U organizaciji Hrvatske komore zdravstvenih radnika Strukovni razred za djelatnost radne terapije 27. listopada se obilježava Svjetski dan radne terapije!

U organizaciji Hrvatske komore zdravstvenih radnika Strukovni razred za djelatnost radne terapije 27. listopada se obilježava Svjetski dan radne terapije!

U organizaciji Hrvatske komore zdravstvenih radnika Strukovni razred za djelatnost radne terapije 27. listopada se obilježava Svjetski dan radne terapije!  „Radna terapija za sve“ slogan je pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan radne terapije, a reflektira važnost radne terapije za pojedince svih dobnih skupina, zajednice i populacije.

Radni terapeuti/radne terapeutkinje su visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji upravljaju procesom radne terapije kako bi podržali i pomogli svojim klijentima/pacijentima da provode i sudjeluju u njima smislenim i neophodnim svakodnevnim aktivnostima.

Radni terapeut/radna terapeutkinja je izrazito deficitarno zanimanje u Republici Hrvatskoj, što znači da veliki broj pacijenata/klijenata nema mogućnost uključivanja u radnu terapiju. Prema podacima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, u RH je trenutno registriranih/ licenciranih 780 radnih terapeuta, a samo oko 400 njih rade kao radni terapeuti. Europska organizacija koja okuplja nacionalna udruženja radnih terapeuta - Council of Occupational Therapy for the European Countries (COTEC), u svojem godišnjem izvještaju navodi da su u europskim zemljama prosječno zaposlena 32 radna terapeuta na 100 000 stanovnika, dok je u RH 10 radnih terapeuta na 100 000 stanovnika.  Ti podaci nam govore da je RH daleko ispod europskog prosjeka, i da bi u Republici Hrvatskoj trebalo biti tri puta više radnih terapeuta koji obavljaju djelatnost.  

Radna terapija je iznimno važna i učinkovita djelatnost koja doprinosi samostalnosti, autonomiji i kvaliteti života pojedinca i zajednice. Koristeći različite metode rada i intervencije, radni terapeut pomaže osobi da usvoji potrebne vještine, strategije, prilagodi način provođenja aktivnosti ili okruženje kako bi mogla sudjelovati, biti uključena, povezana i imati kontrolu nad svojim aktivnostima.  To su aktivnosti koji čine naš dan, naš život, pružaju nam svrhu i smisao. Njihovo provođenje i uključenost čine nas ispunjenim, samopouzdanim, omogućuju nam razvoj i napredak, daju nam osjećaj pripadanja. Radni terapeut svojim stručnim kompetencijama omogućava osobi  da provodi i sudjeluje u njoj značajnim i neophodnim životnim aktivnostima!

Kako bi radna terapija bila dostupna svima onima kojima je potrebna, neophodno je omogućiti veću zastupljenost radnih terapeuta u socijalnim i obrazovnim ustanovama te na svim razinama zdravstvene za štite. Posebno je važna dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite, tamo gdje je zdravstveni sustav integriran u okruženje u kojem ljudi žive i provode svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti; brinu o sebi i drugima, odlaze na radno mjesto, u školu, obavljaju druge aktivnosti u zajednici, druže se i rekreiraju. To je ujedno i najprirodnije i najučinkovitije okruženje za pomoć osobama kojima je potrebna podrška radnog terapeuta!

https://drt.hkzr.hr/novosti/https://drt.hkzr.hr/novosti/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.