Musk o budućnosti Starshipa: Otvara se put na Mars

Musk o budućnosti Starshipa: Otvara se put na Mars

Izvršni direktor SpaceX-a otkrio je neke detalje o prvom letu sustava Starship koji je završio eksplozijom i predvidio novi let za četiri do šest tjedana. Muskov dugoročni cilj je samoodrživa kolonija na Marsu, prenosimo objavu RTVSLO. 

Osnivač SpaceX-a Elon Musk otkrio je neke detalje o prvom letu sustava Starship i planove za budućnost. U jednosatnom razgovoru na Twitter servisu Spaces rekao je da je let bio uspješan, da lansirna rampa nije bila jako oštećena te da planira do pet letova Starshipa ove godine. Prvo lansiranje cijelog Starshipa dogodilo se 20. travnja iz Boca Chice u Teksasu. Odmah su se ugasila tri motora od 33. 30 radnih motora osiguravalo je SpaceX-u minimalne uvjete za polijetanje. Trojac je automatski ugašen od strane računala jer je bio u neprikladnom stanju da razvije puni potisak.

Musk vjeruje da motore nije oštetilo kamenje koje je letjelo iz baze rakete. "Čudno, ali nemamo dokaza da je kameni tornado stvarno napravio materijalnu štetu na motorima ili toplinskim štitovima. Možda jest, ali nemamo dokaza za to."

Zvjezdani brod se nije uzdizao okomito, već malo postrance. Bilo je nagađanja je li to bilo namjerno kako bi se smanjio udar na lansirni toranj. Musk je uvjeravao da to nije točno te da se nagib putanje dogodio zbog neravnomjernog potiska, potonje zbog gašenja motora. Nakon 27 sekundi izgubili su kontakt s motorom broj 19 zbog "neke vrste energetskog događaja" ili "neke vrste eksplozije" . Tada je oštećen i toplinski štit na motorima 17 , 18 , 19 i 20 . Nakon 62 sekunde, toplinski štit na motoru 30 bio je oštećen . Raketa se i dalje penjala. Nakon 85 sekundi, međutim, sve je krenulo po zlu. Raketa više nije bila na kursu. Musk još ne zna točan uzrok. Prema dosad prikupljenim podacima, vjeruje da je nakon eksplozije jednog od motora otvoren put plamenu koji je zatim oštetio ili hidraulički upravljački sustav ili avioniku, odnosno elektronički sustav upravljanja letom.

Bit će potreban novi sustav za samouništenje
Zvjezdani brod se nekontrolirano vrtio i konačno nestao u ogromnoj eksploziji. Musk je potvrdio da su pokrenuli sustav za samouništenje. Ali su naišli na problem. Zvjezdani brod trebao je odmah eksplodirati, ali je od paljenja do uništenja trebalo 40 sekundi. Takvo odgađanje je nedopustivo, pa će SpaceX pripremiti novi sustav za samouništenje opremljen više namjenskih eksploziva. Promjena će zahtijevati recertifikaciju i vjerojatno najviše vremena od svih promjena koje planiraju napraviti, najavio je Musk.

“Kameni tornado” napravio je rupu
Lansirna rampa je teško oštećena. Ispuh rakete – "najveće svjetiljke za rezanje" – razbio je sloj betona, razletjevši komade nadaleko i naširoko. U SpaceX-u su očekivali da će armiranobetonska platforma Fondag preživjeti jedno lansiranje, u što se uvjerio i ovaj statički test, odnosno kratko paljenje Super Heavyja. No očito su bili u krivu.Kako je takva čvrsta vrsta betona mogla popustiti nakon samo nekoliko sekundi? Musk je iznio hipotezu koja ih trenutno najviše zaokuplja: on je olabavio pijesak ispod sloja betona, beton se zakrivio i potom napukao.Ono što je uslijedilo Musk je opisao izrazom "kameni tornado" . Komadići betona, pijeska, kamenja stvorili su ogroman oblak, krhotine su letjele nadaleko, oštećena infrastruktura, prašina i pijesak prekrili su mnoga okolna mjesta. Musk je inzistirao da u prahu nema ničeg toksičnog. Kako prenosi Reuters, zaštitari zahtijevaju detaljnu analizu.

“Sigurno ne planiramo to ponoviti”, naglasio je Musk.

