rekao je predsjednik Milanović objasnivši kako ta sveučilišta imaju i više novaca, iskustava te tradicije da bismo si njih postavljali kao racionalni cilj.

 „Dakle, ovo je dobra zlatna sredina. Ako uvjerimo sami sebe i prihvatimo činjenicu da do neke točke možemo, da iz toga možemo izvući najbolje za sebe, da se ne treba mjeriti s Cambridgom nego se uspoređivati, ali ne se vrednovati na taj način, bit će nam dobro, ići ćemo dalje i koristit ćemo europske fondove“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu govorili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivona Josipović, predsjednik Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Dragan Ljutić, potpredsjednik HAZU-a i izaslanik predsjednika HAZU-a akademik Frano Parać, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Vesna Bedeković.

 Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.