Održani Filološki i pedagoški dani te Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Održani Filološki i pedagoški dani te Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Program Dana Međimurske županije obuhvaća sve domene djelovanja ljudi na našem području, od sporta do znanosti, pa je danas održana međunarodna znanstvena konferencija 5. Međimurski filološki i pedagoški dani te obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Učiteljski fakultet u Čakovcu u novijoj povijesti postao je dio Sveučilišta u Zagrebu, a potku bogatog tkanja prošlosti ustanove čine brojne generacije učitelja i odgajatelja koji su brinuli i brinu za obrazovanje i odgoj djece.

Uzvanicima se na svečanosti povodom Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obratila prodekanica ustanove prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić te povela publiku na putovanje prošlošću ustanove: „Ako ne poznajemo povijest ne možemo biti uspješni u gradnji sadašnjosti kako bi nam bilo bolje u budućnosti.  Godina 1879. predstavlja početak obrazovanja učitelja u Čakovcu pa pokušajte zamisliti tko je ovdje sjedio na tom otvorenju: žena nije bilo toliko, to znamo. Uzvanici su mahom bili Mađari, kao i učitelji i učenici. Danas znamo da mađarizacija nije uspjela, a sljedeća prijelomna godina za našu ustanovu je 1919., kada se Međimurje pripaja matici zemlji i kada se mijenja profil kadra. Mučna je bila 1941. kada je mađarska vojska ustanovu pretvorila u konjušnicu i mučilište, da bi od 1945. započeo istinski razvoj. Od 2005. godine radimo kao dio Sveučilišta u Zagrebu, a koliko i kako radimo svjedoči širenje palete programa. U duhu novog vremena te dolaska stranih radnika na naše područje akreditirali smo novi program s intenacionalnom komponentnom - učiteljski studij s cjeloživotnim obrazovnim obrascem,“ istaknula je prodekanica Filipan-Žignić te kazala kako obnavljanjem zgrada i opremanjem predavaonica rade na podizanju standarda studenata, „Zahvaljujem Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na svoj pomoći koju nam pružate.“

 „Djecu dajete onima kojima najviše vjerujte, a to su učitelji i odgajatelji. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu danas je suvremena ustanova na kojoj se ti kadrovi kvalitetno obrazuju te, uz redovni program, nudimo tri doktorska i pet poslijediplomskih specijalističkih programa“ istaknuo je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta,čestitavši rođendan Odsjeka u vlastito ime te u ime rektora.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kroz simboliku brojki pozdravio je okupljene na svečanosti naglasivši „Čast mi čestitati vam 144. godišnjicu izobrazbe na našem području, 104. godišnjicu obrazovanja na hrvatskom jeziku, te 48 godina sustava obrazovanja odgojitelja. Brojka 4 u numerologiji simbolizira odlučnost, dakle snažnu volju i snažne ideje, a vi upravo tim vrlinama gradite Učiteljski fakultet koji je postao više od obrazovne ustanove. Idejama ste nadišli područje obrazovanja koje ste oplemenili kulturom i razvojem sporta“, rekao je župan, dodavši da je Međimurskoj županiji obrazovanje u centru interesa jer bez ulaganja u to područje nitko ne može računati na ozbiljan razvitak:  „U aktualnom ulagačkom ciklusu obnovit ćemo ili dograditi 19 vrtića, u svim školama pripremiti uvjete za prelazak na jednosmjensku nastavu,te stvoriti okruženja da djeci škola bude drugi dom. Ali za sve to trebamo učitelje i odgojitelje“, dodao je župan.  

Izaslanik Grada Čakovca, pročelnik David Vugrinec naglasio je da Odsjek ima neprocjenjivu vrijednost u zajednici s obzirom da obrazuje ljude koji odgajaju našu djecu i mlade, a sama zgrada fakulteta dio je bogate čakovečke povijesti.

Spomenimo kako su  sjednici prisustvovali ravnatelj Studentskog centra u Varaždinu Nenad Milijaš, ravnatelj pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda, pročelnici Međimurskog veleučilišta, Tibor Rodiger i Magdalena Zeko, prodekani Učiteljskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Višnja Rajić, izv. prof. dr. sc. Marko Badrić, prof. dr. sc. Marijo Dumančić, prof. dr. sc. Damir Velički, član Izvršnog odbora europske gimnastičke federacije Marijo Vukoja, fra Željko Železnjak, ravnatelji čakovečkih osnovnih i srednjih škola, ravnatelji dječjih vrtića, ravnatelji ustanova s područja grada Čakovca, predsjednici sportskih udruga i klubova, direktori građevinskih poduzeća, mnogi studenti i profesori.

Dodijeljene su zahvalnice županu Međimurske županije, gradonačelnici Grada Čakovca, studentskom centru Varaždin, Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, I.,II. i III Osnovnoj školi Čakovec,      Dječjem vrtiću Cipelica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Međimurskom veleučilištu Čakovec, Mariju Vukoji te Turističkoj zajednici Grada Čakovca za izniman doprinos razvitku Odsjeka u Čakovcu, dok su Zahvalnice za nesebičnu pomoć i doprinos Odsjeku u Čakovcu primili profesorica Darinki Kiš-Novak, Andrija Večenaj i Tehnička služba Odsjeka u Čakovcu.  

Zahvalnica za uspješnu organizaciju međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani dodijeljena je Organizacijskom odboru u kojemu suBlaženka Filipan Žignić, Mateja Sabo Junger, Ivana Nikolić, Adrijana Višnjić-Jevtić, Goran Lapat i Hrvoje ŠlezakZa nesebičan doprinos organizaciji međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani i obilježavanju Dana Odsjeka zahvalnicu je primio Igor Šalamun, dok je za cjelokupni nesebični doprinos tijekom svih godina rada na Učiteljskom fakultetu -Odsjeku u Čakovcu zahvalnica dodjeljena Branimiru Magdaleniću.

Svečanost su svojim glazbenim izvedbama uveličali djevojački zbor Odsjeka u Čakovcu, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca pod dirigentskom pratnjom Tomislava Cvrtile i klavirskom pratnjom Branimira Magdalenića, a Romana Rod svojom baletno-plesnom točkom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.