Stijene i pritisak oštetili su spremnike na mjestu lansiranja koje će trebati zamijeniti. Ali to su namjeravali učiniti u svakom slučaju jer žele bolje ili primjerenije modele za svoje potrebe, rekao je prvi čovjek SpaceX-a.
"Čelični sendvič"
I kako će spriječiti ponavljanje tuče? S puno čelika i vode. Musk je stvar ilustrirao s dva pojma: "mega čelična palačinka" ili "ogromna glava tuša od vrlo čvrstog čelika, koja je usmjerena prema gore" .Ispod rakete će staviti dva sloja čelika, između kojih će biti voda. Gornji sloj će biti perforiran. Mlazovi vode istjecat će iz rupa pod pritiskom većim od onog koji na čelik stvara ispuh rakete. Prilično je jednostavno, kaže Musk, predviđajući da će se stvar uskoro riješiti.
Ne brine ga osobito akustika, odnosno podrhtavanje zraka koji će se odbijati od tla direktno natrag u raketu. On očito misli da buka nema značajniji učinak na pogonski sklop Starshipa. U odgovoru se fokusirao samo na opterećenje, koje je dovoljno veliko da buka na njega nema osobit utjecaj, ustvrdio je.
Musk želi s vremenom razviti platformu koja će biti što jednostavnija i zahtijevati što manje održavanja. Istodobno želi ubrzati lansiranje i time smanjiti opterećenje platforme. Na posljednjem je Starship izdržao pet sekundi i tek onda poletio, jer su bili "nježni" s motorima. Provjeravani su jedan po jedan. Sljedeći put kada će se voziti puno brže, Starship bi trebao poletjeti nakon dvije i pol sekunde.

Zašto nisu počeli graditi ispušni jarak kakav koriste drugi veći bacači? "Mogli bismo koristiti jedno ili drugo. Riječ je o različitim školama. Važno je da na kojem god plamenu bude, hladimo ga regenerativno i isparavanjem. Oba pristupa funkcioniraju", ustvrdio je .
Promjene na raketi i planovi za budućnost
Ako bi raketa ostala bez navođenja, moglo bi doći do odvajanja prvog i drugog stupnja, rekao je Musk. Super Heavy bi poslao Starship na solo putovanje sve do pljuskanja u moru kod Havaja.
SpaceX će stoga značajnu pozornost posvetiti pouzdanosti. Na sljedećem letu koristit će Booster 9 (Super Heavy 9), koji je obnovljen i u cjelini puno pouzdaniji. Između ostalog, imat će električne aktuatore umjesto hidrauličkih. Hidraulika ima slabu točku: ako tlak padne, cijeli sustav može otkazati. Booster 9 je također opremljen novijim, pouzdanijim Raptorima, navodi Musk. Starship korišten u travnju imao je raptore različitih dizajna i starijih generacija. Booster 9 će dodatno imati bolju međumotornu zaštitu koja može spriječiti lančanu reakciju kvara. "Ako imate izuzetno dobru zaštitu motora i jedan motor zakaže, to ne izaziva kvar susjednih motora ili stupnjeva. Ako izgubite jedan od 33 motora, to je tri posto potiska. Ništa strašno. Ali ako motori nisu dobro zaštićen, onda kvar jednog može izazvati domino efekt sa susjednim i to je krajnje nepouzdana konstrukcija."

Što je očito prvi sustav Starship koji je poletio na nebo.

Kada i koji će biti sljedeći let?
Let je otprilike ispunio očekivanja, nastavio je Musk u razgovoru na Twitteru. Gotovo bismo postigli razdvajanje prvog i drugog stupnja. Da su, kao odgovor na kvarove, više pokretali motore koji su još radili i da su i dalje imali mogućnost usmjeravanja rakete, odvajanje bi se postiglo, smatra Musk. Maketa rakete N1 u Bajkonuru 1967. Prvi stupanj pokretalo je 30 motora NK-15. Njezin najviši let bio je otprilike usporediv s prvim letom Starshipa. Foto: Nacionalni ured za izviđanje. Model rakete N1 v Bajkonurju leta 1967. Prvo stopnjo je gnalo 30 motorjev NK-15. Njen najvišji polet je bil grobo primerljiv s prvim poletom Starshipa. Foto: National Reconnaissance Office
In tokrat je napovedal, da bodo Starship zagotovo spravili do zanesljivega, delujočega stanja. Trajalo bo nekaj let, da dosežejo stopnjo razvitosti Falcona 9, ki zdaj že zanesljivo pristaja – in je nenavadno, če mu spodleti. Starship bo prej ali slej deloval, če bo za to potrebnih deset poletov, jih bodo pač opravili, je povedal Musk in opozoril na dejstvo, da Starshipe izdelujejo skorajda po tekočem traku, raptorjev pa imajo toliko, da so morali proizvodnjo celo ustaviti.

Razvoj je primerjal s staro sovjetsko raketo N1, s katero je azijska velesila želela tekmovati z ZDA na poti na Mesec. Musk je izrazil občudovanje nad takratnimi sovjetskimi razvijalci raketne tehnologije. Dejal je, da je N1 edina raketa v zgodovini, primerljiva s Starshipom. N1 bi prej ali slej uspel, če se takratna sovjetska politika ne bi odločila za ukinitev zaradi stroškov in drugih prioritet.

In tako bo Starship prej ali slej uspel. N1 je bil ustavljen po štirih poletih, SpaceX pa ima skorajda proizvodni tekoči trak in če bo potrebnih 10 poletov za uspeh, jih bo pač deset. Musk je še zagotovil, da imajo denarja dovolj in da letos po vsej verjetnosti ne bodo iskali novih investitorskih milijard.

"Dobro je da je stvar nekako uspjela. Riješit ćemo probleme i put do Marsa bit će otvoren", zaključio je američki magnat.

Njegova vizija je kolonizacija Marsa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.